kkk

Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye, elsődleges feladata a fejezeti kezelésű Közutas előirányzatok kezelése és a hazai útvagyon kezelése, a közlekedési szakma koordinációja. Tudományos igényű szakmai előkészítő és információs hátteret nyújt a közlekedésért felelős minisztériumban, illetve az egyéb háttérintézményekben, kutatóhelyeken folyó munkához.

circle_shape

A kihívás

  • Az integrációt úgy kellett megvalósítani, hogy a kapcsolódó szakrendszerek szuverenitása biztosított legyen, azok által kezelt adatok mindvégig a szakrendszerek tulajdonában maradjanak.
  • Dinamikusan bővíthető keretrendszerre volt szükség, amely fejlesztői beavatkozás nélkül képes újabb szakrendszerek kapcsolására.
  • Modern, könnyen kezelhető, látványos és riport funkcionalitásban gazdag felhasználói felületre volt szükség, hogy a szakrendszerekkel, szervezetekkel csatlakozó kollégák szívesen használják a KIRA-t.
  • A megoldásnak 100%-ban OpenSource-nak kellett lennie.
vegyi_shape

A megoldás

  • A Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis egy olyan együttműködési struktúrát biztosít, amely megteremti az ágazati közlekedési rendszerek és szervezetek között a műszaki alapadatok áramlásának lehetőségét.
  • Megvalósítását tekintve a KIRA mint térinformatikai integrációs projekt, közös felületen biztosítja a különböző közlekedési hálózatok összekapcsolt topológia alapú nyilvántartását. Szakrendszerek előredefiniált adatinterfészen továbbfejlesztés nélkül kapcsolhatók a KIRA-hoz, ahol a közös közlekedési topológia és a kapcsolt szakrendszeri adatok együttesen vizsgálhatók, riportolhatók.
serleg_shape

Az üzleti előny

  • Az integrált megoldás lehetővé teszi a különböző szakrendszerek adatai közötti átjárhatóságot, amelyre eddig nem volt lehetőség.
  • Az integrált megoldás lehetővé teszi a szakrendszerek és az állami szervezetek szorosabb együttműködését azáltal, hogy a rendszeren keresztül információkat osztanak meg egymással, akár ezzel helyettesítve a különböző adatszolgáltatási kötelezettségeiket.
  • A résztvevő szakrendszerek számára az INSPIRE adatszolgáltatási kötelezettséget a KIRA révén megoldhatóvá vált.
Összes referenciánk