CV

Milyen legyen az önéletrajzod?

Egy telekomos toborzó kolléga kezei között havonta átlagosan 90 önéletrajz fut át, egy CV áttanulmányozásával pedig kb 100 másodpercet tölt el, ami bőven a piaci átlag (6 másodperc) felett van! Ebből is láthatod, mennyire fontos az első benyomás, amit magadról mutatsz nekünk. Van egy rossz hírem: első benyomásból csak egy van. A jó hír viszont, hogy csak rajtad áll, milyen képet adsz magadról! Legyen szó önéletrajzról, vagy interjúról – segítünk!

1. Jelentkezésed szabd az adott pozícióra!

Más tartalom és felépítés kell különböző szenioritású pozíciókra. Amennyiben vannak, korábbi tapasztalatiadat aszerint összegezd, mennyire relevánsak a kiszemelt új állásra. Ha friss munkaerő vagy, nyugodtan kezdd tanulmányaiddal és egyéb iskolai infókkal/projektekkel. Ehhez mérten 1-2-3 oldalas CV a nyerő.

2. A stílus maga az ember

Önéletrajzod megjelenése Téged tükröz. Ne legyen benne hejesírási hiba, tpyo, fogalmazz egyszerűen, a kész művet olvastasd át egy barátoddal is. Írj tapasztalataidról úgy, hogy az mások számára első olvasásra is egyértelmű legyen, a részleteket majd szóban kifejted. Figyelj a formázás egységességére, és hogy az elkészült önéletrajzodat .pdf-ként küldöd be! Az önéletrajz nyelvét igazítsd a meghirdetett pozícióhoz.

3. ,,Esküszik, hogy csakis az igazat, a színtiszta igazat…”

Csak olyan tapasztalatokról számolj be, amiket valóban magádénak tudsz! Ha már évek óta a fiókban porosodik a nyelvvizsgád, mert nem volt rá szükséged a korábbi munkahelyeden, semmi gond, de ezt jelöld is a CV-dben. Nem gond, ha valamiért szüntet tartottál, de figyelj rá, hogy tüntess fel minden korábbi munkahelyet – ha az nem szorosan kapcsolódik a szakmádhoz, akkor csak felsorolva azt.

4. Mosolyt kérek!

Rád bízzuk, hogy képpel, vagy anélkül készítesz CV-t, ne feledd, nem modellügynökség vagyunk. Ha viszont van egy szuper mosolygós portréd (ami nem selfie!), az lehetőleg friss legyen.

5. Ne csak te, a CV-d is naprakész legyen!

Kollégáink legtöbbször telefonon és e-mailben lépnek kapcsolatba veled, így fontos, hogy ezeket az adataidat (helyesen) tüntesd fel. A naprakészség persze a legutóbbi állásodat is érinti: ha éppen (már) szabadúszó vagy, azt is írd bele. Reméljük, nem sokáig leszel az!