Facebook Share Image

MOBILVÁROS

A mobileszközök rohamos terjedésével a szabadidő eltöltésének lehetséges módjáról is legtöbbször interneten tájékozódunk. Egy város turisztikai értékeit, rendezvényeit, szolgáltatásait célszerű tehát egyetlen, jól szerkesztett, könnyen használható és rendszeresen frissülő mobilapplikációban elérhetővé tenni.

A MobilVáros Android, iOS és Windows Phone platformokra fejlesztett alkalmazás, amely teljes mértékben a városlakók és a turisták igényeire szabott. A két célcsoportnak megfelelően két fő modulja érhető el. A Virtuális Idegenvezető a városba érkezőlátogatóknak jelent segítséget: hasznos információkkal szolgál a városról, a látványosságokról és eseményekről. Az informativitás és az élményszerűség érdekében az alkalmazás audio guide és kiterjesztett valóság (AR - augmented reality) képességekkel is rendelkezik. A másik funkció a Helyi Közösség modul, amely a városlakókra, a hétköznapok szervezésére koncentrál.

Az applikáció képes az NFC-s (Near Field Communication) és QR-kódos technológiák használatára is, így számtalan új lehetőség nyílik meg mind a turisztikai felhasználás területén (NFC-s, QR-kódos táblák, fesztiválalkalmazás stb.), mind a helyi közösségi élet felpezsdítésére (online közösségi események, pontgyűjtő akciók stb.).

VIRTUÁLIS IDEGENVEZETŐ

KÉPESSÉGEK ÉS LEHETŐSÉGEK

A szolgáltatás kiváló lehetőséget ad a városba érkezőknek arra, hogy csupán okostelefonjukat vagy táblagépüket a kezükben tartva elérjék a város teljes turisztikai kínálatát, a helyi idegenforgalmi vállalkozások aktuális ajánlatait és a város aktuális programjait. Az alkalmazás letöltése és használata a felhasználó számára díjmentes, a teljes feltöltött tartalom szabadon elérhető. A Virtuális Idegenvezető újdonsága a kiterjesztett valóság funkció (AR), amely az okostelefon képességeit (kamera, helyzetmeghatározás) használja. Térkép üzemmódban a készüléket függőleges helyzetbe állítva automatikusan bekapcsol a kiterjesztett valóság funkció, és megjelenik az adott helyszínhez kapcsolódó összes releváns információ, majd visszadöntve a telefont ismét a térképet nézhetjük. A kiterjesztett valóság használatával a helyiek is hasznos információkhoz juthatnak, például telefonjuk kamerájával egy étteremre fókuszálva akár megjeleníthetik annak napi menüjét, de ugyanígy egy köztéri alkotás érdekességeit is könnyedén megismerhetik. Az audio guide funkció segítségével a városnézés során valódi idegenvezetőként használható az alkalmazás, amely hangosan is elmondja, mit látunk éppen.

HELYI KÖZÖSSÉG

A Helyi Közösség modulba számos olyan funkció építhető, amely megkönnyíti a városlakók tájékozódását a településen elérhető(köz) szolgáltatásokról, valamint interaktív és közvetlen kommunikációt tesz lehetővé a lakosok és a városvezetés között.

Ilyen funkciók például:

  • Városi szolgáltatások: az önkormányzat vagy más intézmények által nyújtott szolgáltatások, hivatalok felsorolása elérhetőséggel, ügyfélfogadási időkkel.
  • Bejelentő: az alkalmazás használói okostelefonjuk segítségével meghatározott (tetszőlegesen meghatározható) témakörökben pontos lokációval, fényképpel, akár elérhetőséggel és visszacsatolás kérésével jelenthetnek be különböző eseményeket, anomáliákat (pl. kátyú, hibás közvilágítás, csőtörés stb.).
  • Szelektív hulladékgyűjtő szigetek pontos helye a gyűjtők ürítésének időpontjával, valamint bejelentési lehetőséggel, ha a tárolók valamelyike megtelt.
  • Mobilparkolás: az alkalmazásból egy kattintással lehet elküldeni a mobilparkolást indító sms-t, a megfelelő kódot a GPS-pozíció alapján határozzuk meg. A szolgáltatás mellett megadhatjuk a mobilparkolásra vonatkozó információkat, szabályokat, feltételeket.
  • Facebook: a város Facebook-oldalát integráljuk a mobilalkalmazásba, így a felhasználók közvetlenül mobilon keresztül is követhetik a közösségi oldal híreit.
  • Értesítéskezelés (push notification): lehetőség van arra, hogy az alkalmazás letöltőinek az önkormányzat üzenetet küldjön. Ez azt jelenti, hogy a több ezer letöltőt akár hetente értesíthetik a városban zajló rendezvényekről, eseményekről.
  • Mobil Programfüzet: az alkalmazásba a városi rendezvények, többnapos fesztiválok programja teljes egészében feltölthető, külön menüpontként megjeleníthető. Így az alkalmazás az adott rendezvény mobil programfüzeteként használható, képes helyettesíteni a nyomtatott verziót. Az egyes programok egy érintéssel elmenthetőek a telefon, táblagép naptárába, ahol előzetes figyelmeztetést is be lehet állítani a program kezdetéről.

Az alkalmazás letöltése és használata a végfelhasználó számára díjmentes, a teljes feltöltött tartalom szabadon elérhető. Az alkalmazás tartalommal való feltöltése és frissítése minden esetben a fenntartó, a tartalomgazda jogosultsága, aki alapesetben a városi önkormányzat. A tartalomgazda a saját elképzelései, üzleti modellje alapján meghatározott feltételekkel hozzáférést biztosíthat a helyi vállalkozások, intézmények részére a MobilVáros adminisztrációs felületéhez. Így az alkalmazás nemcsak a magyar települések részére kifejlesztett turisztikai és közösségépítő eszköz lehet, hanem jövedelemtermelő tevékenység alapja is.

Lépjen kapcsolatba szakértőnkkel!