Facebook Share Image

INTELLIGENS KÖZÖSSÉGI KÁRTYARENDSZER

Az intelligens közösségi kártyarendszer részét képező megoldás egy korszerű, közösségi szolgáltatások igénybevételét lehetővé tevő, nagy megbízhatóságú, elosztott és nagy hibatűrésű, az Elektra ajánlásnak megfelelő elektronikus jegy- és bérletrendszer, amely

  • lehetővé teszi tömegközlekedési alkalmazások igénybevételét,
  • egyéb városkártya-szolgáltatásokkal is rendelkezik, és továbbiakkal is kiegészíthető,
  • nyitott a PKI (publikus kulcsú infrastruktúrán alapuló) elektronikus közigazgatási szolgáltatások integrációjára.

Valamennyi szolgáltatás igénybevétele egyetlen chipkártya felhasználásával történik.

A közlekedésikártya-ökoszisztéma szereplőit, azok szerepkörét, valamint kapcsolatát a kártya működését támogató háttérrendszerrel a következő ábra szemlélteti:

3

A megoldás egy komplett háttérrendszert és egy kiterjeszthető front-end rendszert tartalmaz.

A háttérrendszer alkalmas minden olyan műveletre, amely a jegyrendszer használatával összefüggésben felmerül: kártyák regisztrációja, díjtermékek értékesítése, díjtermékek ellenőrzése, tranzakciók elszámolása, üzleti és operatív riportok készítése, rendszermenedzsment, biztonsági funkciók stb.

A front-end rendszer tartalmazza a fedélzeti jegyérvényesítő készülékeket. A közlekedési kártyákon lévő díjtermékeket ezeken keresztül szükséges érvényesíteni. Továbbá a díjtermékek ellenőrzéséhez a jegyellenőrök számára egy elektronikus eszközt biztosítunk, ezzel történik az utazási jogosultságok ellenőrzése.

A jegyérvényesítő készülékek segítségével kerülnek be az utazási információk a központba.

A rendszer továbbá alkalmas NFC-alapú telefonok kezelésére is, mely esetben a díjtermékek a telefonra tölthetők fel - akár OTA- kapcsolaton is, s a telefon ezt követően a kártyához hasonlóan alkalmazható a jegy érvényesítésére és ellenőrzésére. Ez a kialakítás az NFC-telefonok (-kártyák) elterjedésével - melyek maguk is használhatóak olvasóként - fölöslegessé is teszi drága jegyérvényesítő készülékek beszerzését, hiszen ekkor egyetlen NFC-matrica akár ajtószinten azonosíthatja a járműveket, ezzel ezredrészére redukálva a bevezetési, illetve üzemeltetési költségeket.

Lépjen kapcsolatba szakértőnkkel!