sio

SIÓ-ECKES

A SIÓ-ECKES Kft. Magyarország vezető gyümölcslégyártója, az ágazat meghatározó szereplője. Zamatos gyümölcsökből, a magyar ízvilágnak megfelelően előállított termékeinek és a vásárlók döntésének köszönhetően a magyar gyümölcslépiac vezetője. A cég központja Siófok határában, egy több száz hektáros őszibarack- és sárgabarack-ültetvény mellett található. Ez a közel 40 000 fa adta gyümölcs is a híres SIÓ baracklevek alapanyagául szolgál. Az elmúlt évtizedben, a siófoki gyár Európa egyik legmodernebb gyümölcsfeldolgozó és gyümölcslégyártó üzemévé, a hazai gyümölcsfeldolgozás és gyümölcslégyártás egyik fellegvárává vált. A SIÓ-ECKES Kft. mára a lehető legszélesebb választékot kínálja kereskedelmi partnereinek és a fogyasztóknak az alkoholmentes italok kategóriájában.

circle_shape

A kihívás

 • Egy olyan korszerű SAP-val integrált informatikai alkalmazás létrehozása, amely a gyümölcsátvételtől kezdve a késztermékek legyártásáig és kiszállításig támogatja az operatív feladatok elvégzését. A folyamatok magas fokú kontrollálásának köszönhetően garantálja a legszigorúbb minőségbiztosítási előírásoknak (IFS standard) való megfelelést és az elektronikus adatgyűjtéssel biztosítja a nyomkövetéssel szemben támasztott igényeket.
vegyi_shape

A megoldás

 • A rendszert a gyártási és logisztikai problémák megoldására kialakított keretrendszerünk testre szabásával alakítottuk ki. A moduláris felépítésnek köszönhetően az egyes programrészek egy-egy specifikus terület hatékony működését támogatják, míg együttesen biztosítják a teljes és szigorú nyomkövetésnek történő megfelelést. A megoldás fő moduljai:
  • Gyümölcsátvétel: biztosítja a felvásárolt gyümölcsök tételes átvételét, a kapcsolódó igazolások (pl. permetezési bizonylatok) rendszerben történő rögzítését, a beszállítókkal történő elszámolást illetve a göngyölegek kezelését.
  • Gyümölcs-feldolgozás: a modul fő feladata a már átvett gyümölcsökből készített velő feldolgozással kapcsolatos információk rögzítése, azaz a gyártáshoz kapcsolódó műszak napló és a minőségbiztosítási adatok elektronikus formában való kezelése. A legyártott velők egyedi azonosítóval történő azonosítása és tárhely szintű tárolása a gyár területén.
  • Késztermék-előállítás: a gyártási megrendelések előállítása során felhasznált (és egyedileg azonosított) alapanyagok, valamint a keletkezett minőségi paraméterek és munkafázisok rögzítésére szolgáló funkció gyűjtemény. A munkafázisok rögzítésén túl a rendszerben rögzíthetők a gyártás során keletkezett üzemzavarok, illetve az azok elhárítására indított akciók.
  • Takarítások és karbantartások: a monitor rendszer feladata az elvégzett takarítások és karbantartások idejének és módjának naplózása. Ezen túlmenően egy alarm rendszer is megvalósításra került, amely a beállított konfigurációk alapján figyelmeztet az esedékes feladatok elvégzésére.
  • Riport modul: biztosítja a szükséges bizonylatok legenerálását, a rögzített paraméterek alapján számított KPI mutatók (pl. kapacitás kihasználtság) előállítását, valamint támogatja a nyomkövetéshez szükséges adatok különböző szempontok szerinti keresését.
serleg_shape

Az üzleti előny

 • A korábbi szigetrendszerek egy alkalmazásba kerültek, amelynek segítségével menedzselhetők az egyes folyamatok, és ezáltal egy átlátható, zárt egységet képeznek. Az egyszerű kezelőfelületek használatával rövidült az adatbeviteli idő, és a kontrollált adatbevitelnek köszönhetően az adatminőségben is kimutatható a javulás. Csökkentek az adminisztrációs terhek és megszűntek a párhuzamos adatrögzítésből eredő problémák. A nyomkövetésre fordított idő jelentősen lecsökkent azáltal, hogy a szükséges információk rögzítése elektronikus úton történik. Az SAP integrációnak köszönhetően pedig az egyes folyamatok számviteli bizonylatolása is megoldott a rendszerben.
Összes referenciánk