A székháztúra még mindig a legizgalmasabb a diákok szerint

A héten fogadtuk székházunkba az utolsó két középiskolás osztályt ebben az évben. Mielőtt azonban elkezdenénk csomagolni a karácsonyi ajándékokat és kisütni a bejglit, készítettünk egy összefoglalót arról, hogy milyen is volt idén a T-Systems, Legyél Te is Informatikus! programja.

Idén közel 1300 diák látogatott el hozzánk a Telekom és a T-Systems közös székházába, akik nem csak Budapestről, hanem vidékről is érkeztek szép számmal: összesen 20 település 42 középiskoláját fogadtuk. A Legyél Te is Informatikus! program célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerhessék az informatikai munkaköröket, betekintést nyerjenek abba, hogy milyen egy nagyvállalati környezetben dolgozni és, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a műszaki és IT pályák iránt.

A diákok visszajelzése alapján a székháztúra még mindig a legizgalmasabb programelem, ahol kollégáink körbevezetik őket az épületben, megmutatják, hogy hol és milyen eszközökkel dolgozunk a mindennapok során. Szintén nagyon hasznosnak és érdekesnek tartották a pályaorientációs beszélgetést és az IT-s kollégákkal való találkozást, akik személyes karrierútjuk bemutatásával színesítették az előadást. Olyan IT területeket ismerhettek meg, mint a számítógépes rendszerek, szolgáltatásmenedzsment, szoftverfejlesztés, hálózati megoldások és közlekedésinformatika. Ezeket az adott területen dolgozó kollégáink mutatták be a fiataloknak. „Érdekes volt betekinteni abba, hogy hogyan dolgoznak egy nagyvállalatnál.” – mondta az egyik diák

A kibővített programon játékos és vidám készségfejlesztő tréningen is részt vettek a diákok a Közterem jóvoltából, ahol olyan tulajdonságok kerültek a középpontba, mint az agilitás, adaptivitás, melyek értékes tulajdonságok a csapatmunka során. Illetve, megismerkedhettek a Kitchen Budapesttel is, amely egy fiatal kutatókból és fejlesztőkből álló innovációs labor.

A Legyél Te is Informatikus! programunk részeként november végén megrendeztük a Digitális Oktatás Meetupot is, amelyen 200 tanár és diák vett részt. A tanároknak megmutattuk azt, hogy a digitalizáció hogyan tudja megkönnyíteni a tanítást, a diákok pedig maguk is kipróbálhatták a programozást és találkozhattak Pepper robottal is.

Nagy örömünkre a diákok is hasonlóan értékesnek érezték a nálunk töltött időt: közel 70%-uk értékelte ötösre a program hasznosságát egy öt fokozatú skálán, és a Legyél Te is Informatikus! hatására mintegy 76%-uk jelentkezne műszaki/informatikai felsőoktatásba is.

A Legyél Te is Informatikus! program most téli szünetre megy, de 2020-ban ismét találkozunk. Ha kérdésed van, vagy szeretnél részt venni a programon, vedd fel velünk a kapcsolatot a legyelteisinformatikus@t-systems.hu címen. LTI-promo