Facebook Share Image

VÁROS- ÉS KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG

A T-Systems Magyarország által kínált város- és közlekedésbiztonsági megoldások célja, hogy segítségükkel javítani lehessen a települések közbiztonságán, megelőzhetők, illetve nyomon követhetők legyenek a közterületen elkövetett bűncselekmények, és csökkenthető legyen a közlekedési balesetek száma.

TÉRFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK

A T-Systems Magyarország nemzetközi szinten számos referenciával rendelkezik videomenedzsment (VMS) megoldásával. A korábbi projektek között nem ritkák a több ezer kamerából álló rendszerek, de az egy rendszeren belül működő legnagyobb kameraszám eléri a tízezret is.
A T-Systems Magyarország VMS-rendszere kameránként, intelligensfunkció-csoportonként, illetve felhasználónként bővíthető, így gyakorlatilag korlátlan méretű, saját igényeinknek és a feladatoknak megfelelő rendszer állítható össze. Intelligens funkcióit tekintve akár közterület, akár magánterület teljes körű megfigyelésére alkalmas. 4

Intelligens funkciók:

 • elvett/ottfelejtett tárgy azonosítása
 • „lézengés" figyelése
 • vonalátlépés iránymegkülönböztetéssel
 • objektumkategorizálás (személy, jármű, egyéb)
 • szabotázsérzékelés

FORGALOMFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK

A T-Systems Magyarország intelligens forgalomfigyelő megoldásával komplex település- és forgalomfigyelési rendszer hozható létre. A rendszer korlátlan felhasználói jogosultsági szinttel, valamint tízfokozatú jóváhagyásiszint-kezeléssel rendelkezik. Így biztosítható, hogy az egyes funkciók/riasztások csak az arra jogosultak által legyenek elérhetők és jóváhagyhatók. A rendszer minden eseményt naplóz, így utólag is visszakereshető bármely esemény.

FORGALOMSZÁMLÁLÁS ÉS KATEGORIZÁLÁS

A rendszer pixelváltozás alapján képes felismerni három különböző gépjármű-kategóriát (személygépkocsi, kisteher- és nehézteher- gépjármű). A kategóriák alapján statisztikai kimutatásokat, illetve kategóriánkénti forgalomszámlálást lehet végezni. Igény esetén a rendszer ellátható pontosabb kategorizáló megoldásokkal is, amelyekkel a pontos tengelyterhelés és tengelyszám is meghatározható.

TÁJÉKOZTATÓ SEBESSÉGMÉRÉS, TÁJÉKOZTATÓTÁBLA-VEZÉRLÉS

A kameraképekről pixelváltozás alapján történik tájékoztató jellegű sebességmérés. Ebből kiindulva megoldható akár helyi sebességkijelző, illetve lassításra felszólító tábla telepítése. Több végpont esetén az egyes végpontok közötti távolság és az eltelt időalapján a járművek átlagsebessége is tudható, ezzel az időszakos sebességmérések tervezése során juthatunk információkhoz.

KÖZLEKEDÉSI LÁMPA FIGYELÉSE

A rendszer összeköthető a közlekedési lámpák vezérlésével, így pontos információi lesznek a lámpa jelzéseiről. A lámpa pirosra váltása esetén automatikusan érzékeli a kereszteződésen áthajtó gépjárműveket, illetve leolvassa a rendszámukat.

RENDSZÁMOLVASÁS

Az integrált ANPR motor ideális esetben akár 100% pontosságú rendszámolvasási hatékonyságra is képes (a gyártó 98%-ot vállal). Az európai rendszámokon kívül képes felismerni az arab és kínai karaktereket is, valamint képes az EU-n belül a honosság megállapítására.

BEHAJTÁSI JOGOSULTSÁGOK VIZSGÁLATA

A rendszer alkalmassá tehető a behajtási jogosultságok folyamatos forgalom, illetve megállítás mellett történő vizsgálatára egyaránt. A szűrés történhet rendszám alapján - ez esetben egy adatbázisban szereplő rendszámokhoz lehet állandó vagy időszakos engedélyeket kiadni -, illetve erre lehetőség van akár össztömeg alapján is. Ennek megfelelően lehetővé válik az össztömeg vagy rendszám alapján kijelölt behajtási zónák ellenőrzése vagy egy-egy forgalomtechnikai korlátozó eszközzel felszerelt zóna gépjármű-beléptetésének kezelése.

Lehetséges felhasználási területek:

 • dugódíj ellenőrzése
 • össztömeg-korlátozás alá eső övezetek ellenőrzése
 • forgalomtól részlegesen elzárt területek gépjármű-beléptetése
 • gépjármű-beléptető rendszer (parkoló)

KÖRÖZÉSI ADATBÁZIS

Az országos (vagy nemzetközi) körözési adatbázishoz kapcsolva a rendszer képes kiszűrni az abban szereplő forgalmi rendszámú járműveket, és automatikusan figyelmeztetni tudja az illetékes személyt akár sms-ben, akár e-mailben. Előre megadott módon az eseményhez kötelező jóváhagyási igény is kapcsolható.

GYALOGOSÁTKELŐ FIGYELÉSE

A rendszer képes az adatbázisába előre felvett gyalogosátkelő monitorozására akár folyamatos figyelés alapján, akár a közlekedési lámpával szabályozott módon. Lehetőség van továbbá a gyalogos figyelmeztetésére is abban az esetben, ha a közeledő jármű már féktávolságon belül van.

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS - MOBIL MEGFIGYELÉSI MEGOLDÁSOK

A közösségi közlekedésben alkalmazható mobil megfigyelési megoldások célja, hogy hozzájáruljanak a járműveken elkövetett bűncselekmények és szabálysértések csökkentéséhez és az esetleges elkövetők személyének felderítéséhez. További gyakorlati haszon a sofőrök által elkövetett menetjegy-visszaélések szűrése.

A térfigyelő szoftver alkalmas akár mobil megfigyelésre is. A kamerák a buszon, helyben rögzítik a képet, amely csökkentett felbontásban, HSDPA-kapcsolaton keresztül a központban is megtekinthető. A csökkentett felbontás elegendő ahhoz, hogy a központban dolgozó diszpécserek értékelhető képet kapjanak a történtekről. A gyanús események kiértékelését a gépjárműben elhelyezett fedélzeti egység által készített felvételek segítik, amelyek akár Full HD-felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel is rögzíthetők. A járművek pontos helyszínét térképen is megtekinthetjük, sőt riasztást is kaphatunk a menetrendtől eltérő útvonalon történő haladás esetén.

Egyéb lehetséges funkciók:

 • üzemanyagszint-mérés
 • elektronikus jegy és bérlet
 • utasszámlálás
 • utastájékoztatás
 • online gépjárműkövetés

A felsorolt funkciók integrálhatók a T-Systems Magyarország forgalomirányítási és utastájékoztató rendszereivel.

Lépjen kapcsolatba szakértőnkkel!