A T-Systems Magyarország vezette konzorcium építi ki a BuBi-t

A TeleBike-nál megvalósult kerékpárkölcsönző megoldást választotta a BKK, amikor a BuBi tender győztesének a T-Systems Magyarországot és együttműködő partnerét, a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt.-t választotta.

A T-Systems Magyarország vezette konzorcium építi ki a BuBi-t A szerződéskötésre ünnepélyes keretek között augusztus 7-én, szerdán került sor. A jövő évben megvalósuló, 899 millió forintos beruházás keretében 75 gyűjtőállomás kerül kiépítésre a fővárosban és több mint 1.000 bicikli áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A BuBi projekt megvalósításában a T-Systems Magyarország biztosítja a rendszerintegrációt, az adatkommunikációt, egyes szoftvereket, míg a Csepel Zrt. a rendszer használatára A T-Systems Magyarország vezette konzorcium építi ki a BuBi-t alkalmas kerékpárokat gyártja és szállítja, továbbá elvégzi a telepítéseket. A 2014 áprilisára tervezett átadást követően, a BuBi üzemeltetési feladatait az első 5 évben, a két konzorciumi tag közösen, a Csepel Zrt. irányítása és szakmai felügyelete mellett látja el.

A magyar infokommunikációs piac meghatározó szereplőjeként a T-Systems Magyarország már korábban is bizonyított a közösségi közlekedéshez kapcsolódó projektek sikeres lebonyolításában, a BKV Zrt. és több vidéki volántársaság megbízásából.

A T-Systems Magyarország vezette konzorcium építi ki a BuBi-t A Csepel Zrt. 85 éve a magyar kerékpáros piac vezető képviselője, így nemcsak a kerékpár gyártás és szállítás, hanem az üzemeltetési időszakban az állomások és a kerékpárok szervizelését , valamint a BuBi rendszer logisztikai feladatait is sikeresen el tudja látni.

A projekt megvalósítását a T-Systems Magyarország és a Csepel Zrt. által létrehozott konzorcium olyan alvállalkozók bevonásával tervezi, mint a lipcsei székhelyű, a világ számos pontján közösségi kerékpár rendszert létrehozó és működtető Nextbike Gmbh., amely egyfelől szállítja a kölcsönzés, logisztikai és szerviz feladatokat támogató szoftvert, másfelől saját rendszerét továbbfejlesztve megtervezi és kialakítja a BuBi gyűjtőállomások elemeit képező terminálokat és dokkolókat. Az állomások kialakításához szükséges hatósági és engedélyezési feladatok, valamint egyes telepítési és kivitelezési feladatok megoldásában a Magyar Plastiroute Kft. működik együtt a konzorciummal.

A 75 db gyűjtőállomás telepítése során összesen 1506 db dokkolóállomás kerül kialakítására. Az állomáshálózat a Margitsziget – Budafoki út, illetve a Déli és a Keleti pályaudvar közötti tengely mentén lesz elérhető, a belvárosi zónában átlagosan 300-500 méterenként találhatók majd gyűjtőállomások. Mindehhez több mint 1000 db ügyfélkerékpár fog rendelkezésre állni. A kerékpárosok biztonsága mellett a tervezők gondoltak a biciklik biztonságára is: minden Csepel kerékpár rendelkezik GPS modullal, ilyen módon az egyes bringák sorsa könnyedén nyomon követhető.

A rendszert tervezetten az év minden szakában éjjel-nappal igénybe vehetik majd mind a regisztrált éves bérlettel rendelkezők, mind az alkalmi használók. A termináloknál, és a rendszer honlapján is lesz lehetőség a bankkártyával történő díjfizetésre. A rendszerhez az iOS és Android platformokra fejlesztett, magas színvonalú mobil alkalmazás érhető majd el, amely többek között olyan kérdésekre is választ ad, hogy hol van a közelben Bubi állomás, mennyi a szabad férőhely és az elérhető kerékpárok száma, vagy mennyi a használatra fordítható kreditjeink aktuális egyenlege. A kerékpárok felvétele és leadása az automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon történik. A visszaadás helye a hálózaton belül tetszőleges, bármely - kialakításra kerülő - gyűjtőállomáson lehetséges lesz, az állomások egyenletes kerékpár-ellátottságáról a rendszer gondoskodik.

 T-Systems
  Magyarország Zrt.

Kapcsolat

T-Systems Magyarország Zrt.

Sajtókapcsolat , 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 36.

Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás