Cisco Managed Meraki

A tegnap hálózatai hasonlítottak a középkori várakra: jól körülhatárolt védelmi rendszerrel ellátott, sziget-szerű, központilag menedzselt rendszerek voltak, ahol a felhasználónak inkább lehetőségeik voltak, mint igényeik – és lehetőségeik is csak arra voltak, amit a mindenható(nak gondolt) központi IT jóváhagyott. Szabványos, vállalat által bevizsgált, tesztelt és jóváhagyott eszközökkel és alkalmazásokkal léptek be a hálózatba, meghatározott helyről, és előre definiált dolgokat valósítottak meg. Sokkal jobban számított az, ki jön be, mint az, hogy mit csinál, ha már bent van; ezen felül nem volt érdekes az, mit csinált a felhasználó, amíg a hálózaton kívül volt.

Napjainkban, a WiFi, a BYOD, a mobil alkalmazások, távmunka, közösségi hálózatok és -alkalmazások elterjedése, valamint az egyre növekvő felhasználói igények miatt a hálózatok inkább hasonlítanak sűrűn tömött szórakozóhelyekre: nem csak az számít, ki jön be, hanem az is fontos, hogy honnan és hogyan jön be, mit csinál, megfelel-e az elvárható „viselkedési normáknak”, házirendeknek. Napjaink hálózatainak legnagyobb kihívásai közé tartozik az alkalmazkodás a gyorsan változó igényekhez, megfelelés a sávszélesség-igényes alkalmazásoknak, a felhasználók millióféle (több gyártótól származó, több OS-t futtató, nem szabványos és nem feltétlen bevizsgált) különféle eszközének kezelése és mindezek szemmel tartása, menedzselése. Míg korábban az IT infrastruktúra csupán lehetőséget teremtett a munkavégzéshez, ma már elvárás, hogy az alapinfrastruktúra mindig és mindenkor megfelelően és szinte láthatatlan módon működjön, hiszen a felhasználók ezen IT infrastruktúrán élik mindennapi virtuális életüket is.

Ezeknek a kihívásoknak a hagyományos IT infrastruktúra nem, vagy csak nehezen, sok munkával tud megfelelni. A Meraki Managed Cloud egy olyan, felhő alapú IT infrastruktúrát valósít meg, mely gyorsan változó környezetben is könnyen telepíthető, skálázható eszköz-családokat támogatva, központi, felhő alapú menedzsment alkalmazások segítségével képes páratlan láthatóságot és menedzselhetőséget biztosítani a felhasználók összes eszközén, függetlenül a felhasználó fizikai elhelyezkedésétől.A „barátságos Nagy Testvér” koncepciót (hiszen a cél a hálózat működésének biztosítása, és az ehhez szükséges adatok összegyűjtése, nem pedig a felhasználókról gyűjtött információkkal való bármilyen visszaélés vagy ezek alapján szankcionálás) a rendszer oly módon éri el, hogy a végpontokra, irodákba telepített hálózati eszközök (legyen szó LAN switch-ről, WiFi AP-ről, tűzfalról) mindegyike beregisztrál a Meraki adatközpontjain futó Meraki Cloud-ba (titkosított csatornán; természetesen a különböző ügyfelek rendszerei egymástól szeparáltan működnek), majd onnan letölti az adott ügyfélre jellemző konfigurációt és telepíti az eszközt.

Az eszközök menedzselése egy felhasználóbarát, szintén felhő alapú webes menedzsment felületen történik, ahonnan a rendszergazda minden eszköz és minden, az eszközökhöz csatlakozó felhasználó adatait képes nyomon követni, monitorozni. A teljes rendszer valamennyi paraméterének konfigurálása ezután webes felületen, könnyedén, pár kattintással történik.

A megoldás főbb előnyei:

  • önoptimalizáló és önkonfiguráló hardverek gyors telepítése
  • több telephelyes rendszerek felügyelete egy pontból
  • eszközök, felhasználók, alkalmazások vezérlése
  • automata monitoring és riasztás funkciók
  • automatikus firmware frissítések
  • weben keresztül történő, felhasználók számára láthatatlanul zajló konfigurációs és funkcionális frissítések

Információtár

Megosztás