• A jövő inspirál minket.

  A T-Systems Magyarország hazánk vezető infokommunikációs szolgáltatója.
  A hozzánk forduló nagyvállalatokkal és államigazgatási intézményekkel együtt gondolkodva,
  teljes körű ipari megoldásokkal segítjük őket abban, hogy a legmagasabb színvonalon
  szolgálhassák ki ügyfeleinket.

  EGYÜTT LEHETSÉGES.
 • A JÖVŐ INSPIRÁL MINKET.

  „Mi 120 km/h sebességgel száguldó vonatokra kértünk
  internetet, hogy az utazással eltöltött idő még hasznosabb
  legyen. Ehhez nyújt segítséget a vasúttársaság a díjmentes
  wifivel az elővárosi és az InterCity-vonatokon.”

  – UNGVÁRI CSABA, A MÁV-START ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA EGYÜTT LEHETSÉGES.
 • A JÖVŐ INSPIRÁL MINKET.

  „A biztosítási szolgáltatás a bizalomra épül. Ehhez
  elengedhetetlen, hogy ügyfeleink adatait a legnagyobb
  biztonságban tudjuk.”

  – VÉGH ISTVÁN, AZ ALLIANZ HUNGÁRIA ZRT. OPERÁCIÓS ÉS IT ÜGYEKÉRT
  FELELŐS VEZÉRIGAZGATÓ-HELYETTESE
  EGYÜTT LEHETSÉGES.
 • A JÖVŐ INSPIRÁL MINKET.

  „Esélyt kell adnunk a kis súllyal született vagy beteg
  koraszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz,
  de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.”

  – DR. NAGY ANDREA, AZ INTENZÍV ÚJSZÜLÖTT KÖZPONT
  OSZTÁLYVEZETŐJE
  EGYÜTT LEHETSÉGES.
 • A JÖVŐ INSPIRÁL MINKET.

  „A magyar és nemzetközi üzemanyagkártyás vásárlások
  tranzakcióinak számlázását nem lehet „dobozos”
  rendszerben megoldani. A közös projekt keretében
  egyedülálló, nemzetközi színvonalú megoldás született.”

  – DOROGHÁZI KRISZTINA, A MOL MAGYARORSZÁG PÉNZÜGYI VEZETŐJE EGYÜTT LEHETSÉGES.

Kiemelt referenciáink

 
 • MÁV-START Zrt.

  A MÁV-START Zrt. Magyarország legnagyobb tömegközlekedési vállalata, amely elkötelezett az utasok minőségi kiszolgálása és komfortérzetének javítása iránt. A mintegy 14.500 munkavállalót foglalkoztató, személyszállítási tevékenységet végző MÁV-START Zrt.-be 2013-ban integrálódott a vasúti vontatási feladatokat ellátó MÁV-TRAKCIÓ Zrt., valamint a vasúti járművek javítását és karbantartását végző MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Az integrált MÁV-START Zrt. így minden olyan tevékenységet képes ellátni, amely közvetlenül az utazóközönség kiszolgálásához és a személyszállítási szolgáltatás magasabb színvonalú biztosításához szükséges.

  • Az elővárosi és InterCity vonatokra telepített, ingyenesen elérhető WiFi-szolgáltatás bevezetését azért valósította meg a MÁV-START Zrt., mert az utazási élmény növelése érdekében 21. századi kényelmi szolgáltatással kívánta tartalmasabbá tenni a vonaton eltöltött időt.
  • A vasúton utazók visszajelzései és a statisztikai adatok alapján folyamatosan növekszik az igény a vonatokon a díjmentes, vezeték nélküli internetelérésre. Az utasok a menet közbeni időt is aktívan, munkavégzéssel vagy szórakozással szeretnék eltölteni.
  • Ezért a MÁV-START Zrt. megrendelésére a Magyar Telekom-csoport a T-Systems Magyarország megoldását szállítva több mint 700 vasúti jármű WiFi-vel való ellátását végezte el, így évente akár 50 millió ember utazását teheti tartalmasabbá az ingyenes netezés lehetősége.
  • A fedélzeti Wireless-LAN-on keresztül elérhető ingyenes internethozzáférésnek köszönhetően a MÁV-START Zrt. utasai a vonatút alatt is olvashatják leveleiket, böngészhetnek okostelefonjukkal, táblagépükkel vagy laptopjukkal, hasznos munkát végezhetnek vagy éppen megoszthatják élményeiket, vagyis elérhetők maradnak az interneten keresztül is. Az utazás így nem válik „holt idővé”, tartalmasabb, szórakoztatóbb lehet, mint korábban.
  • A WiFi-kapcsolat központi adatkezeléséhez és rendszerfelügyeletéhez komplex rendszer kiépítésére volt szükség, és minden egyes vasúti kocsira különálló routert és mobilkapcsolatot kellett telepíteni.
  • A vasúti kocsikon lévő WiFi-kapcsolat adatforgalma a Magyar Telekom mobilhálózatán keresztül Közép-Kelet-Európa legnagyobb adatközpontján, a T-Systems Magyarország budapesti adatközpontján keresztül bonyolódik le, biztonságos és szabályozott körülmények között.
  • A rendszer kiépítése során számos kihívással kellett szembenéznie a T-Systems Magyarország és a MÁV-START szakembereinek. A berendezéseknek szélsőséges fizikai körülmények között (változó hőmérséklet, rázkódás), a speciális vasúti szabványoknak, tűz- és balesetvédelmi előírásoknak megfelelően kell működniük.
  • A rendszer magas rendelkezésre állását és jogszerű használatát nagyban javítja az internethozzáférés korlátozásának több szintű lehetősége. A cél az volt, hogy minden utas számára biztosított legyen az egyenlő feltételek melletti használat lehetősége. A sévszélességhez való igazságos hozzáférés érdekében korlátozni kellett a túlzott mértékű forgalmak generálását (FTP-szolgáltatás, videomegosztó portálok), illetve a veszélyes tartalmak le- és feltöltését.
  • Meg kellett oldani a berendezések működésének folyamatos monitorozhatóságát is, hiszen az esetleges meghibásodásokat a felhasználók észlelik ugyan, de a szolgáltató felé is meg kell történnie az azonnali visszacsatolásnak. A meghibásodásokat a monitoring rendszer automatikusan felismeri és jelzi a T-Systems Service Desknek illetve a MÁV-START Zrt. szakembereinek, így lehetővé válik a proaktív hibaelhárítás.
 • Allianz Hungária Zrt.

  2013-ban a T-Systems Magyarország, mint a Deutsche Telekom Csoport tagja, kiemelt Cisco és EMC partnerként konstruktív szakértői munkát végzett az Allianz Csoport kelet-közép-európai régiójára kiterjedő adatközponti migráció előkészítését célzó projekt tervezési és megvalósítási fázisaiban. A T-Systems emellett részt vett az ütemezés szerint eddig migrálásra került országok adatközpontjainak költöztetésében. Az alkalmazott IT-kompetenciák világszínvonalú termékeket és megoldásokat sorakoztatnak fel, ezzel jövőbe mutató informatikai hátteret biztosítva az Allianznak.

  • Az Allianz kelet-közép-európai régiójának több országára kiterjedő adatközpont-migrációjában történő részvétel a T-Systems Magyarország erősödő nemzetközi szerepvállalásának egyik fontos állomása.
  • Ügyfeleivel és értékesítési partnereivel az Allianz az egyik legerősebb pénzügyi közösséget alkotja. A pénzügyi lehetőségek kiaknázása és a kockázatok elleni védelem terén világszerte több mint 83 millió magán- és vállalati ügyfél támaszkodik az Allianz szaktudására, tőkeerejére, globális jelenlétére és stabilitására. A csoport magyarországi tagja, az Allianz Hungária Zrt. a hazai piacvezető szerep és az ugyanilyen rangú nemzetközi kapcsolatrendszer előnyeit ötvözve széles körű pénzügyi megoldásokat kínál, amellyel a hazai ügyfelek igényeit személyre szabottan tudja kielégíteni.
  • Az Allianzhoz hasonlóan nemzetközi tagvállalati struktúrával rendelkező cégek hatékonyságnövelésében kulcsszerepet játszik az egységes IT-környezet kialakítása. A korábbi széttagolt IT-infrastruktúra helyi elemei földrajzi értelemben is távol voltak egymástól, és jelentősen nehezítette a mindennapi munkavégzést az a körülmény is, hogy folyamatosan tekintettel kellett lenni az eltérő rendszerek sajátosságaira. Egy ilyen széttagolt rendszerben napi szinten rengeteg erőforrást emészt fel feleslegesen az ügyvitelhez szükséges adatok összehangolása.
  • Az egységesített működés feltételeit a vállalatok többféleképpen is előmozdíthatják. Ilyen módszer például, hogy a leányvállalatoknál azonos gyártók megoldásait használják. Ennél lényegesen nagyobb lépés a hatékonyság felé vezető úton a konszolidációval egybekötött migráció, amely nem csak a vállalat belső folyamatait egyszerűsíti, de jelentős költségcsökkentéssel is jár. A migráció további nagy előnye a folyamatok standardizálása és a központi menedzselhetőség lehetősége.
  • A biztosítási szakma jellegéből adódóan egy Allianzhoz hasonló pénzintézeti cégcsoport hatalmas mennyiségű szenzitív ügyféladatot kezel, amelynek biztonsága sarkalatos kérdés a szolgáltató és az ügyfél közötti bizalom szempontjából. Ezért is fontos, hogy a szignifikáns költségcsökkenés mellett a migrációnak köszönhetően jelentősen nőtt az adatbiztonság is. Az Allianz új adatközpontja az elérhető legmagasabb biztonsági szintet nyújtja az ügyfelek számára.
  • A rendkívül komplex projekt egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy az egyes országokban található, műszaki és gyártói tekintetben is heterogén eszközöket és megvalósítási lehetőségeket szakmai területenként egy megoldásban kellett egységesíteni, mindezt egy új adatközpontban. Az újonnan kialakított IT-környezetnek kompatibilisnek kellett lennie a már meglévő rendszerekkel, és nemcsak technológiai szempontból: az eltérő lokális szabályozási környezet kötöttségeinek is meg kellett felelni.
  • További kihívást jelentett a projekt további szállítóival történő összehangolt együttműködés. A T-Systems Magyarország a megszerzett biztos helyismeretnek és a proaktív attitűdnek köszönhetően a tervezés és a megvalósítás terén is kiemelkedő munkát végzett. A megrendelő egyedi problémáit minden esetben szem előtt tartotta, a rendkívül feszes határidőket mindvégig tartotta.
  • A projekt összetettségére és nemzetközi jellegére tekintettel az Allianznak olyan partnerre volt szüksége, amely informatikai és távközlési szolgáltatásaiban is képes határokon átívelő megoldásokat nyújtani. A T-Systems Magyarország mint teljes körű infokommunikációs szolgáltató, stabil nemzetközi hátterének köszönhetően tökéletesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak.
 • debreceni Intenzív Újszülött Központ

  A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézetében történik Hajdú-Bihar megye és Debrecen komplex csecsemő-gyermekegészségügyi ellátása. Az intézet emellett speciális ellátást biztosít a régió és az ikerrégiók egészségügyi ellátóinak is. A 40 ággyal működő Újszülött Intenzív Központ (Perinatális Intenzív Centrum – PIC) elsősorban az Észak-Alföldi régiót látja el, de az ország egész területéről fogad koraszülötteket. Továbbá fogadja az öröklött, vagy méhen belüli ártalom miatt időre, de károsodással, rendellenességgel született, esetleg traumát elszenvedett és emiatt speciális gyermeksebészeti, idegsebészeti beavatkozást igénylő újszülötteket, csecsemőket is.

  • Az országosan kimagasló minőségi mutatókkal, eredményekkel büszkélkedő Újszülött Intenzív Centrumban az Európai Unió támogatásával korszerűsödött a koraszülöttek és kritikus állapotú csecsemők ellátása. A fejlesztéseket a T-Systems Magyarország Zrt. és a Medexpert Kft. konzorciuma valósította meg.
  • A T-Systems Magyarország az egészségügyi intézmények speciális igényeit megértve, a betegek oldalán jelentkező elvárásokat szem lőtt tartva szállítja megoldásait az egészségügy számára. Egyedülálló projekttapasztalattal a háta mögött integrált egészségügyi informatikai rendszereket, EU-szabványoknak megfelelő, megbízható, magas színvonalú informatikai szolgáltatásokat nyújt hazai és külföldi ügyfelei számára. Cégünk emellett az e-egészségügyben jártas szakembergárdával, széles körű referenciákkal és termékmenedzsmenttel rendelkezik.
  • A 2012 áprilisában megkötött támogatási szerződés nyomán a kis súlyú koraszülöttek, valamint a kritikus állapotú újszülöttek és csecsemők gyógyításához nélkülözhetetlen eszközpark újult meg. Az Intenzív Újszülött Központ a projekt keretében 20 klinikai inkubátorral, 10 intenzív inkubátorral, 25 perinatális intenzív lélegeztető készülékkel, 80 programozható, infúziós gyógyszeradagoló pumpával, 40 multifunkciós betegőrző monitorral és 3 központi monitorral lett felszerelve.
  • Az orvostechnikai berendezések modernizálásához új informatikai észlelőrendszer kiépítése is társult, amely a betegek életparamétereinek folyamatos rögzítése, elemzése révén segíti a gyógyító munkát. A fejlesztéseket megvalósító konzorciumot vezető T-Systems Magyarország Zrt. olyan komplex, jól felszerelt koraszülött intenzív osztályt alakított ki, amelyben minden eszköz – a hordozható és sterilizálható munkaállomások, a korszerű inkubátorok, a lélegeztető és az automatikus gyógyszeradagoló – összeköttetésben áll a koraszülötteket felügyelő informatikai rendszerrel és a kórházban működő e-MedSolution medikai rendszerrel.
  • A T-Systems Magyarország saját fejlesztésű, web alapú e-MedSolution kórházi informatikai rendszere a maximális integrálhatóságra való törekvés eredményeképpen az intézmény alapműködésének kiszolgálásán túl a többi fontos, korszerű – esetenként nemzetközi gyártók által szállított, illetve szolgáltatott – informatikai megoldásokkal is képes szerves kapcsolatot és együttműködést kialakítani, fenntartani.
  • Az őrző központból minden koraszülött távolról is felügyelhető, a szakszemélyzet azonnal képes reagálni a legapróbb eltérésekre, veszélyhelyzetekre. Ezek a fejlesztések a betegbiztonság szempontjából mérföldkőnek számítanak, esélyt adva az igen kis súllyal született, veszélyeztetett koraszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.
  • A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet PIC fejlesztése mellett a T-Systems Magyarország a tatabányai Szent Borbála Kórházban és két pécsi klinikán is hasonló tartalommal valósított meg sikeres projektet.
 • Mol Nyrt.

  Az üzemanyagkártyás fizetés lehetőségét a MOL Nyrt. és leányvállalatai az egyszerűbb és áttekinthetőbb, készpénzmentes üzemanyag-vásárlás érdekében vezették be töltőállomásaikon. A T-Systems Magyarország által kialakított rendszer révén a MOL Nyrt. ügyfelei már 10 országban kényelmesen intézhetik az üzemanyag-vásárlást, mindezt egyetlen kártya segítségével.

  • Egy számos leányvállalattal rendelkező, nemzetközi cég számára, amely tömegesen bonyolít le határokon átívelő tranzakciókat, a mindennapi üzletmenet, az ügyfélkiszolgálás és a belső folyamatok gördülékeny működése szempontjából is elengedhetetlen egy hatékony, átlátható és rugalmas számlázó és elszámoló rendszer.
  • A MOL Nyrt. és leányvállalatai is hasonló kihívással találták szembe magát, amikor a korábban használt „dobozos” számlázási megoldás a tranzakciószám drasztikus növekedésével már-már kezelhetetlenül lassú számlázási performanciát nyújtott. A régi, bilaterális elszámolási rendszer fokozatosan elavulttá vált, amit még körülményesebbé és költségesebbé tettek a lokálisan eltérő számlázási megoldások. Országonként különböző számlaképeket alkalmaztak és az eltérő támogató rendszerek miatt a csoport szintű ügyfélkezelés (például kedvezmény-, illetve jutalékszámítás) is nehézkes és költséges volt. Az országokon túlnyúló, egyedi postázás miatt ráadásul az ügyfél több országból kapta a számláit, nem pedig egy helyről, egységesítve.
  • A T-Systems Magyarország kimondottan a vállalatra szabott megoldást fejlesztett a probléma megoldására az üzemanyagkártyás vásárlásokra tervezett központi számlázó és a tagvállalatok közötti elszámolást támogató rendszer (Fuel Card Billing and Clearing – FCBC) megvalósításával és bevezetésével. A központi rendszer a MOL Nyrt. 10 országban (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Ausztria, Románia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Olaszország) található leányvállalatai közötti elszámolást tette hatékonyabbá.
  • A T-Systems Magyarország FCBC megoldása a kártyás tranzakcióadatokat egy központi kártyamenedzsment-rendszertől kapja, amelynek főbb funkciói: a kártyás tranzakciók feldolgozása, díjazása, a kedvezmények számítása, a számlák előállítása, a számlázási adatok főkönyvi feladása, riportok készítése, settlementek előállítása, a résztvevő országok közötti pénzügyi elszámolás központi clearing house-on keresztül történő megvalósítása.
  • A nehezen áttekinthető bilaterális elszámolások helyett az új, egységes, központi számlázási megoldás átlátható vállalati folyamatokat teremtett. Nagy előnye, hogy minden tagvállalat a „sajátjaként” látja az aktuális bevételi és elszámolási adatait.
  • A transzparencia mellett ráadásul jelentős költségcsökkentéssel is jár, hiszen nemcsak az elszámolási költségek mérséklődtek a központi clearing house bevezetésével, de a postázási kiadások is csökkentek a számlanyomtatás központosításával. Az új rendszerben ugyanis nem az igénybevétel országában történik a számla nyomtatása, hanem az ügyfél egy fedlap alatt összesített számlacsomagot kap abban az országban, ahol a szerződését megkötötte, a postázás tehát egyszeri alkalommal és belföldi viszonylatban történik.
  • Az összehangolt rendszer jelentős időmegtakarítást is eredményez a cég számára: az akár több napos számlázási idő a vállalatcsoport egészére nézve mindössze 8 órára csökkent.
  • Az egységes rendszer nem csupán csoport szintű ügyfélkezelést vezetett be, de megbízható, központi adatszolgáltatást is lehetővé tett, amelyre összetett üzleti intelligencia-megoldások építhetők és a kontrolling számára is biztos alapokat nyújtanak.
  • Széleskörűen paraméterezhető rendszer jött létre, amelyben az akvizíciók is gyorsan implementálhatók. A „dobozos”, szolgáltatásként igénybe vett rendszerekhez képest a T-Systems Magyarország FCBC rendszerének nagy előnye, hogy az alapszoftverekben tárolt tudás a cégen belül marad, így bármilyen megrendelői oldalról indokolt változtatás gyorsan megvalósítható.
  • A rendszerben kialakítottuk az e-számla kibocsátás és a minden kártyatípusra kiterjedő, kölcsönös kártyaelfogadás lehetőségét, továbbá megteremtettük a feltételeit annak, hogy a jövőben becsatornázhatók legyenek a franchise-üzemanyagkutak elszámolási rendszerei is.

Referenciáink iparágak szerint

Pénzintézetek

 

Megbízó

Az Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagjaként 1990 óta áll lakossági és intézményi ügyfelei rendelkezésére professzionális, személyre szabott befektetési szolgáltatásaival.

Megoldás

Az informatikai infrastruktúra kihelyezése a T-Systems Magyarország Adatközpontjába, magas sávszélességű és rendelkezésre állású adatkapcsolattal, integrált távközlési szolgáltatások bekötésével együtt.

Kihívás

A meglévő informatikai architektúra elhelyezése adatközponti területen, egy olyan partnernél, amely egy kézből képes megteremteni az elhelyezéshez szükséges infrastrukturális hátteret és képes megfelelő minőségű adatkapcsolati és távközlési szolgáltatást biztosítani, szem előtt tartva az MNB által támasztott követelményeket.

Üzleti előny

 • Magas rendelkezésre állású, ugyanakkor rugalmas infrastruktúra, amellyel az Equilor biztosítani tudja a befektetési szolgáltatási tevékenységgel szemben támasztott üzletfolytonossági követelményeket.
 • Egykapus kapcsolattartás valósul meg.
 • SLA alapú működés.
 • Az MNB által támasztott követelményeknek megfelelő megoldás született.
 • Szolgáltatás alapú pénzügyi konstrukcióban veheti igénybe az ügyfél.
 • A kialakított rendszer megteremti a lehetőséget a további fejlődésre a felhő alapú, outsource megoldások irányába.

Megbízó

A Quantis Kelet-Európa legnagyobb befektetési alap-vásárlója (a 120 milliárd forint értékben értékesített unit-linked konstrukciókon keresztül közvetve). Mintegy 3000 független közvetítővel és kiterjedt országos irodahálózattal rendelkezik a fővárosban és vidéken egyaránt. Mindemellett a legmagasabb átlagos éves díjakkal rendelkezik az életbiztosítási piacon. A Quantis cégcsoport az elmúlt évtizedben több mint 212 milliárd forint biztosítási díjforgalmat ért el. Az egész országra kiterjedt irodahálózatával és nagyszámú, magasan képzett tanácsadói rétegével gyors és hatékony tanácsadási tevékenységgel segíti ügyfeleit kiigazodni a pénzügyek területén.

Megoldás

T-Systems Magyarország Zrt. a Quantis Holding Zrt.-nél Siebel 8.0 CRM-rendszert vezetett be, amely olyan Contact Center folyamatokra nyújt megoldást az MLM hierarchia leképzésével, mint a panaszkezelés, az ügykezelés és a prevenció/intervenció területe. Ennek köszönhetően a korábban tapasztalt ügyfélkapcsolati problémák kiküszöbölhetőek lettek.

Kihívás

 • A megbízó nem rendelkezett egységes ügyfélképpel és ügyféltörténettel.
 • A munkafolyamatok ezért nem voltak kellő pontossággal ellenőrizhetők, szervezhetők és tervezhetők, így lefutásuk esetlegesség vált.
 • Az ügyfelek/közvetítők „célzottan” hívták az ügyfélszolgálatosokat, sokszor mobilon keresztül, ami nem biztosított megfelelő működést.
 • Az ügyfelek/közvetítők „célzottan” hívták az ügyfélszolgálatosokat, sokszor mobilon keresztül, ami nem biztosított megfelelő működést.
 • A cég sikeressége túlzottan függött a Contact Centerben dolgozó munkatársaktól.

Üzleti előny

 • „Elveszett” ügyek száma 0-ra csökkent.
 • Az ügyfél-elégedettség növekedett.
 • A tervezhetőség (munkaterhelés, kiszolgálási szintek, oktatás) jelentősen javult.
 • A szolgáltatási minőség a Contact Centeren keresztül (és nem egyéni) szinten garantálható, fejleszthető, standardizálható.
 • Az átláthatóság, dokumentáltság javult.
 • Az egyéni teljesítmények követhetősége és értékelhetősége megvalósult, így lehetővé vált a feladatok képességekhez történő párosítása, valamint a motivációs rendszer fejlesztése.

