Facebook Share Image

KÖZVILÁGÍTÁS-OPTIMALIZÁLÁS

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közvilágítás jelentős tételt tesz ki az önkormányzatok költségvetésében, és e közszolgáltatás finanszírozása olykor komoly kihívást jelent.
A modernizálással azonban nemcsak a gazdálkodás szempontjából fontos költségcsökkentés érhető el, hanem a fenntartható fejlődés iránti elkötelezett gondolkodás is tettekre váltható, ami mára hasonlóan fontos szemponttá lépett elő. A városi közvilágítás modernizálása sokféleképpen lehetséges.
A Magyar Telekom a T-City program keretében kezdte meg Szolnokon a városi közvilágítás modernizálását, amely mintaértékű megoldás. A korszerűsítés a korábbi, egy irányvonalat követő megoldások (csere LED-es technológiára) helyett komplex, intelligens rendszert alkot.

INTELLIGENS KÖZVILÁGÍTÁS-VEZÉRLŐ RENDSZER

A vezérlőrendszer a közvilágítási hálózat kihasználatlan lehetőségeit segít hasznosítani úgy, hogy egyetlen összehangolt egységbe foglalja a megtakarítási és fejlesztési elemeket. A rendszer egyaránt biztosít költségmegtakarítást az energiafelhasználás és az üzemeltetés terén, és az intelligens vezérlésen keresztül a fogyasztók helyi igényei szerinti üzemeltetést is támogatja.

5

AZONNALI KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁS: ENERGIAFELHASZNÁLÁS ÉS KARBANTARTÁS

Az intelligens vezérlés adta lehetőségeket kihasználva a hálózat minden egyes eleme külön-külön vagy csoportokba foglalva is igény szerint kialakított szabályozás szerint működhet. Jelentős megtakarítást lehet elérni a mellékutak éjszakai világításának intelligens üzemeltetésével, illetve a fényerő szabályozásával. Az adottságoktól függően jelentős, 25-30%-os azonnali megtakarítás biztosítható úgy, hogy közben a település lakóinak komfortérzete nem csökken.
A rendszer alkalmas mind a hagyományos, mind az elektronikus gyújtóval üzemeltetett lámpatestek vezérlésére. A beépített mérési és kommunikációs lehetőségek biztosítják, hogy a rendszer minden egyes elemének aktuális állapota ismert legyen, illetve lehetővé válik a közvilágítási hálózaton észlelhető veszteségek, meddőteljesítmények lokalizálása, amelyek kijavításával (pl. a rendszer által jelzett hibás kondenzátorok cseréjével) további jelentős megtakarítások érhetőek el. Az adatok interaktív térképen megjeleníthetőek, értékeikre felügyeleti, riasztási rendszer illeszthető. Ennek alapján célirányos karbantartási stratégiát lehet kialakítani. Ezáltal az elemek élettartama is növelhető, míg az egyéb üzemeltetési költségek csökkennek.

INTELLIGENS VEZÉRLÉS

A rendszer megteremti a 21. századi elvárásoknak megfelelő intelligens, digitális vezérlés lehetőségét a közvilágítási hálózaton belül. A hálózat minden egyes köz-, dísz- és épületvilágítási elemét önállóan kezeli, azokat tetszőlegesen csoportosítja, energiafelvételüket és fényerejüket akár egyenként szabályozza (dimmeli). A felhasználót pontos, valós idejű fogyasztási adatokkal, valamint minden egyes lámpatestre vonatkozó részletes információkkal látja el. A felhasználó a monitor előtt ülve áttekintheti és vezérelheti a teljes közvilágítási hálózatot, szükség szerint azonnal beavatkozhat, karbantartást szervezhet és irányíthat.

A rendszer alapját képezheti egy okoshálózat-koncepciónak. Lehetővé teszi a közvilágítási hálózat 24 órás feszültség alatt tartását, így addicionális szolgáltatások telepítését az infrastruktúrára, pl.:

  • reklámfelület, citylight
  • térfigyelő rendszerek
  • internethotspotok
  • e-Töltőhálózat

Lépjen kapcsolatba szakértőnkkel!