Egy oszloppal okosabb lett Budapest

Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems Magyarország közös fejlesztésének eredményeként a mai napon helyezték üzembe a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az Okos Város koncepció részét képező informatikai eszközöket és energetikai megoldásokat integrálja magába. Az egyedülálló berendezésbe szerelt villanyautó töltő, ingyenes WI-FI, korszerű LED-világítás, biztonsági kamera és vészgomb olyan szolgáltatásokat nyújtanak egy helyen, amelyek nagymértékben javítják a városi élet minőségét.

Egy oszloppal okosabb lett BudapestIdén tavasszal az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a T-Systems Magyarország együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében közösen fejlesztenek intelligens, energia-hatékony és a városi életet megkönnyítő megoldásokat. Az együttműködés alapját a cégek által birtokolt szakértelem, vagyis a T-Systems Magyarország rendszerintegrációs kompetenciáinak és az ELMŰ-ÉMÁSZ energiahatékonyság, e-mobilitás és klímavédelem területén felhalmozott szaktudásának fúziója képezi.

A közös munka első kézzelfogható eredménye az az intelligens közvilágítási oszlop (Smart Service Point, SSP), amelyet november 12-én Budapest egyik legforgalmasabb részén, a II. kerületi Széna téren helyeztek üzembe. A berendezés telepítése a beépített műszaki eszközök és az alkalmazott megoldások miatt mérföldkőnek számít az e-mobilitás hazai elterjedése, az energiatakarékos közvilágítás megvalósítása, a közbiztonsági helyzet javítása és az ország környezetvédelmi céljainak elérése szempontjából.

Hazánk első intelligens közvilágítási oszlopa alapvetően öt rendszert, illetve funkciót egyesít. Az ELMŰ-ÉMÁSZ infrastruktúrájára épülő okos elektromos-autó töltő 22 kW (3x32 A) teljesítmény leadására képes, és kompatibilis a társaságcsoport e-kWh nevű applikációjával. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon ez az első eset, amikor egy meglévő közvilágítási oszlopba építenek be elektromos autótöltőt, amelyet az e-autósok a nap 24 órájában igénybe vehetnek. A berendezés része egy ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító WI-FI is, amely 180 méter sugarú körben 200 felhasználó igényeit képes egyszerre kielégíteni. Az oszlopra szerelt biztonsági kamera, amely a kerület 50. térfigyelő eszköze, valamint a rendőrséggel való kapcsolat létrehozására alkalmas vészgomb a lakosok és a járókelők biztonságát szolgálja. A világítási funkciót korszerű és energiatakarékos LED fényforrások látják el. Mivel az intelligens közvilágítási oszlop a moduláris felépítésből adódóan testre szabható, a felsoroltakon kívül további rendszerelemek integrálására is lehetőség van.

A november 12-én rendezett átadó ünnepségen tartott beszédében dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a két együttműködő fél saját infrastruktúrájára építve fejleszt intelligens megoldásokat, amelyek nagy számban alkalmazva rövid időn belül a legmodernebb világvárosok sorába emelhetik Budapestet. „Az Okos Város koncepciójának megvalósítása a magyar főváros esetében is elérhető közelségbe került. Nagy örömmel tölt el az a tudat, hogy egy olyan társaságcsoportot vezethetek, amely innovációs tevékenysége révén nemcsak kijelöli a fejlődés útját ezen a téren, hanem az első lépéseket is megteszi rajta. Ez az intelligens oszlop csak a kezdet: az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems közös munkájának köszönhetően hamarosan újabb piacképes termékeket mutathatunk be” – mondta dr. Marie-Theres Thiell.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott, hogy az együttműködés már az erről szóló megállapodás aláírásakor sikerre volt ítélve. „Az infokommunikáció és az energetika egyaránt érdekelt abban, hogy konkrét, innovatív szolgáltatásokkal járuljon hozzá a fenntartható jövőhöz. A városok jelentik az egyik olyan metszetet, amelyek mentén e két terület a leglátványosabb eredményeket érheti el. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttal megvalósított stabil szakmai kapcsolat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és hatalmas értékteremtő potenciállal bír.” – mondta Rékasi Tibor.

Az eseményen megjelent dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere is, aki elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett városrész mélyen elkötelezett a környezetvédelem és az energiahatékonyság ügye mellett, amit az elmúlt évek beruházásai és eszközbeszerzései is igazolnak. A polgármester az átadáson jelentette be a Budapest történetében eddig egyedülálló intézkedést, melynek értelmében a II. kerületben mától ingyenesen parkolhatnak az elektromos meghajtású, zöld rendszámmal megkülönböztetett autók.

A most átadott innovatív fejlesztés annak a termékpalettának az induló eleme, amellyel az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a T-Systems Magyarország közösen kíván piacra lépni. Az új termék elsődleges célcsoportjába a városi önkormányzatok, nagyobb közintézmények, vállalatok és ingatlanpiaci szereplők tartoznak. A fejlesztési folyamatba olyan magyar cégek is becsatlakoztak, mint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. vagy a közvilágítás és a nagyfeszültségű távvezeték-szerelvények gyártása terén jelentős kompetenciákkal rendelkező HOFEKA Kft.

 T-Systems
  Magyarország Zrt.

Kapcsolat

T-Systems Magyarország Zrt.

Sajtókapcsolat , 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 36.


Névjegy mentése QR kóddal