Megbízó

A SIGNAL Biztosító Zrt. Németország egyik vezető pénzügyi konszernjének, a SIGNAL IDUNA Csoportnak a leányvállalata. A Csoport vezető társaságai kölcsönös biztosítóegyesületek, ami önálló, a részvényesi érdekektől független működést tesz lehetővé. A SIGNAL IDUNA konszern közel 13 millió szerződéssel és a teljes magyar biztosítási piac többszörösének megfelelő, 53 milliárd euró tőkebefektetéssel rendelkezik. A németországi SIGNAL Csoport az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ) karöltve 1993-ban hozta létre a hazai SIGNAL Biztosító Rt.-t, amely mára több száz kis- és középvállalkozás részére nyújt biztosítást mind vállalkozásához, mind családi biztonságának megteremtéséhez.

Megoldás

A T-Systems Magyarország által biztosított Contact Center szolgáltatás megoldást nyújt az elvárt igényekkel szemben, és lehetőséget teremt újabb, esetlegesen egyelőre nem alkalmazott ügyfélkezelési eljárásokra is. További előnye a szolgáltatásnak a rugalmas testre szabási lehetőség, azaz a biztosító egyes részlegeinek esetleges átalakulása folytán a Contact Center rugalmasan paraméterezhető. Az agent-ek száma növelhető és csökkenthető, és a jövőben potenciálisan bevezetésre kerülő újabb alkalmazásokkal (pl. CRM rendszer) rugalmasan és költséghatékonyan integrálható.

Kihívás

A Signal Biztosító által korábban használt Call Center megoldás hatékonyabbá tétele, illetve teljes integráció biztosítása egyéb más üzletviteli alkalmazásokkal is. További igényként merült fel az új Call Center alkalmazással szemben a bejövő interakciók mellett a kampány jellegű hívások kezelésének a lehetősége is.

Üzleti előny

A T-Systems Magyarország által biztosított szolgáltatás már a bevezetést követő rövid időszakban beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen jelentős hatékonyságjavulást ért el általa a Contact Center divízió. A szolgáltatás bevezetése révén jelentősen nőtt a Contact Center agent-ek hatékonysága, így jelentős ügyfélelégedettség-növekedés volt tapasztalható. A szolgáltatás további előnye a rugalmas árazási metódus, amelynek révén a megrendelő igénye szerint alakítható a Contact Center agent-ek száma, így tervezhetővé és kalkulálhatóvá vált a kampány jellegű promóciók várható erőforrásigénye. A Contact Center megoldást a SIGNAL Biztosító szolgáltatásként kapja, így a SIGNAL-nak nem kell a továbbiakban a HW és SW környezet karbantartásával foglalkoznia, a magas szintű, folyamatos rendelkezésre állás biztosítása a szolgáltató feladata.

Megbízó

A Sberbank Magyarország Zrt. 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. 2012. február 15-én a korábban osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) az orosz Sberbank (Sberbank of Russia) száz százalékos tulajdonába került. A Sberbank Magyarország Zrt. hálózata ma hazánkban közel ötven bankfiókot ölel fel.

Megoldás

 • Emelt szintű, alvállalkozókat is összefogó támogatási szolgáltatás a biztonsági megoldásokra.
 • A T-Systems Menedzselt Informatikai Biztonsági Szolgáltatásának igénybe vétele, incidenskiértékeléssel, rendszeres riportolással.

Kihívás

 • Az üzletileg kritikus folyamatok folyamatosságának támogatása IT-biztonsági oldalról.
 • A biztonsági incidensek kiszűrése.
 • A kiesések minimalizálása.
 • A törvényi megfelelőség biztosítása.

Üzleti előny

 • Informatikai biztonsági kockázatok csökkentése.
 • Incidensgyanús események szűrése.
 • Rendszeres riportok a biztonsági rendszer állapotáról.
 • A törvényi megfelelőség folyamatosan biztosított.
 

Megbízó

A DRB Dél-dunántúli Regionális Bank Zrt.-ből, az Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-ből, a Buda regionális Bank Zrt.-ből és a Dél-dunántúli Takarék Bank Zrt.-ből álló, a működési területükön jelentős szerepet betöltő regionális pénzintézeti cégcsoport.

Megoldás

 • A gyulai kórház mind az e-MedSolution, mind a HISCOM rendszert használta, az aradiban csak a HISCOM kapcsolódott a meglévő román orvos-informatikai rendszerhez. A projekt 2012 októberében indult és 2013 áprilisában ért véget. Ezen belül négy hónapig tartott a két rendszer összekapcsolása a HISCOM-mal.
 • Gyulán a rendszereket hét helyszínen telepítettük (a központi kórházban, a tüdőszanatóriumban, a gyermekkórházban, a fürdő- és rehabilitációs kórházban, a szeghalmi és a mezőhegyesi kórházakban). Ezek a kórházak együtt mintegy 1300 ággyal rendelkeznek, ehhez járul Aradon még hozzávetőleg 1000 kórházi ágy. A rendszernek Gyulán 870 felhasználója van, 58 kórteremben. A rendszer mintegy 200 diagnosztikai és járóbeteg-részleghez kapcsolódik.
 • Az e-MedSolution továbbfejlesztése is szükségessé vált a helyi viszonyoknak megfelelően. Többek között a fülészeti rendelőkben alkalmazott berendezéseket és a pulmonológián használt tüdőkapacitás-mérőket kellett implementálni.
 • A rendszer használatának betanítására oktatást is szervezett a
  T-Systems Magyarország: kisebb és nagyobb csoportokban, összesen 870 felhasználót (közöttük 215 orvost) és 3 rendszergazdát képeztünk ki.

Kihívás

 • Magas komplexitású ICT infrastruktúra létrehozása és üzemeltetése országos hálózatban, pénzügyi szolgáltatóknál – emelt szintű biztonsági és rendelkezésre állási követelmények teljesítésével.
 • Egyedi fejlesztésű hitelintézeti szoftverrendszer üzemeltetése, fejlesztése és támogatása.
 • Microsoft levelezőrendszer és más funkciók üzemeltetése és támogatása.
 • Mindezekre kiterjedő monitoring rendszer és biztonsági funkciók üzemeltetése.
 • A Magyar Nemzeti Bank által támasztott követelményeknek való megfelelés.
 • A megoldást megelőzően jellemző volt a heterogén elavult környezet, amely alacsony rendelkezésre állás mellett magas költséggel volt üzemeltethető. További nehezítő körülmény volt a nem megfelelő minőségű adatkapcsolati és távközlési hálózat, amely a redundanciát is nélkülözte.

Üzleti előny

 • A kialakított szolgáltatások megfelelnek a hazai és nemzetközi, köztük az uniós szabályozásoknak, továbbá az iparági ajánlásoknak (ITIL). A pénzintézetek informatikai integrálásával egységessé vált a szerver-infrastruktúra, ami gyorsabb ügyfélfolyamatokat (például internetbank, pénztárforgalom, számlaügyintézés, hitelügyintézés) tesz lehetővé.
 • A megoldás garantált, magas műszaki színvonalú fejlesztési és üzemeltetési hátteret biztosít, csökkentve a rendszerkiesések mértékét.
 • További lényeges előny a szervezetek számára az egykapus kapcsolattartás és az SLA-k szerinti működés, valamint a szolgáltatás elemek igénybevételével arányos díjazás és utólagos elszámolás.

Közigazgatás

 

Megbízó

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye, elsődleges feladata a fejezeti kezelésű Közutas előirányzatok kezelése és a hazai útvagyon kezelése, a közlekedési szakma koordinációja. Tudományos igényű szakmai előkészítő és információs hátteret nyújt a közlekedésért felelős minisztériumban, illetve az egyéb háttérintézményekben, kutatóhelyeken folyó munkához.

Megoldás

 • A Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis egy olyan együttműködési struktúrát biztosít, amely megteremti az ágazati közlekedési rendszerek és szervezetek között a műszaki alapadatok áramlásának lehetőségét.
 • Megvalósítását tekintve a KIRA mint térinformatikai integrációs projekt, közös felületen biztosítja a különböző közlekedési hálózatok összekapcsolt topológia alapú nyilvántartását. Szakrendszerek előredefiniált adatinterfészen továbbfejlesztés nélkül kapcsolhatók a KIRA-hoz, ahol a közös közlekedési topológia és a kapcsolt szakrendszeri adatok együttesen vizsgálhatók, riportolhatók.

Kihívás

 • Az integrációt úgy kellett megvalósítani, hogy a kapcsolódó szakrendszerek szuverenitása biztosított legyen, azok által kezelt adatok mindvégig a szakrendszerek tulajdonában maradjanak.
 • Dinamikusan bővíthető keretrendszerre volt szükség, amely fejlesztői beavatkozás nélkül képes újabb szakrendszerek kapcsolására.
 • Modern, könnyen kezelhető, látványos és riport funkcionalitásban gazdag felhasználói felületre volt szükség, hogy a szakrendszerekkel, szervezetekkel csatlakozó kollégák szívesen használják a KIRA-t.
 • A megoldásnak 100%-ban OpenSource-nak kellett lennie.

Üzleti előny

 • Az integrált megoldás lehetővé teszi a különböző szakrendszerek adatai közötti átjárhatóságot, amelyre eddig nem volt lehetőség.
 • Az integrált megoldás lehetővé teszi a szakrendszerek és az állami szervezetek szorosabb együttműködését azáltal, hogy a rendszeren keresztül információkat osztanak meg egymással, akár ezzel helyettesítve a különböző adatszolgáltatási kötelezettségeiket.
 • A résztvevő szakrendszerek számára az INSPIRE adatszolgáltatási kötelezettséget a KIRA révén megoldhatóvá vált.

Megbízó

A Központi Statisztikai Hivatal nagy múltú, a kormány felügyelete alá tartozó, szakmailag önálló, országos hatáskörű szerv. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-ben bonyolította le az évtized népszámlálását, amely során mind kérdezőbiztosok útján, mind interneten keresztül lehetőség nyílt a mintegy 10 millió magyar állampolgár lakóhely szerinti összeírására.

Megoldás

 • Olyan egyedi architektúra tervezése, kivitelezése és üzemeltetése, ami kiemelt adat- és rendszerbiztonság mellett, extra terhelés alatt hibamentesen látja el feladatát.
 • Kliens: Google Web Toolkit technológia.
 • Az alkalmazásszerver kialakításánál nyílt forráskódú technológiákat alkalmaztunk.Adatbáziskezelő: Oracle 11gR2 Standard Edition.
 • Hardver: 30 db Intel Blade, valamint 4 db Intel Itanium kiszolgáló.
 • Hálózat: Cisco ACE.
 • A létrehozott internetes felület magyar és angol nyelven, illetve nagykontrasztú kivitelben (gyengénlátók számára) is elkészült.
 • A rendszer magában foglalta az azonnali reagálás és – szükség esetén – beavatkozás lehetőségét.

Kihívás

 • A 2011. évi országos népszámlálás lebonyolításának támogatásához internetes önkitöltő alkalmazás tervezésére, fejlesztésére és üzemeltetésre, monitoring alkalmazás tervezésére, fejlesztésére és üzemeltetésére volt szükség a címlista feldolgozásának támogatásához, továbbá vezetői információs rendszert (Riporting) kellett kialakítani és üzemeltetni.
 • Az informatikai rendszer fejlesztésének alapvetéseit és környezeti feltételeit törvény szabályozta (pl.: határidők, kötelező tevékenységek stb.).
 • Kiemelt szerepet kapott az adat- és rendszerbiztonság.
 • A projekt megvalósulását az adatvédelmi biztos felügyelte.
 • EAL4 és CC biztonsági megfelelést kellett biztosítani.
 • Speciális - saját tervezésű – infrastruktúra kialakítására volt szükség a biztonsági követelmények kielégítésére. A kimagasló terhelhetőségnek köszönhetően az önkitöltő webes felületen 50.000 felhasználó párhuzamos kiszolgálása, továbbá 10.000 monitoring-felhasználó párhuzamos kiszolgálása vált lehetővé.
 • A folyamatos üzemben való működés alapelvárás volt, az időközben elkerülhetetlen rendszerfrissítéseket is úgy kellett végrehajtani, hogy a működő rendszer leállítására nem volt lehetőség.
 • A projekt részeként országos roadshow keretében oktatást is szerveztünk (tantermi oktatás és e-learning tanfolyamok).
 • A lakosság részére fenntartott helpdesk üzemeltetése is a feladatok közé tartozott.

Üzleti előny

 • Magas adat- és rendszerbiztonságú környezet jött létre.
 • Kimagasló terhelhetőségű rendszer, amely nagyszámú felhasználót képes egyszerre kiszolgálni és közben a szükséges rendszerfrissítéseket is kezelni tudja.
 • A népszámlálás adatgyűjtése az előírt időszakban megtörtént.
 • Folyamatosan ki tudtuk szolgálni mind a lakosságot, mind pedig a 10.000 belső felhasználó igényeit.

Megbízó

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar komolyzenei képzés legmeghatározóbb, több mint 130 éves múltra visszatekintő intézménye. Az Egyetem központi épülete (Budapest VI. Liszt Ferenc tér 8.) közkeletű nevén a Zeneakadémia 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Ez volt az ország első vasbeton szerkezetű épülete, amely páratlan külső és belső iparművészeti és képzőművészeti anyaga révén a magyar és közép-európai szecesszió egyik kiemelkedő építészeti remeke. Az épület 2013 végén lezárult rekonstrukciós folyamata Európai Uniós támogatással valósult meg.

Megoldás

A passzív hálózat egy 1577 végpontból álló, strukturált kábelezési rendszerként kerül megvalósításra, amely a számítógépes végpont mellett a koncertek rögzítését is végző kamerarendszert és a stúdiótechnikát is kiszolgálja, 10Gb-os gerinchálózati és 1Gb-os aktív eszközökkel. Az épületen belüli vezeték nélküli hálózatot, amely a látogatók kiszolgálásáért felelős, úgy sikerült kiépíteni, hogy az eszközök rejtett elhelyezésével az épülettel kapcsolatos belsőépítészeti elvárásoknak messzemenőkig megfelelt a megoldás.

Kihívás

Az épület passzív és aktív hálózatát kellett az épület kibővített funkcióinak (komolyzenei rendezvények, konferenciák, előadások) megfelelően a várható jövőbeli igények kiszolgálására is alkalmassá tenni. Mindezt az épület teljes külső és belső rekonstrukciójával párhuzamosan, a többi kivitelezővel való rugalmas együttműködésben, egy műemléki védettségű épületben. Az egyik legnagyobb kihívást a szigorú belsőépítészeti elvárások és az informatikai ellátottsági igények – sokszor egymásnak ellentmondó – követelményeinek való megfelelés jelentette.

Üzleti előny

Olyan hálózati infrastruktúra jött létre, amely XXI. századi informatikai hátteret nyújt a Zeneakadémiában megrendezett konferenciák, rendezvényék, zenei események számára, és amelyet a telepített rendszerek hosszú távú támogatottsága tesz időtállóvá.

Egészségügy

 

Megbízó

A gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a romániai Arad városában működő Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Megoldás

 • A gyulai kórház mind az e-MedSolution, mind a HISCOM rendszert használta, az aradiban csak a HISCOM kapcsolódott a meglévő román orvos-informatikai rendszerhez. A projekt 2012 októberében indult és 2013 áprilisában ért véget. Ezen belül négy hónapig tartott a két rendszer összekapcsolása a HISCOM-mal.
 • Gyulán a rendszereket hét helyszínen telepítettük (a központi kórházban, a tüdőszanatóriumban, a gyermekkórházban, a fürdő- és rehabilitációs kórházban, a szeghalmi és a mezőhegyesi kórházakban). Ezek a kórházak együtt mintegy 1300 ággyal rendelkeznek, ehhez járul Aradon még hozzávetőleg 1000 kórházi ágy. A rendszernek Gyulán 870 felhasználója van, 58 kórteremben. A rendszer mintegy 200 diagnosztikai és járóbeteg-részleghez kapcsolódik.
 • Az e-MedSolution továbbfejlesztése is szükségessé vált a helyi viszonyoknak megfelelően. Többek között a fülészeti rendelőkben alkalmazott berendezéseket és a pulmonológián használt tüdőkapacitás-mérőket kellett implementálni.
 • A rendszer használatának betanítására oktatást is szervezett a
  T-Systems Magyarország: kisebb és nagyobb csoportokban, összesen 870 felhasználót (közöttük 215 orvost) és 3 rendszergazdát képeztünk ki.

Kihívás

 • A régión belül számos román állampolgár utazik Magyarországra, illetve magyar állampolgár Romániába. Az utazókat gyakran kell a másik ország kórházában kezelni. Emiatt előzetes bejelentkezés szükséges a másik országban, és természetesen a másik kórház kezeléstörténetére is szükség van, akár a hazai, akár a külföldi kórházról van szó. Ilyen esetek ma már olyan számban fordulnak elő, hogy informatikai támogatás nélkül igen nehéz volna dokumentálni a betegek kezelését.
 • A projekt általános célja egészségügyi ellátás biztosítása a határ menti terület lakossága részére, az otthonukhoz legközelebb eső kórházban, ennek érdekében az orvos-informatikai rendszerek fejlesztése és beindítása, valamint az intézményközi informatikai rendszer kiépítése.
 • Az Európai Unió határokon átívelő támogatásának keretei között a T-Systems Magyarország feladata integrált kórházi informatikai rendszer kialakítása volt. Az e-MedSolution kórházi informatikai rendszer és a HISCOM intézményközi kommunikációs rendszer implementációs projektje 2012-ben kezdődött meg. Bár az e-MedSolution rendszer implementálására immár 60. alkalommal került sor, a HISCOM-ot most először vezettük be külföldön.

Üzleti előny

 • A közös adatbázis létrehozása következtében javult a sürgősségi és a normál egészségügyi ellátás is, enyhültek a társadalmi–gazdasági gondok és hiányok a programmal érintett területen.
 • Az integrációnak köszönhetően az egészségügyi ellátást a betegek az otthonukhoz legközelebb eső kórházban vehetik igénybe, állampolgárságtól függetlenül.
 • Az események és kezelések dokumentációja magasabb színvonalú és pontosabb lett, és könnyebbé vált a szakmai tanácsadás.
 • Emellett az elemzések végzése során jelentkező felesleges párhuzamosságok kizárása révén a költséghatékonyság is nőtt.

Megbízó

Szarajevó Kanton Egészségbiztosítási Hivatala (a továbbiakban ZZO KS) írt ki pályázatot a projektre és választotta ki a nyertes ajánlattevőt. A ZZO KS a kötelező egészségbiztosítási befizetéseket ellenőrző állami szerv. Az adófizetők egészségügyi ellátásának biztosítása érdekében minden befolyt „nem költségvetési” jellegű, kötelező egészségbiztosítási pénzeszközt a ZZO KS kezel és oszt el.

Megoldás

 • A legfontosabb szempont egy megbízható, fenntartható egészségügyi informatikai rendszer létrehozása és fenntartása, mely a rendszer összes pontján éjjel-nappal elérhető információkat szolgáltat az ellátóknak.
 • Ennek megfelelően a következő rendszerek és eszközök szállítására került sor: e-MedSolution, elektronikus kórtörténet (EHR), klinikai információs rendszer, képarchiválás és -továbbítás (AGFA IMPAX), CIS-PACS, ultrahang, HIAL, e-recept.
 • A lehető legnagyobb mértékű rugalmasság és hatékonyság érdekében felhő alapú megoldást alkalmaztunk.

Kihívás

 • Szarajevó kanton egészségügyi hálózatának számítógépesítése arra irányul, hogy egységes és integrált egészségügyi informatikai rendszer jöjjön létre Szarajevó kanton valamennyi egészségügyi létesítménye részére, a sürgősségi ellátó rendszerektől egészen a legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatóig (a Szarajevói Orvosi Egyetemig).
 • Fontos cél volt a radiológiai képek teljes körű digitális kezelése. Ennek érdekében a radiológiai osztályon el kellett végezni a képek analógról digitálisra való átalakítását, és meg kellett oldani a központi képtárolást és -archiválást.

Üzleti előny

 • Az ügyfél egy minden egyes beteg kórtörténetét elektronikusan nyilvántartó rendszert kap, amely a betegek egész életét végigkíséri.
 • Az EHR (elektronikus kórtörténet) időtől és helytől függetlenül valamennyi egészségügyi alkalmazott és beteg rendelkezésére áll, ezzel ténylegesen emeli az orvosi ellátás színvonalát.
 • A kivitelezett Digitális Képtármegoldás egy időben csökkenti a radiológiai költségeket, miközben emeli a képfeldolgozás minőségét.
 • Az e-recept rendszer papír nélküli, gyors és nyomon követhető receptfelírási folyamatot jelent a felhasználók számára.

Megbízó

A Közegészségügyi Intézmény Tuzlai Egyetemi Klinikai Központja egy korszerű diagnosztikai eljárásokat alkalmazó, modern egészségügyi létesítmény, amely naprakészen figyelemmel kíséri az orvostudomány fejlődését, új működési módszereket vezet be munkatársainak továbbképzésére, továbbá színvonalas tudományos kutató tevékenységet végez. 37 szervezeti egysége van, többek között 19 klinika, 2 poliklinika, 2 intézet, a Palliatív Ellátási Központ és Sürgősségi Ellátó, valamint egy kórházi gyógyszertár..

Megoldás

125 konkurens e-MedSolution licenc és első szintű helyi támogatás bevezetése:

 • járó- és fekvőbeteg-ellátási és diagnosztikai alapmodulok;
 • HL7 interfészmodul;
 • ápolási modul;
 • krónikus betegek ellátását szolgáló modul;
 • betegszámla-modul;
 • gyógyszerezési modul.

Szerverek és asztali gépek szállítása.

Kihívás

 • Integrált kórházi informatikai rendszer kivitelezése a Közegészségügyi Intézmény Tuzlai Egyetemi Klinikai Központjában.
 • Az összes diagnosztikai klinika összekapcsolása.

Üzleti előny

 • Magas adat- és rendszerbiztonságú környezet jött létre.
 • Kimagasló terhelhetőségű rendszer, amely nagyszámú felhasználót képes egyszerre kiszolgálni és közben a szükséges rendszerfrissítéseket is kezelni tudja.
 • A népszámlálás adatgyűjtése az előírt időszakban megtörtént.
 • Folyamatosan ki tudtuk szolgálni mind a lakosságot, mind pedig a 10.000 belső felhasználó igényeit.

Megbízó

A Semmelweis Egyetem Magyarország, és a közép-európai régió egyik vezető intézménye a klasszikus feladatok, az oktatás, a gyógyítás, az egyetemi kutatás és az innováció területén. Nemzetközi tudományos rangja figyelemre méltó. Nem véletlen tehát, hogy Európa-szerte is a Semmelweis Egyetem nevét említik elsőként, ha a magyar egészségügyi felsőoktatásról esik szó.

Megoldás

Az Integrált Kórházi és Gazdasági Rendszer megvalósítása keretében megtörtént a MedSolution (medikai), valamint az SAP (gazdasági) rendszer bevezetése és integrált működésének kialakítása. A bevezetést követően a rendszerek üzemeltetését, továbbfejlesztését a T-Systems Magyarország biztosítja a Semmelweis Egyetem részére. Sikerrel befejeződött az SAP verzióváltási projekt is, amelynek keretében az SAP 4.7 verzióját átállítottuk a 6.0 verzióra. A T-Systems Magyarország Zrt. a SOTE üzemeltetéshez helyszíni támogatást is nyújt.

Kihívás

A Semmelweis Egyetem integrált informatikai rendszert kívánt bevezetni, amelynek révén gazdálkodása átláthatóbbá, működése költséghatékonyabbá válik és alkalmas az Egyetem Gazdasági Főigazgatósága és az önálló tervezési egységekként működő centrumok gazdálkodási folyamatainak kezelésére.

Üzleti előny

 • Magas szintű SLA szolgáltatás nyújtása.
 • Az alrendszerek integrációjával a felesleges adatrögzítés megszűntetése.
 • Kiemelkedően magas és biztonságos működés.
 • Hatékony és költségkímélő megoldás.

Kereskedelem és Szolgáltatások

 

Megbízó

Az Axel Springer magyarországi vállalkozásai 1989-től jelentek meg a magyar sajtópiacon. A kezdetben egy műsorlappal és egy folyóirattal, húsz-harminc munkatárssal induló vállalkozás dinamikusan fejlődött, amelynek következtében az Axel Springer cégcsoport ma már az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb lapkiadó vállalkozása. Több mint 100 nyomtatott kiadvánnyal piacvezetőnek számít.

Megoldás

Az átvételt megelőzően elvégeztük az üzemelő rendszerek és üzleti folyamatok teljes körű felmérését, ezek alapján behatároltuk a kockázatokat, valamint javaslatot tettünk a jövőbeli fejlesztési irányokra. Ezt követően megtörtént az ITIL-szabványoknak megfelelő üzemeltetési folyamatok kialakítása, dokumentálása, ügyfélre szabása, az üzemeltetést támogató tudásbázis kiépítése, valamint az ügyeleti és eszkalációs rendek kialakítása. A szolgáltatás keretében dedikált servic edesk erőforrást biztosítunk a felhasználóktól érkező hívások fogadására. A központi telephelyeken helyszíni első és második szintű műszaki támogatást nyújtunk. Feladataink közé tartozik továbbá a beszállítókkal, gyártókkal való kapcsolattartás, az ügyfél alvállalkozóinak koordinálása.

Kihívás

A cég több telephelyes, több platformon működő desktop és szerver infrastruktúraüzemeltetésének zökkenőmentes átvétele, és további üzemeltetése. Az üzemeltetésen felül a szolgáltatásunknak biztosítania kellett a vállalat eszközeinek nyilvántartásba vételét, változáskezelését és annak teljes körű adminisztrációját.

Üzleti előny

Támogatás az informatika szinte minden területén, egy kézből nyújtott szolgáltatások. Képesség komplex szolgáltatások szállítására, és a támogatásukhoz szükséges kompetencia állandó rendelkezésre állása. Az üzleti folyamatokat teljes egészében képesek vagyunk lefedni a szükséges eszközökkel, azok rendszerbe integrálásával, valamint a telepítés utáni üzemeltetési szolgáltatással. Dedikált mérnöki és szolgáltatásmenedzseri támogatást nyújtunk. Magas szintű felmérést és üzleti tanácsadást biztosítunk.

Megbízó

A CO-OP Hungary Zrt. az ország legnagyobb lefedettséggel rendelkező, hazai élelmiszerlánca, amely több mint több mint 1650 településen, 3000 üzletben várja vásárlóit. Naponta mintegy másfél millió ember fordul meg a különböző bolttípusokban. A mintegy 32000 embert foglalkoztató Coop-csoport az egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztató, 2013-as árbevétele 550 milliárd forint volt.

Megoldás

T-Systems Magyarország Zrt. a Quantis Holding Zrt.-nél Siebel 8.0 CRM-rendszert vezetett be, amely olyan Contact Center folyamatokra nyújt megoldást az MLM hierarchia leképzésével, mint a panaszkezelés, az ügykezelés és a prevenció/intervenció területe. Ennek köszönhetően a korábban tapasztalt ügyfélkapcsolati problémák kiküszöbölhetőek lettek.

 • IP Comlex plusz hálózat: kb. 1100 végpont
 • BDSL hálózat: amelyből 800 végpont a bolti hálózat, amely helyeken a kb. 300 végponton T-Systems által üzemeltetett routerek BDSL felhasználásával kapcsolódnak a VPN-hez.
 • POS terminálok forgalmát is ez a hálózat hordozza fel közvetlenül a banki hálózatba
 • A T-Systems Magyarország Adatközpontjában került elhelyezésre ezen kapcsolatok terminálását végző eszközök, amely szintén cégünk üzemeltetésében vannak. Ugyancsak a T-Systems Magyarország Adatközpontjában kaptak helyet az ügyfél IVR rendszerének és egyéb központi alkalmazás szerverei is.

Kihívás

 • A központi informatikai eszközök adatközponti elhelyezése
 • Országos vezetékes hang- és adatszolgáltatás biztosítása
 • 1100 bolti VPN végpont (Virtual Private Network) biztosítása
 • Különböző mobilszolgáltatásokra vonatkozó igény

Üzleti előny

 • A T-Systems Magyarország által nyújtott szolgáltatások komplex, egységes kezelése biztosabb tervezést és költséghatékonyabb működést tesz lehetővé a jövőben a Coop cégcsoportnál
 • Az ország különböző pontjain működő hálózatok elektronikus adatcseréjének biztosítása, valamint a kereskedelmi információk egységes gyűjtése különös jelentőséggel bír a szövetkezeti alapokon nyugvó cégcsoport működésében, és ehhez elengedhetetlen a biztos infokommunikációs háttér
 • Olyan ICT-szolgáltatási csomagot vesz igénybe a CO-OP Hungary Zrt., amely személyre szabott telekommunikációs és informatikai elemeket is tartalmaz

Megbízó

Az Edenred Kft. olyan innovatív megoldásokat kínál vállalati ügyfeleinek, amelyekkel növelhető a munkavállalók hatékonysága és lojalitása. A világon 40 országban van jelen szolgáltatásaival, naponta 33 millió felhasználó és 500 000 vállalati ügyfél veszi igénybe utalvány alapú szolgáltatásait. Beváltói hálózatuk a világon 1,2 millió egységből áll. Az Edenred szolgáltatásaival 1993 óta van jelen az utalványszolgáltatók között. 16 000 vállalati ügyfelének az adómegtakarításokat eredményező megoldások teljes skáláját kínálja. Innovatív és rugalmas megoldásaival támogatja ügyfélvállalatait egy vonzó HR-politika és cafeteria-rendszer kialakításában, valamint segítséget nyújt a munkavállalóknak a produktív és motivált munkavégzésben.

Megoldás

A T-Systems Magyarország – mely tanácsadó csapatával és termékeivel az igényeknek megfelelő támogatást nyújt számos iparágban, legyen szó CRM-tanácsadásról vagy -bevezetésről – a Microsoft termékét, a Dynamics CRM 2011-et választotta, elsőként vezetve be ezt a szoftvert a magyar piacon.
A T-Systems Magyarország munkatársainak közreműködésével teljes mértékben az ügyfél igényeinek megfelelően testre szabott CRM-rendszer vált elérhetővé.

Kihívás

Az Edenred a korábban használt CRM-rendszerének frissítésére vonatkozó vizsgálata során azzal szembesült, hogy nem számíthat helyi szoftvertámogatásra, ami új rendszer bevezetését tette szükségessé. A T-Systems Magyarország Zrt. (a szerződés érvényességekor: IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt.) és a Microsoft munkatársaival folytatott konzultációk és workshopok során az Edenred megismerte a Microsoft CRM rendszereinek széleskörű funkcionalitását. Ennek eredményeként egyértelműen kiderült, hogy nemcsak informatikai, hanem üzleti szempontból is minden tekintetben ideális választás lesz a Microsoft Dynamics CRM 2011. Az Edenred elsődleges célja a telefonos és személyes értékesítés, az ügyfélszolgálat, illetve partnerkezelés, valamint a marketing- és kampánymenedzsment területeken használt üzleti folyamatok informatikai támogatása volt.

Üzleti előny

A T-Systems Magyarország megoldása nyomán a Fieldsales, a Telesales és a CustomerService folyamatok teljes körű támogatása vált lehetővé az Edenrednél. A szokásos testre szabás mellett számos egyedi fejlesztést is megvalósítottunk például az integráció megrendelés-kezelő és gyártó alkalmazáséhoz, vagy éppen az egyedi riportok és munkafolyamatok támogatásához. A Contact Centerekben dolgozók számára – az MS Office Outlook valamint a SharePoint integrációnak köszönhetően – most már minden kapcsolódó anyag (például a szerződések becsatolása), illetve az ügyféltörténet miden eleme egyetlen képernyőről elérhető. A levelezés mellett minden alkalmazás integráltan együttműködik, ráadásul az egyedi riportigények elérhetősége is gyorsan, akár házon belüli fejlesztéssel is egyszerűen megoldható. Az IT-csapat néhány perc alatt feltöltheti akár egy ezer-tételes ügyféllista címanyagait, így a Telesales csapat munkatársai szinte azonnal felhívhatják a leendő ügyfeleket; az értékesítési hatékonyságban ez nagy előrelépést jelent, mivel ugyanannyi idő alatt több megkeresés indítható, több potenciális ügyfelet lehet elérni. A Microsoft Dynamics CRM 2011-nek köszönhetően így a korábbiaknál nagyobb hatásfokkal bővíthető az ügyfélkör.

Megbízó

A Grafton Recruitment több mint 30 éves tapasztalattal Európa egyik vezető toborzási, tehetség-menedzsment és humán erőforrás megoldással foglalkozó cége, 7 országban összesen 30 irodával. Magyarországon 1996 óta van jelen a vállalat, jelenleg Budapesten és Tatabányán üzemeltet irodát, 50 munkavállalójával a magyar piac jelentős részét lefedi.

Megoldás

 • A T-Systems Magyarország a belföldi telephelyeket egyetlen IP alapú, virtuális magánhálózatba integrálta, központi internetkijárattal.
 • Az Alcatel IP alapú alközpontja a magánhálózathoz csatlakozik, a költséghatékony telefonszolgáltatás biztosítása érdekében.
 • A nemzetközi videokonferencia hatékony kialakítása a Polycom eszközeivel történt, amelyeket a T-Systems Magyarország videogate-szolgáltatása kapcsol össze egy előre tervezhető havidíjért.

Kihívás

 • A projekt célja az volt, hogy megvalósuljon a cég két magyarországi telephelyének egységes adat- és hangösszeköttetése, az IP-telefónia kialakítása és üzemeltetése szolgáltatás keretében, továbbá létrejöjjön a cégcsoport budapesti, prágai és pozsonyi irodájának költséghatékony videokommunikációs kapcsolata.
 • A Grafton Recruitment a telefon és internet szolgáltatást korábban is egy szolgáltatótól vette igénybe, de nem integráltan, a meglévő infrastruktúrán pedig nem volt lehetséges az IP-telefónia bevezetése.
 • A vállalatnál szükségessé vált egy professzionális, konferenciabeszélgetéseket lehetővé tévő megoldás kialakítása az utazások kiváltására, ezáltal a gyors és hatékony egyeztetések lehetőségének megteremtésére.

Üzleti előny

 • A belföldi telephelyek adat- és hangkapcsolata korszerűbbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált
 • A központi telefonrendszer beruházás nélküli bevezetése további költségmegtakarítást eredményezett.
 • A kiépített nemzetközi videokonferencia megoldás, a cégcsoporton belüli utazások optimalizálása mellett a munkaerő közvetítésben (interjúztatás) is új lehetőségeket nyitott a Grafton Recruitment számára.
 

