Sikeres félévet zárt a megújult Legyél te is informatikus! pályaorientációs programunk

Múlt héten kezdetét vette a vakáció, és az utolsó tanítási nap beköszöntével ebben a tanévben nálunk is véget értek a Legyél te informatikus! rendkívüli informatikai órái. A Legyél te is informatikus! pályaorientációs programunkat az anyavállalatunkkal, a Telekommal való új és közös székházba költözésünkkel újítottuk meg. Idén már ide vártuk az informatika iránt érdeklődő fővárosi és vidéki középiskolás fiatalokat.

Az idei tanévben 1050 diák látogatott el hozzánk a Telekom – T-Systems közös székházába, akik 12 település 21 középiskolájából érkeztek. Két évvel ezelőtt, a Legyél te is informatikus! pályaorientációs nap létrehozásával az volt a célunk, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok (főleg 10-12. évfolyamos diákok) jobban megismerhessék az informatikai munkaköröket, illetve az informatikusi pályában rejlő lehetőségeket, orvosolva ezzel a piacon tapasztalható, krónikus problémává váló informatikus hiányt. Idén 37 önkéntes előadónk segített ennek a célnak az elérésében, akik összesen 52 előadást tartottak.

„Jó volt látni a sok csillogó szemű, érdeklődő, és megilletődött diákot, ahogy figyelik, hogy mi mindenre is használható az informatika. Igyekeztünk megmutatni nekik, hogy ez a szakma nem pusztán száraz „kódolás”, hanem izgalmas, érdekes feladatok, kihívások összessége.” – mondta Papp Anita, a közlekedésinformatikai terület konzultánsa, programunk egyik előadója.

lt_1_300x250

A Legyél te is informatikus! A Legypályaorientációs napon változatos programmal vártuk a székházunkba érkező diákokat, hogy minél jobban betekinthessenek egy informatikus munkájába, illetve megtapasztalhassák, milyen a légkör és milyenek a munkanapok egy piacvezető infokommunikációs nagyvállalatnál. A rendkívüli informatika órákon – többek között - olyan IT területeket ismerhettek meg, mint a számítógépes rendszerek, szolgáltatásmenedzsment, szoftverfejlesztés, hálózati megoldások és közlekedésinformatika.

A székházunkba látogató iskolák 2x45 és 3x45 perces órák közül választhattak. A kibővített informatika órákon játékos és vidám készségfejlesztő tréningen is részt vettek a diákok a Közterem jóvoltából (bővebben itt olvashatsz róla: kozterem.com), ahol olyan tulajdonságok kerültek a középpontba, mint az agilitás, adaptivitás és megbirkózás képessége, melyek értékesek a csapatmunkában és erősítve ezeket, belső iránytűként szolgálnak a digitális világban. A rendkívüli informatika órák végén kapott visszajelzésekből kiderült, hogy a diákok a pályaorientációs beszélgetések és az IT-s kollégákkal való találkozás mellett a legjobban az új székház megismerését élvezték, melyre egy székháztúra keretében biztosítottunk számukra lehetőséget. Ebben a tanévben mozgáskorlátozott diákokat is fogadtunk, az akadálymentesített épületben számukra sem okozott gondot a közlekedés.

Nagy örömünkre a diákok is hasonlóan értékesnek érezték a nálunk töltött időt: közel 70%-uk értékelte ötösre a program hasznosságát egy öt fokozatú skálán további pályaválasztási tervei szempontjából, és a Legyél te is informatikus! hatására mintegy 76%-uk jelentkezne műszaki/informatikai felsőoktatásba is.

lti_2_300x250.png

„Már pár hónapon belül a T-Systems nagyobb projektjein kezdtem dolgozni, jelenleg részben az én feladatom a meglévő informatikai rendszerek működtetése és karbantartása, melyeket megrendelésre készített a T-Systems.” – mesélte a változatos gyakornoki mindennapokról Varga Mihály, egyik gyakornokunk.

Az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták később akár gyakornokaink is lehetnek, ezért a Legyél te is informatikus! programban fontosnak tartottuk, hogy a középiskolásokhoz korban legközelebb álló gyakornokainkat, és gyakornoki lehetőségeinket is bemutassuk. A gyakornokainkkal húsz-harminc-negyven órás munkaszerződést kötünk, ez lehetővé teszi a számukra, hogy a tanulmányaikkal össze tudják hangolni a munkavégzésüket. Fizetés, céges laptop, telefon és 100 GB mobilnet, valamintfizetett szabadság jár a gyakornokoknak is.

Nagyon jó élmény volt azokkal a diákokkal is találkozni, akik még gondolkoznak és nem döntötték el, hogy milyen területen tanulnak még tovább, ám a program alatt láthatóan ők is megkedvelték kollégáinkat, a székházunkat és a mindennapi légkört, ami körbevesz bennünket. Amikor a pályaorientációs beszélgetésen megkérdeztük őket, mik a terveik a jövőre nézve, egyikük így válaszolt: „Még nem tudom, hogy mi leszek, ha nagy leszek, de az biztos, hogy itt szeretnék dolgozni.”

A Legyél Te is informatikus program most nyári szünetre megy, de szeptembertől visszatérünk. Ha kérdésed van, vagy szeretnél részt venni a programon, vedd fel velünk a kapcsolatot legyelteisinformatikus@t-systems.hu címen.

Megosztás