Energy Management as a Service

Nagyvállalati környezetben az IT eszközök energiafogyasztása korábban a „szükséges rossz” kategóriába tartozott, senki sem foglalkozott vele, mennyit is fogyasztanak az eszközök. Az utóbbi években az IT eszközök számának drámai növekedése és az energia-árak növekedése hatására viszont egyre több helyen ismerik fel, hogy a vállalati villanyszámla kb. 25%-a az IT eszközökből jön. A Gartner előrejelzései szerint sok helyen meg fogja haladni az IT üzemeltetési költsége a beruházási költségeket pár éven belül.

A fenti felismerések és a jó pár éve mindinkább felkapott Green IT koncepció nyomán egyre fontosabb szempont lett a vállalati IT eszközök energiahatékonyságának fokozása, a működési költségek csökkentése, magyarul az energiafogyasztás mérése és optimalizálása. Ezekhez nyújt segítséget a Cisco Energywise rendszer, mely képes mérni, megjeleníteni és előre definiált szabályok, házirendek alapján optimalizálni, befolyásolni is az IT eszközök energia-fogyasztását.

Az Energywise cloud-alapú energiamenedzsment rendszer, mely nem igényel a felhasználói oldalon beruházást bonyolult mérő-eszközökbe, központi infrastruktúrába. A központ a Cisco adatközpontjában fut, az adatok kiértékelése is itt történik, és az adott vállalati környezetben definiált saját házirend, szabályok végrehajtása az ügyfél eszközein a mért és feldolgozott adatok alapján történik. Fontos érv, hogy az Energywise képes csak monitoring módban is működni és a definiált házirend központi oldalról nem módosítható, így a felhasználónak nem kell attól tartania, hogy esetleg mások hozzáférhetnek az energiavezérlő házirendjéhez.

Az Energywise a licensz havidíjon kívül nem igényel beruházást: sem mérőeszköz, sem hálózati eszköz fejlesztést nem igényel, pár apró konfigurációs módosítástól eltekintve a hálózati eszközök konfigurációját sem kell megváltoztatni a működéséhez.

A mérendő eszközök kijelölése, a mért adatok megjelenítése, a házirendek beállítása, és a potenciális megtakarítások kiszámításában segítséget nyújtó „mi lenne, ha…” forgatókönyvek mind egy intuitív, webes grafikus felületen történnek, központi menedzsmentet biztosítva a teljes vállalati Energywise rendszer számára.

A konfigurációs lehetőségek tárháza igen széles, így a mérési, szabályozási forgatókönyvek többféle szempont alapján testre szabhatóak a felhasználói igényeknek, vállalati szabályozásnak megfelelően.

Információtár

Megosztás