Megbízó

A G4S világszerte a legkedveltebb vagyonvédelmi vállalat. Nemzetközi szakmai öröksége több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Jelenleg 6 kontinensen, több mint 110 országban mintegy 600 ezer munkavállalót foglalkoztat a cég. Piacvezetőként a biztonsági megoldások teljes skáláját kínálja. Magyarországon a cégcsoporthoz tartozó vállalatok – úgymint a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt., a G4S Készpénzlogisztikai Kft. és a G4S Biztonságtechnikai Zrt. – tevékenységeinek összehangolt működését a G4S Holding Kft. biztosítja. A G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. távfelügyeleti és őrzési szolgáltatásainak kiváló minőségét a munkatársak gondos kiválasztása, folyamatos képzése, valamint az országos és területi vezetőik szakmai tapasztalata biztosítja. A távfelügyeleti üzletág a mindenkori legújabb technológiákra épülve országos vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt a jelenleg Magyarországon elérhető valamennyi jelzés-átviteli megoldás alkalmazásával. Az őrzési üzletágnak a különböző szektorokban szerzett többéves tapasztalata lehetővé teszi, hogy olyan testreszabott biztonsági megoldásokat kínáljon, amelyek megfelelnek mind a pénzintézeti, mind az üzletőrzési, mind pedig az objektumőrzési ágazat speciális követelményeinek.

Megoldás

Menedzselt LAN-szolgáltatás:

 • IP Complex bérelt vonali összeköttetések a G4S telephelyeken.
 • Szerverhely-biztosítás a központi eszközöknek a T-Systems Adatközpontban.

Menedzselt hangszolgáltatás:

 • IVD megoldás – az IP-alapú adatátviteli szolgáltatást (IP Complex) hangátviteli lehetőséggel egészíti ki.
 • IP telefonrendszer Székesfehérváron és 3 budapesti G4S telephelyen.
 • IVR alkalmazás (ügyfélszolgálati rendszer automatikus hangbemondással), hangposta, fax-szerver és hangrögzítő megoldás.
 • Vezeték nélküli LAN hálózat Székesfehérváron a hordozható telefonoknak.

Kihívás

Egy olyan országos integrált informatikai infrastruktúra létrehozása, amely az ország különböző pontjain elhelyezkedő távfelügyeleti és őrzési végpontokat összekapcsolja és a központi telephelyek között ingyenes telefonálási lehetőséget biztosít. A kapcsolódó ügyfélszolgálati tevékenységhez olyan call center megoldás szolgáltatása, amellyel szükség esetén visszahallgatható az ügyfelekkel történt telefonbeszélgetés.

Üzleti előny

 • Ingyenes telefonbeszélgetés a központi telephelyek között.
 • A nyilvános telefonhálózatba történő kihíváshoz hagyományos hangcsatorna csatlakoztatására nincs szükség, az IP gerinchálózaton csatlakoztatott forgalom elszámolása kedvező egyedi percdíjakon történik.
 • GSM adapterek segítségével a telefonhálózatból indított mobil irányú hívásköltségek csökkennek.
 • Az IP telefon és a számítógép egy switch portra kerülésével csak egy kábelezési végpont szükséges munkaállomásonként.
 • A Power Over Ethernet (PoE) képességgel rendelkező switchekkel az IP telefon készülékek tápellátása a LAN-hálózaton keresztül biztosítható.

Megbízó

A SIÓ-ECKES Kft. Magyarország vezető gyümölcslégyártója, az ágazat meghatározó szereplője. Zamatos gyümölcsökből, a magyar ízvilágnak megfelelően előállított termékeinek és a vásárlók döntésének köszönhetően a magyar gyümölcslépiac vezetője. A cég központja Siófok határában, egy több száz hektáros őszibarack- és sárgabarack-ültetvény mellett található. Ez a közel 40 000 fa adta gyümölcs is a híres SIÓ baracklevek alapanyagául szolgál. Az elmúlt évtizedben, a siófoki gyár Európa egyik legmodernebb gyümölcsfeldolgozó és gyümölcslégyártó üzemévé, a hazai gyümölcsfeldolgozás és gyümölcslégyártás egyik fellegvárává vált. A SIÓ-ECKES Kft. mára a lehető legszélesebb választékot kínálja kereskedelmi partnereinek és a fogyasztóknak az alkoholmentes italok kategóriájában.

Megoldás

A rendszert a gyártási és logisztikai problémák megoldására kialakított keretrendszerünk testre szabásával alakítottuk ki. A moduláris felépítésnek köszönhetően az egyes programrészek egy-egy specifikus terület hatékony működését támogatják, míg együttesen biztosítják a teljes és szigorú nyomkövetésnek történő megfelelést. A megoldás fő moduljai:

 • Gyümölcsátvétel: biztosítja a felvásárolt gyümölcsök tételes átvételét, a kapcsolódó igazolások (pl. permetezési bizonylatok) rendszerben történő rögzítését, a beszállítókkal történő elszámolást illetve a göngyölegek kezelését.
 • Gyümölcs-feldolgozás: a modul fő feladata a már átvett gyümölcsökből készített velő feldolgozással kapcsolatos információk rögzítése, azaz a gyártáshoz kapcsolódó műszak napló és a minőségbiztosítási adatok elektronikus formában való kezelése. A legyártott velők egyedi azonosítóval történő azonosítása és tárhely szintű tárolása a gyár területén.
 • Késztermék-előállítás: a gyártási megrendelések előállítása során felhasznált (és egyedileg azonosított) alapanyagok, valamint a keletkezett minőségi paraméterek és munkafázisok rögzítésére szolgáló funkció gyűjtemény. A munkafázisok rögzítésén túl a rendszerben rögzíthetők a gyártás során keletkezett üzemzavarok, illetve az azok elhárítására indított akciók.
 • Takarítások és karbantartások: a monitor rendszer feladata az elvégzett takarítások és karbantartások idejének és módjának naplózása. Ezen túlmenően egy alarm rendszer is megvalósításra került, amely a beállított konfigurációk alapján figyelmeztet az esedékes feladatok elvégzésére.
 • Riport modul: biztosítja a szükséges bizonylatok legenerálását, a rögzített paraméterek alapján számított KPI mutatók (pl. kapacitás kihasználtság) előállítását, valamint támogatja a nyomkövetéshez szükséges adatok különböző szempontok szerinti keresését.

Kihívás

Egy olyan korszerű SAP-val integrált informatikai alkalmazás létrehozása, amely a gyümölcsátvételtől kezdve a késztermékek legyártásáig és kiszállításig támogatja az operatív feladatok elvégzését. A folyamatok magas fokú kontrollálásának köszönhetően garantálja a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásoknak (IFS standard) való megfelelést és az elektronikus adatgyűjtéssel biztosítja a nyomkövetéssel szemben támasztott igényeket.

Üzleti előny

A korábbi szigetrendszerek egy alkalmazásba kerültek, amelynek segítségével menedzselhetők az egyes folyamatok, és ezáltal egy átlátható, zárt egységet képeznek. Az egyszerű kezelőfelületek használatával rövidült az adatbeviteli idő, és a kontrollált adatbevitelnek köszönhetően az adatminőségben is kimutatható a javulás. Csökkentek az adminisztrációs terhek és megszűntek a párhuzamos adatrögzítésből eredő problémák. A nyomkövetésre fordított idő jelentősen lecsökkent azáltal, hogy a szükséges információk rögzítése elektronikus úton történik. Az SAP integrációnak köszönhetően pedig az egyes folyamatok számviteli bizonylatolása is megoldott a rendszerben.

Megbízó

Az Intersnack Magyarország Kft., a világszerte 8000 főt foglalkoztató német Intersnack csoport magyarországi leányvállalata, a Chio és a POM-BÄR sós termékek hazai gyártója és forgalmazója 1991-ben kezdte meg működését Budapesten. Árbevételük tavaly megközelítette a 12 milliárd forintot, és a foglalkoztatottak száma is 320 főre nőtt. Országos értékesítő és terjesztő hálózattal rendelkezik, győri gyártóüzemében készül több, hazánkban is népszerű termékük.

Megoldás

A telephelyeket a T-Systems Magyarország a Magyar Telekom IP alapú, virtuális magánhálózatába kötötte be, az internet-kijáratot pedig a központi telephelyen alakította ki. A felépült hálózat nem csak a telephelyek közötti adatkapcsolatot, hanem a telefonszolgáltatást is biztosítja, és a cég által vásárolt IP alapú alközpont szolgálja ki. A teljes hálózatot, valamint az alközpontot és az IP készülékeket a Magyar Telekom Csoport felügyeli, és
a T-Systems Magyarország egy kézből üzemelteti a szolgáltatáscsomagot.

Kihívás

Az ország több pontján lévő kereskedelmi képviseletek adat- és telefonösszeköttetése korábban nem volt optimálisan megoldva, a budapesti központban az elöregedett telefonalközpont már nehezen tudta kiszolgálni az igényeket.

Üzleti előny

A telephelyek közötti adatforgalmazás gyorsabb, biztonságosabb és költséghatékonysági szempontból is kedvezőbb lett. Az IP alközpont kialakításának köszönhetően a telephelyek egymás közötti kommunikációja díjmentessé vált, ami további költségmegtakarítást eredményez az Intersnack számára.

Közmű és Ipar

 

Megbízó

A Bácsvíz Zrt. illetve jogelődje, az Észak-Bács-Kiskun Megyei Vízmű Vállalat 1950 óta végez közműves ivóvíz- és csatornaszolgáltatást Bács-Kiskun megye északi részében. A cég alaptevékenységei közé tartozik a víz- és csatornaszolgáltatás nyújtása, de kiegészítő szolgáltatásként vízminőség-ellenőrzést, vízmérő- és szivattyújavítást, vízhálózat-vizsgálatot; csatornahálózat-vizsgálatot, fejlesztést is végez, de térinformatikai, műszaki tervezési, mélyépítési, szállítási, gépjármű-javítás és kertészeti tevékenységgel is rendelkezik. Jelenleg 48 településen nyújt közműves ivóvíz-szolgáltatást.

Megoldás

A Bácsvíz Zrt. elvárásainak megfelelő call center megtervezése és kivitelezése majd integrálása az SAP-ISU-val, a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő módon.

Kihívás

 • Régi, átgondolt igény volt a Bácsvíz Zrt.-nél a szervezett, nagyszámú telefonhívások hatékony kezelése. Az ügyfélszolgálat által leggyakrabban használt csatorna a telefon, ennek megfelelően az ügyfélszolgálati infrastruktúrát mindenképp fejleszteni kellett ezen a téren. Ügyfeleik hozzászoktak a minőségi kiszolgáláshoz, így a vállalat maga kívánta üzemeltetni a számára kiszállított és bevezetett rendszert.
 • Az SAP-ISU számlázási és ügyfélkezelési rendszerhez való csatlakozása is kiemelt igény volt a Bácsvíz Zrt.-nél, a bejelentési időszakban automatikusan az ügyfelek adataihoz kellett kerülniük a mérőállásoknak.

Üzleti előny

A rendszer által lehetővé tett mérhetőség hozzájárul a hatékonyság javításához, ráadásul a naprakész technológiai megoldások révén a telekommunikációs költségek is jelentősen mérsékelhetőek.

Megbízó

 • A több mint 165 éves történetre visszatekintő Siemens egyike a világ vezető technológiai vállalatainak. Globális jelenléte közel kétszáz országra terjed ki. A Siemens Magyarország meghatározó nagyvállalatai közé tartozik, sokoldalú tevékenységével jelen van a mindennapokban: megtalálható a korszerű nagyvárosi tömegközlekedési eszközökben, az elővárosi vonatokon, az energiatermelést biztosító erőművekben, az épületek energiahatékonyságát biztosító berendezésekben, a kórházak diagnosztikai eszközeiben, az autógyárak mérnöki tervezőszoftvereiben és az egyetemek oktatóközpontjaiban. Jelenleg több mint 2000 munkavállalót foglakoztat hazánkban három telephelyen.
 • A magyarországi Siemens csoport tagjai a 2011/12-es üzleti évben végbement integrációs folyamatot – a Siemens Zrt., a Siemens Transzformátor Kft. és a Siemens Erőműtechnikai Kft. összevonását – követően a Siemens konszolidált vállalatcsoportot alkotó négy vállalat: Siemens Zrt., Siemens Audiológia Kft., Siemens PSE Kft., evosoft Hungary Kft.
 • A projekt megbízója a Siemens Zrt. alternatív energiával foglalkozó divíziója. A stabil energiarendszer alapja a villamos energia, melynek előállításához innovatív technológiákra van szükség. A Siemens az energiarendszer egésze számára szállít innovatív termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat. Egyedülálló know-how és a globális energiapiacokon szerzett tapasztalatok segítik a vállalatot abban, hogy ezeknek a kihívásoknak meg tudjon felelni. Az innovációnak köszönhetően a szélenergia a konvencionális villamos energiatermelés meghatározó konkurensévé vált. A Siemens egyike azoknak a vezető világcégeknek, amelyek megoldásokat kínálnak az on- és offshore szélenergia felhasználáshoz.

Megoldás

A mobilengine alkalmazás a terepen dolgozó munkatársak mobil készülékein fut, ennek előnye, hogy irodán kívüli és rossz természeti körülmények között is használható. A dolgozó a jelszavas belépés után az éppen végzett munkával kapcsolatos adminisztrációt el tudja végezni, és ugyanitt tájékoztatást is kap a következő projekt adatairól. A munkatársak mobilengine szerverre küldött adatai biztonságos interfészen keresztül jutnak be a Siemens vállalatirányítási rendszereibe, ahol azonnal megjelennek, így a további folyamatok input információiként felhasználhatók.

Kihívás

A dolgozók területileg, akár különböző kontinenseken szétszórva, külső telephelyeken végzik munkájukat. Ezek a telephelyek sok esetben nem rendelkeznek irodai infrastruktúrával, és a munkavégzés gyakran terepen történik. A munkaidő és a munkafolyamatok adminisztrációját a cég vállalatirányítási rendszerében azonban meg kellett oldani, amelyet korábban utólagos offline rögzítéssel végeztek. A projekt célja ennek egylépcsős, automatizált megoldással való felváltása volt.

Üzleti előny

 • Az eddig nehézkesen követhető munkafolyamat nyilvántartása naprakésszé vált, ezzel együtt a dolgozók produktívan töltött ideje növekedett, továbbá javult a dolgozók informatikai eszközeinek az állagmegóvása.
 • A projektek költségtervezése és a realizált költségek összehasonlítása már a projekt közben megtörténhet, ami valós időben szolgáltat fontos kontrolling adatokat.

Megbízó

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a magyar légtérben légiforgalmi szolgáltatások nyújtására és a légiforgalmi szakszemélyzet képzésére kijelölt szervezet, küldetése a biztonságos és hatékony léginavigációs szolgáltatás nyújtása. A HungaroControl 2007. január 1-jétől egyszemélyes zártkörűen működő részvénytársaságként látja el jogszabályban meghatározott feladatait: a légiforgalmi szolgálatok ellátását Magyarország légterében és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A HungaroControl Zrt., mint integrált (polgári-katonai) légiforgalmi szolgáltató minden, a magyar légtérben polgári szabályok (GAT) szerint működő légijármű biztonságát garantálja, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező és onnan induló járatok irányításától a magaslégtéri átrepülő forgalomig. Közel 700 munkatársa dolgozik annak érdekében, hogy folyamatosan biztosítsa a repülés és a légtér biztonságát.

Megoldás

Feladatunkat a rendszer gyártója által kialakított objektumok testre szabásával kezdtük meg annak érdekében, hogy már a bevezetés korai szakaszában érzékelhetőek legyenek a gyors eredmények („quick-winek”), illetve később – ahol ezt szükségesnek láttuk – a folyamatok támogatására egyedi objektumokat hoztunk létre. A rendszer modularitása lehetőséget biztosított a szolgáltatásmenedzsment folyamatok egymáshoz történő gyors és pontos illesztésére megteremtve ezzel a folyamatok tevékenységeinek összekapcsolhatóságát és szinergiáját.

A megoldásunk fő moduljai és támogatandó folyamatai:

 • Felhasználói Önkiszolgáló portál kialakítása: Egy olyan felhasználóbarát webes portál kialakítása, amelyen keresztül a felhasználók egyszerűen tudnak hibákat és informatikai igényeket bejelenteni, valamint nyomon követni ezek állapotát, illetve amin keresztül az igények elbírálásáért felelős személyek könnyedén képesek jóváhagyni vagy elutasítani a szakterületüket érintő kéréseket.
 • Incidenskezelés: Az informatikai szolgáltatásokban és érintett infrastruktúra elemekben keletkezett hibák gyors és hatékony javítását szolgálja a hibák pontos osztályozásával, valamint a megfelelő szakterületekhez és szakértőkhöz történő gyors továbbításával.
 • Problémakezelés: A hibák mögöttes, (gyökér)okainak felkutatása, kerülőmegoldások biztosítása.
 • Tudáskezelés: Az üzemeltetés során szerzett tapasztalatok rögzítését támogató tudáselemek létrehozása és ezek publikálása későbbi felhasználás céljából.
 • Változáskezelés: Az informatikai szolgáltatásokat érintő változások hatás- és kockázatelemzése annak érdekében, hogy a változásokkal összefüggésben bekövetkezett hibák számát minimalizálni tudjuk.
 • Konfigurációkezelés: Az üzleti szolgáltatásokat felépítő informatikai szolgáltatások biztosításáért felelős infrastruktúra elemek, valamint ezek főbb jellemzőinek és kapcsolatainak nyilvántartására kialakított adatbázis és támogató folyamatok.
 • Szolgáltatási szintek biztosítása: a szükséges szolgáltatási jelentések létrehozása a rögzített paraméterek alapján számított KPI mutatók alapján, eszkalációs mechanizmusok kialakítása a bejelentések határidőre történő megoldása céljából.

Kihívás

Meghatározó fejlesztési erőforrás felhasználása nélkül, rövid idő alatt egy olyan korszerű, IT szolgáltatásmenedzsment folyamatokat támogató rendszer bevezetése, amely:

 • növeli a felhasználói elégedettség szintjét,
 • csökkenti az informatikai szolgáltatások kiesési idejét,
 • javítja az IT szolgáltatásmenedzsment folyamatok minőségét és érettségi szintjét,
 • fokozza az IT személyzet hatékonyságát,
 • egyszerűsíti és standardizálja IT folyamatokat,
 • illetve megteremti azok mérhetőségét.

Üzleti előny

A HungaroControl korábbi támogató rendszerének kiváltása és az újonnan bevezetésre kerülő megoldás biztosítja:

 • az üzleti szolgáltatások minőségének rohamos javulását, azáltal, hogy a szolgáltatások mindig elérhetők az elvárt szolgáltatási szinteken,
 • a működési költségek csökkentését azáltal, hogy a szolgáltatások üzemeltetése hatékonyabb és biztonságosabban tervezhető,
 • az ügyfélközpontú működés erősítését, azzal hogy a felhasználóknak a kellő időben, a számunkra megfelelő információk szolgáltathatók,
 • a felhasználói kérések gyors és pontos kiszolgálását, hozzájárulva ezzel az üzleti működés hatékonyságának növeléséhez,
 • az IT működés transzparenssé tételét, így javítja az informatikai szervezet és a felhasználók közötti kommunikációt,
 • a szilárd alapot az üzleti tevékenységeket támogató folyamatok hatékonyságának értékelésére és azok folyamatos fejlesztésére.

Megbízó

A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja, beleértve a vezetékes és mobil telefonos, az internet és televíziós, valamint az adatátviteli, információtechnológiai és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. A cég 1,6 millió vezetékes és 4,8 millió mobil előfizetőnek biztosít hangszolgáltatást, vezető szerepet tölt be mind a mobil, mind a vezetékes szélessávú internet piacon.

Megoldás

 • A Telekom Kapcsolat Program különlegessége, hogy akik a Magyar Telekom otthoni vagy üzleti szolgáltatásával egyaránt rendelkeznek, egy regisztrációt követően egy közös kártyán, a Kapcsolat Prémium kártyán gyűjthetik Kapcsolat pontjaikat, valamint az egyedülálló Kapcsolat Prémium kedvezményeket is igénybe vehetik.
 • A rendszer a program résztvevő ügyfeleket alapvetően az előfizetői szerződéshez kapcsolódó előfizetői és forgalmi díjak alapján különböző kedvezményjogosultsághoz (arany, platina) rendeli, amely alapján kedvezményben részesülhetnek.
 • A kapcsolat pont beváltásával és a pontokért történő kupon vásárlásával kapcsolatos tranzakciókat szintén az ILS rendszer kezeli.
 • Az ILS nem csak a kártyakezelést magát (kártyaszám, kártyafelirat képzés, stb.), de a gyártáshoz szükséges logisztikai folyamatot is kezeli.
 • Az ILS önmagában is nagy számú riportok generálására képes. A riportok között megtalálható működéstámogató, mint pl. főkönyvi riporthoz nyújtott adatszolgáltatás és statisztikai riportok egyaránt.

Kihívás

 • Egységes, Magyar Telekom szintű hűségprogram hiánya, vagy csak részben lefedett üzleti területek.
 • IT szempontból több részből álló nem egységes lojalitás program kiszolgálás, támogatás.

Üzleti előny

 • A korábbi két (KAP, PoP) rendszert kiváltva egy egységes informatikai rendszer került kialakításra, mely szolgáltatásai révén jól alkalmazkodik az üzleti igényekhez.
 • Az IT rendszerek együttműködése és a hatékonyabb közös kommunikáció érdekében az ILS szolgáltatásai a SOA infrastruktúrán érhetők el, ami csökkenti a fejlesztési és működési anomáliák számát és lehetőségét.

Közlekedés

 

Megbízó

Az 2014-ben részvénytársasággá alakult Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. alaptevékenysége az autóbuszos közúti helyi és helyközi (országos, regionális, elővárosi) személyszállítás. A DDKK Zrt. irányítása alá tartozó leánytársaságok: a Gemenc Volán Zrt., a Kapos Volán Zrt. és a Pannon Volán Zrt. A társaság járatai Baranya, Somogy és Tolna megye települései között szállítják az utasokat, továbbá helyi közlekedést biztosítanak e megyék 14 városában. Emellett szerződéses és különjáratokat is közlekedtetnek. A DDKK Zrt. irányítása alá tartozó leánytársaságok mintegy 780 autóbusszal rendelkeznek.

Megoldás

 • 2012-ben a Pannon Volán Zrt. valamennyi járművére érintésmentes technológiával működő bérletérvényesítési készülékeket szereltünk fel, amelyek a fedélzeti eszközök szerves részeit képezik.
 • A rendszer szükséges komponenseit az elővételi pénztárakban is telepítettük. Az utazó közönség a pénztárakban vásárolhatja meg azt a plasztik kártyát, amely a továbbiakban a bérletüket helyettesíti.
 • A rendszerhez egy on-line értékesítési felület is tartozik, amelyen többek között a megszemélyesített kártyák egyenlegét tölthetik fel az utasok. A megszemélyesített kártyákon a bérlettermékek időszakonként változtathatóak.

