Facebook Share Image

KÖZÖSSÉGI DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

A Digitális Város számos, a lakosság életminőségét javítani képes szolgáltatásának fő követelménye, hogy lehetőség szerint bárhol, bárhonnan, online módon igénybe lehessen venni. Ennek feltétele, hogy helytől függetlenül rendelkezésre álljon a szélessávú internetelérés és a megfelelő mobileszköz.

KÖZÖSSÉGI TÁBLAGÉPEK

A közösségi táblagépek révén kötöttségek nélkül biztosítható az online kapcsolatteremtés lehetősége a városi polgárok számára az önkormányzatok által fenntartott, sűrűn látogatott intézményekben, helyszíneken (kórházak, művelődési házak, sportlétesítmények stb.). Ennek módja, hogy korszerű, magas szintű védelemmel és internetkapcsolattal ellátott táblagépeket helyeznek ki, amelyeket a lakosok rövidebb időre bérbe vehetnek.

A bérbeadásból az önkormányzati fenntartású intézmények többletbevételre tehetnek szert, emellett az intézmény megítélését is kedvezően befolyásolhatja egy ilyen innovatív kényelmi szolgáltatás.

MŰKÖDÉSE

A megoldás keretében egy internetezésre alkalmas, hordozható készülékekből kiválasztott eszközpaletta áll rendelkezésre. A készülékeket az intézményben megforduló látogatók óradíjas alapon vehetik bérbe. Az eszközöket biztonsági alkalmazással látjuk el részben a rosszakaratú programok, részben a lopás megakadályozása érdekében. A szolgáltatásban érintett eszközöket biztosítási szerződés védi, hogy a szervezetet ne érhesse anyagi kár.

A szolgáltatást igénybe vevő intézmények havidíjas alapon, akár 24 hónapos részletre vásárolhatják meg az eszközöket, amelyekhez jelentős adatcsomag (7 Gb/hó) járul. Minden készülék mellé jár egy alkalmazás, amelyen keresztül a felhasználás és a bérbeadás adminisztrációja történik.

KÖZÖSSÉGI WIFISZOLGÁLTATÁS

A mobilitás alapja, hogy lehetőség szerint bárhol és bármikor rendelkezésünkre álljon nagy sávszélességű, jó minőségűinternetkapcsolat. Legyen szó munkáról, szórakozásról, tájékozódásról vagy ügyintézésről, az akadálymentes internetelérés igénye ma már egyre nyilvánvalóbban és tömegesen jelentkezik a lakosság oldaláról. A Közösségi wifiszolgáltatás a közterületek és egyéb közösségi terek wifihálózattal történő lefedésével valósul meg; a lakosság és a városba látogató turisták számára állandó és biztonságos internetelérést biztosít, mindezt ingyenesen. 14

MŰKÖDÉSE

A felhasználók egy ún. captive portálon keresztül férhetnek hozzá az ingyenes hálózati eléréshez, amelyen keresztül a felhasználási szabályok ismertetését és bizonyos tartalmak szűrését is kezelni lehet.

A captive portál alkalmazása lehetőséget ad a következőkre:

 • a felhasználók azonosítása statisztikai okokból
 • reklámfelület kialakítása
 • mobilalkalmazások kiajánlása
 • közösségi weboldalak integrálása
 • csak helyben elérhető tartalmak megosztása (lokáció alapján)

Felhasználóként bárki igénybe veheti a szolgáltatást, aki wifiképes eszközzel rendelkezik, de a wifirendszer lehetővé tesz egy sor M2M-alkalmazást is.

KÖZTÉRI ÉRINTŐKÉPERNYŐS KIOSZK

A közterületen tartózkodók tájékoztatásának legjobb eszköze egy interaktív, tetszetős eszköz elhelyezése a forgalmas pontokon. Az ilyen érintőképernyős rendszereket információs kioszknak nevezzük.

A KIVITELEZÉS LEHETŐSÉGEI

Lehetséges kültéri vagy beltéri totem; telefonfülke oldalának kicserélése. Az eszközök vandál- és időjárásálló eszközök, így a fagyás, túlmelegedés veszélye nem fenyeget.

Olyan megoldás is lehetséges, amelyben egy üveglapra vetített képen tudnak a felhasználók szintén érintéssel „gombot" megnyomni - ilyenre példa egy kirakaton megjelenő képernyő, amelyet érintéssel interaktívvá tehetünk. Természetesen az eszköz áram- és távközlési ellátását is tudjuk kezelni a feladat részeként. Egy ilyen kihelyezés olykor számos további fél bevonását igényli.

Az alkalmazás felülete egyedileg teljes mértékben testre szabható. Megoldásunk egy online webszerver-kiszolgálóra telepített backend rétegre épül, mellyel az érintőkijelzős kliensek naponta többször szinkronizálnak (az offline működést is így biztosítva). Az érintőképernyős eszközökön a használatot Windows 8.1 OS-környezetben futtatott keretalkalmazás és beágyazott flashalkalmazás teszi lehetővé.

Egyedi, 3D-s térképalkalmazás

 • Egyedi térkép- és objektumgrafikai tervek megvalósítása
 • Zoom, forgatás funkció megvalósítása
 • POI- (üzlet, látványosság stb.) információk megjelenítése, megvalósítása
 • Keresés (térkép-POI-k szűrése)
 • POI-k kialakítása valamennyi bolt, programhelyszín, intézmény, tömegközlekedési eszköz megállója, érintőképernyős „street guide helyszín" részére
 • POI-koordináták és kapcsolódó információk adatbázisból történő dinamikus működésének ialakítása (állandó internetkapcsolat nélkül, offline módon is megvalósítható)
 • Útvonaltervezés, útvonaljelölés, útvonal-információk megjelenítése
 • Belső szerkesztőfelület, ahol a POI-k kialakíthatóak, információbevitellel

Akciók modul

 • egy teljes képernyős vagy overlay kialakítású kvázi hirdetőfelület
 • felület popup módon ugrik elő, amint van közölni való aktuális információ
 • egy helyi alkalmazás lekérdezi, hogy van-e ilyen megjelenítendő üzenet, és ha van, csak akkor jeleníti meg a réteget
 • időzítés és/vagy interakció alapján vált/tűnik el

Lépjen kapcsolatba szakértőnkkel!