pandy

Pándy Kálmán Kórház

A gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a romániai Arad városában működő Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

circle_shape

A kihívás

 • A régión belül számos román állampolgár utazik Magyarországra, illetve magyar állampolgár Romániába. Az utazókat gyakran kell a másik ország kórházában kezelni. Emiatt előzetes bejelentkezés szükséges a másik országban, és természetesen a másik kórház kezeléstörténetére is szükség van, akár a hazai, akár a külföldi kórházról van szó. Ilyen esetek ma már olyan számban fordulnak elő, hogy informatikai támogatás nélkül igen nehéz volna dokumentálni a betegek kezelését.
 • A projekt általános célja egészségügyi ellátás biztosítása a határ menti terület lakossága részére, az otthonukhoz legközelebb eső kórházban, ennek érdekében az orvos-informatikai rendszerek fejlesztése és beindítása, valamint az intézményközi informatikai rendszer kiépítése.
 • Az Európai Unió határokon átívelő támogatásának keretei között a T-Systems Magyarország feladata integrált kórházi informatikai rendszer kialakítása volt. Az e-MedSolution kórházi informatikai rendszer és a HISCOM intézményközi kommunikációs rendszer implementációs projektje 2012-ben kezdődött meg. Bár az e-MedSolution rendszer implementálására immár 60. alkalommal került sor, a HISCOM-ot most először vezettük be külföldön.
vegyi_shape

A megoldás

 • A gyulai kórház mind az e-MedSolution, mind a HISCOM rendszert használta, az aradiban csak a HISCOM kapcsolódott a meglévő román orvos-informatikai rendszerhez. A projekt 2012 októberében indult és 2013 áprilisában ért véget. Ezen belül négy hónapig tartott a két rendszer összekapcsolása a HISCOM-mal.
 • Gyulán a rendszereket hét helyszínen telepítettük (a központi kórházban, a tüdőszanatóriumban, a gyermekkórházban, a fürdő- és rehabilitációs kórházban, a szeghalmi és a mezőhegyesi kórházakban). Ezek a kórházak együtt mintegy 1300 ággyal rendelkeznek, ehhez járul Aradon még hozzávetőleg 1000 kórházi ágy. A rendszernek Gyulán 870 felhasználója van, 58 kórteremben. A rendszer mintegy 200 diagnosztikai és járóbeteg-részleghez kapcsolódik.
 • Az e-MedSolution továbbfejlesztése is szükségessé vált a helyi viszonyoknak megfelelően. Többek között a fülészeti rendelőkben alkalmazott berendezéseket és a pulmonológián használt tüdőkapacitás-mérőket kellett implementálni.
 • A rendszer használatának betanítására oktatást is szervezett a
  T-Systems Magyarország: kisebb és nagyobb csoportokban, összesen 870 felhasználót (közöttük 215 orvost) és 3 rendszergazdát képeztünk ki.
serleg_shape

Az üzleti előny

 • A közös adatbázis létrehozása következtében javult a sürgősségi és a normál egészségügyi ellátás is, enyhültek a társadalmi–gazdasági gondok és hiányok a programmal érintett területen.
 • Az integrációnak köszönhetően az egészségügyi ellátást a betegek az otthonukhoz legközelebb eső kórházban vehetik igénybe, állampolgárságtól függetlenül.
 • Az események és kezelések dokumentációja magasabb színvonalú és pontosabb lett, és könnyebbé vált a szakmai tanácsadás.
 • Emellett az elemzések végzése során jelentkező felesleges párhuzamosságok kizárása révén a költséghatékonyság is nőtt.
Összes referenciánk