Kihívás

 • A 21. századi közösségi közlekedés részét képező korszerű utaskiszolgáló és -tájékoztató rendszerek már Magyarországon is egyre több közlekedési társaság ügyfelének utazási élményét teszik színvonalasabbá. A T-Systemst Magyarország a DDKK Zrt. irányítása alá tartozó Pannon Volán Zrt. járműveit 2012-ben szerelte fel a legmodernebb, GPS alapú tastájékoztatási rendszerrel, a Kapos Volán Zrt.-nél hasonló tartalommal folyamatban lévő fejlesztés pedig várhatóan 2014-ben valósul meg.
 • A társaság és az utasok részéről is felmerült az igény, hogy ne csak az utastájékozató rendszerek által biztosított előnyöket élvezzék az utasok, hanem a technológiai fejlődés lehetőségeit kihasználva, hatékonyabb és egyszerűbb utaskiszolgálást szem előtt tartva megvalósuljon egy egységes elektronikusbérlet-rendszer is.

Üzleti előny

 • A járművekre szerelt rendszer révén a bérlet érvényesítése gyorsabbá és követhetőbbé teszi az utasok közlekedését, így a társaság minden időpontban pontos és aktuális adatokkal rendelkezik a bérlethasználatról.
 • Emellett az utasok is gyorsan és kényelmesen vásárolhatnak bérletet, on-line fizethetnek és ellenőrizhetik bérleteik érvényességét.
 • Egyre kevesebb papír alapú bérletet kell kiállítani, ami csökkenti az előállítási, szállítási és készletezési költségeket, és lényegesen lecsökken a visszaélések lehetőségét is.
 • Az értékesítés adatainak on-line továbbítása megkönnyíti és gyorsítja az elszámolás és az elszámoltatás folyamatait.
 • A szállított programok nemcsak a dolgozók munkáját könnyítik meg, de az esetleges utaspanaszok gyors, pontos és hatékony kivizsgálását is lehetővé teszik, növelik az ügyfelek elégedettségét.

Megbízó

Az 1993-ban részvénytársasággá alakult Jászkun Volán Zrt. alaptevékenysége az autóbuszos közúti személyszállítás. A Helyi Személyszállítási Üzletág üzemelteti Szolnok város helyi közlekedését. A Helyközi Személyszállítási Üzletág járatai szállítják az utasokat a megye települései között, továbbá helyi közlekedést biztosítanak Jászberényben, Karcagon, Tiszafüreden és Újszászon. Ezen kívül vannak távolsági, szerződéses és különjárataik is. A Helyközi Személyszállítási Üzletág négy állomásfőnökségen mintegy 200 autóbusszal rendelkezik.

Megoldás

 • 2009 és 2012 között a Helyközi Személyszállítási Üzletág valamennyi járművére két ütemben szereltünk fel GPS alapú fedélzeti rendszert, amelyek egy-egy fedélzeti számítógépből, jegy- és bérletnyomtatóból és pénztárgépből állnak.
 • A rendszer az elővételi pénztárakban is telepítésre került. A működéséhez szükséges aktuális adatok (menetrend, tarifa) GPRS-en keresztül letölthetők az eszközökre.
 • A rendszer pénztárgépei az értékesítési adatokat szintén GPRS-en keresztül továbbítják a központba.
 • A hardvereszközök mellett olyan korszerű szoftverek teszik teljessé a kiépített rendszert, mint a BusData központi törzsadatkezelő, a DPX forgalomirányító program, a BusReplay esemény-visszajátszó program és egy korszerű elszámoló és elszámoltató szoftver.

Kihívás

 • XXI. században megjelentek olyan korszerű utaskiszolgáló és -tájékoztató rendszerek, amelyek alkalmazásával színvonalas utazási élmény biztosítható az utasok részére. A Helyközi Személyszállítási Üzletág járműveit a 2000-es évek elején szerelték fel – Magyarországon az elsők között – korszerű GPS alapú utastájékoztató rendszerrel.
 • Hamarosan felmerült az igény, hogy ne csak a szolnoki helyi közlekedésben utazók élvezhessék az új technológia nyújtotta előnyöket.
 • A helyközi és távolsági közlekedésben a régi, elavult pénztárgépek cseréje is időszerűvé vált az utasok gyorsabb kiszolgálása és a járművezetők munkájának megkönnyítése érdekében.
 • Szükségessé vált továbbá egy új elszámoló- és elszámoltató rendszer bevezetése is.

Üzleti előny

 • A járművekre szerelt GPS alapú fedélzeti rendszer révén a forgalomirányítók minden időpontban pontos és aktuális adatokkal rendelkeznek a járművek pozíciójáról.
 • Emellett az utasok is nyomon követhetik a járatokat az interneten, így pontos információkhoz juthatnak azok esetleges késéséről. Ezek az adatok alkalmasak arra, hogy a webes felületen túl akár utastájékoztató eszközökön is megjeleníthetőek legyenek.
 • A rendszer pénztárgépei alkalmasak a jegyek és bérletek nyomtatására, ami csökkenti azok előállítási költségeit és a visszaélés lehetőségét.
 • Az értékesítés adatainak on-line továbbítása megkönnyíti és gyorsítja az elszámolás és elszámoltatás folyamatait.
 • A szállított programok nemcsak a dolgozók munkáját könnyítik meg, de az utaspanaszok gyors, pontos és hatékony kivizsgálását is lehetővé teszik, növelve ezzel az ügyfelek elégedettségét.

Megbízó

A Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. közúti személy- és árufuvarozással foglalkozó vállalat, amely Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron helyi közlekedését, valamint Győr-Moson-Sopron megye távolsági közlekedését látja el.

Megoldás

 • A valósidejű adatok felhasználásával a soproni és győri autóbuszos közösségi közlekedésben egységes, GPS-alapú forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer jött létre.
 • Mintegy 200 buszon valósult meg beltéri, dinamikus utastájékoztatás, továbbá 38 megállóhelyi tájékoztató berendezés került kiépítésre, a forgalmi és menetrendi adatok pedig online is bárki számára elérhetők. Az utastájékoztatás LCD-kijelzőkön, dinamikus táblákon valósul meg, amelyet több helyütt hangos tájékoztatás tesz teljessé.
 • A forgalomirányítási és utastájékoztató rendszerek számos egyéb elemmel is kiegészülnek. Egyes járatokon fedélzeti utasszámláló berendezéseket alakítottunk ki, amelyek többek között a járatoptimalizálást segítik elő, több helyközi viszonylatban közlekedő járművön pedig fedélzeti jegykiadó pénztárgépeket is telepítettünk. A forgalomirányítók számára diszpécserállomásokat szállítottunk és helyeztünk üzembe, a gépjárművezetők, forgalomirányítók és egyéb dolgozók számára pedig oktatásokat szerveztünk, amelynek során elsajátíthatták a rendszerek használatát.
 • A soproni autóbusz-pályaudvaron emellett 16 csatornás videorögzítővel, 10 kültéri kamerával térfigyelő rendszert építettünk ki.
 • A „zöld-út kérés” funkció megvalósulásával az autóbuszok előnyt élveznek a jelzőlámpás csomópontoknál. A kérést az autóbuszok fedélzeti számítógépe továbbítja a csomópontok vezérlőberendezései felé, így a jármű aktuális helyzetének figyelembe vételével alakul a forgalmi lámpák jelzése, támogatva a közösségi közlekedési eszközök elsőbbségét.

Kihívás

A Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. három egymással összefüggő közlekedésfejlesztési projekt megvalósításában működött együtt a T-Systems Magyarországgal. A soproni helyi és helyközi, valamint a győri helyi buszközlekedésben egy integrált, közös információbázison alapuló forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer kialakítása volt a cél.

Üzleti előny

 • A komplex forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer révén nemcsak a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala és az utaselégedettség növekedett, de egyszersmind hatékonyabbá vált a közlekedési társaság működése is.
 • A valós idejű, központi forgalmi adatszolgáltatás és az erre épülő utastájékoztatási rendszer informatívabbá és átláthatóbbá tette a közlekedési információkat az utasok számára, tervezhetőbbé téve az utazásaikat.
 • A folyamatosan frissülő, megbízható adatok pontosabb és gyorsabb forgalomirányítást tesznek lehetővé és előmozdítják a proaktív problémamegoldást.
 • A „zöld-út kérés” funkció révén gyorsabbá vált a buszközlekedés, és a felesleges várakozási idő elkerülésével csökken a járművek környezeti terhelése.

Megbízó

A VOLÁNBUSZ Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság több mint 80 éves múlttal rendelkező személyszállító társaság. A budapesti székhelyű, de országos tevékenységet folytató cég az egyik legnagyobb az országban működő, személyszállítást végző VOLÁN társaságok között. A MAVART néven 1927-ben alapított társaság kezdetben csak 30 autóbusszal rendelkezett, ma már közel 1000 járművel biztosítja szolgáltatását. A VOLÁNBUSZ Zrt. alaptevékenysége a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés. A VOLÁNBUSZ Zrt. Budapestről napi mintegy 500 országos autóbusz-járatot közlekedtet az ország mintegy 100 városába, biztosítva így a megyeszékhelyek, valamint a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi közvetlen és rendszeres kapcsolatát a fővárossal. Pest megyében a VOLÁNBUSZ Zrt. napi mintegy 5500 járat üzemeltetésével 184 város és község számára biztosítja az utazási kapcsolatot részben a főváros felé, részben a körzetközpontok és egyéb települések között.

Megoldás

 • A pénztári és internetes értékesítési adatok egy központi rendszerben elérhetőek.
 • Az értékesítési rendszerek paraméterezése egy Back-Office-on keresztül központilag történik.
 • Azonnali adatfrissítés a pénztári és internetes felületeken a menetrendi, illetve díjszabási adatok változásakor.
 • Pénztári és internetes értékesítésnél a tényleges viszonylatonkénti foglaltság adatok jelennek meg.
 • Rugalmas lekérdező felület, PDF, Excel kimenetek.

Kihívás

 • A VOLÁNBUSZ Zrt. elővételi pénztáraiban egy elavult, a kor követelményeinek már nem megfelelő pénztári rendszer üzemelt. A pénztárak nem voltak egymással on-line kapcsolatban. Naponta frissítéssel történt az adatszinkronizáció. Bizonyos irányokra csak a kijelölt pénztárakban lehetett jegyet vásárolni.
 • Felmerült az igény egy olyan rendszer kialakítására, amelynek keretében bármelyik pénztárban lehet jegyet vásárolni bármelyik célállomásra, és a járatok telítettségét is jelzi. A jegyelővételi statisztikák segítségével pedig a járatok optimalizálása is megtörténhetett.
 • Az on-line nemzetközi jegyértékesítés lehetősége korábban is az utasok rendelkezésére állt, ám kizárólag a VOLÁNBUSZ Zrt. járataira, az Eurolines-éira azonban nem, amin a VOLÁNBUSZ Zrt. változtatni kívánt. Meg kellett oldani továbbá a nemzetközi jegyértékesítési redszer bekötését is az IRIS nemzetközi helyfoglalási rendszerbe, a nemzetközi jegyértékesítést és az értékesítési igényeket korábban ugyanis faxon keresztül továbbították.

Üzleti előny

 • A pénztári és internetes értékesítési adatok egy központi rendszerben elérhetőek.
 • Az értékesítési rendszerek paraméterezése egy Back-Office-on keresztül központilag történik.
 • Azonnali adatfrissítés a pénztári és internetes felületeken a menetrendi, illetve díjszabási adatok változásakor.
 • Pénztári és internetes értékesítésnél a tényleges viszonylatonkénti foglaltság adatok jelennek meg.
 • Rugalmas lekérdező felület, PDF, Excel kimenetek.

Megosztás