Időbélyegzés szolgáltatás

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Magyar Telekom Nyrt. a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság EF-26838-9/2011 számú algoritmus határozata alapján az SHA1-with-RSA lenyomatképző algoritmust kiadott időbélyegeiben nem alkalmazza.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Magyar Telekom az e-Szignó márkanévvel jelzett valamennyi hitelesítés-szolgáltatását 2010. május 13-án megszüntette. Az időbélyegzés szolgáltatás az egyetlen kivétel, melyet a továbbiakban egyedi elbírálás alapján értékesítünk.

Társaságunk időbélyegzés-szolgáltatása egy elektronikusan végrehajtott tranzakcióhoz vagy egy digitális állományhoz (fájlhoz) rendel egy hiteles időpontot (időpecsétet), ezzel igazolva a tranzakció végrehajtásának vagy az állomány létezésének hiteles időpontját. A szolgáltatott időpont hitelessége szabványos nemzetközi és hazai időforrásokhoz történő csatlakozással garantált. A Magyar Telekom által nyújtott időpecsét-szolgáltatás jogilag hitelesen igazolja egy elektronikus dokumentum digitális aláírásának és / vagy elküldésének időpontját.

A szolgáltatás igénybevételéhez a felhasználó szabványos időbélyeg-kérést (RFC 3161 szerinti Time Stamp Request-eket) kell küldjön a Társaságunk időpecsét szervere részére, melyekre válaszként a szerver szabványos időbélyeget küld vissza. Az időbélyegző szerver elérése Interneten keresztül, tanúsítvány alapú azonosítással történik (https protokoll alkalmazásával), melyhez a Társaságunk - a szolgáltatás részeként - egy autentikációs tanúsítványt bocsát ki a felhasználó részére. Mindehhez a felhasználónak rendelkeznie kell egy megfelelő szoftver alkalmazással, mely képes ezen funkciókat elvégezni. Ezen alkalmazás nem része a szolgáltatásnak, de igény szerint ezt is leszállítjuk ügyfeleinknek.

A Magyar Telekom időbélyegző rendszere egyébként többszintű és redundáns komponens architektúrából épül fel, mely nagyon magas rendelkezésre állást jelent:

  • a biztonságos és hiteles időadatot egy megfelelően kialakított és üzemeltetett időforrás, egy cézium atomóra biztosítja,
  • magát az időbélyegzés-szolgáltatást pedig két darab időpecsét szerver szolgáltatja.

Az időbélyegző szerverek által kiadott időbélyeg milliszekundum pontossággal igazodik az nemzetközi időszabványhoz (UTC = Universal Time Coordinated időhöz). Az időbélyegző szerverek teljesítménye 7200 időpecsét percenként.

A hozzáférés az alábbi módokon történhet:

  • LANConnect szolgáltatáson keresztül, ahol a megrendelő telephelye és az időpecsét szerver határfelülete között LANConnect összeköttetetést biztosítunk. Az ügyfél telephelyén működtetett routert a Társaságunk üzemelteti és konfigurálja.
  • Interneten keresztül, ahol szabványos HTTPS protokollon keresztül kommunikálhat az ügyfél az időpecsételő szerverekkel. Az Internetes elérés URL címe: https://timestamp.magyartelekom.hu/, amit a szolgáltatás igénybevételéhez használt kliens programban kell beállítani.. A hozzáférés a társaságunk által a szolgáltatáshoz biztosított authentikációs tanúsítvánnyal lehetséges.

Az időpecsét szerverek elérési lehetőségei közül az első megvalósítási lehetőségeket nagyobb számú felhasználás és magasabb biztonság (Internet mellőzése) esetén, míg a 2. lehetőséget kisebb számú felhasználás esetén javasoljuk.

Rendkívüli üzemeltetési helyzetben – az üzemi rendszer szolgáltatás kiesése esetén – a minősített időbélyegzés szolgáltatás folyamatos rendelkezésre állását tartalékhelyszínen üzemeltetett rendszerrel biztosítjuk. A tartalék rendszer a honlapon megjelent ügyfélértesítést követően érhető el a https://timestamp-dr.magyartelekom.hu címen a szolgáltatás eléréséhez biztosított kliens tanúsítvánnyal.

Elérhetőségeink:

Magyar Telekom Nyrt.
Minősített Időbélyegző Szervezet

Cím:1117 Budapest Magyar tudósok körút 9.
Postacím: Budapest 1541
Telefon: +36 1 481 7427
24 órás ügyelet: +36 30 444 1731
Fax: +36 1 481 8465
E-mail: Írjon nekünk!

Információtár

Hatályos dokumentumok

Tervezett dokumentumok

Hatályon kívüli dokumentumok

Szolgáltatói tanúsítványok 2011. december 31. előtt

Szolgáltatói tanúsítványok 2012. január 1. után

Szolgáltatói tanúsítványok 2013. január 17. után

Szolgáltatói tanúsítványok 2015. január 26. után

Szolgáltatói tanúsítványok 2017. március 01. után

Tanúsítvány-visszavonási lista letöltése

T-Systems Magyarország

Kapcsolat

T-Systems Magyarország

Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás