Insights

Insights

⁣A digitalizáció első építőeleme: a hálózat

Hogyan lehet leegyszerűsíteni a vállalatok teljes kommunikációs rendszerét? Miként lehet naprakészen tartani az ebben használt eszközöket? Miként növelik a termelékenységet a különböző okos megoldások? A One.Connectivity nem csupán arra képes, hogy a korábban szigetszerűen működő megoldásokat egyetlen ökoszisztémába kapcsolja össze, hanem megnyitja az ajtót az Ipar4.0 egészen újszerű, de többnyire mindennapos problémákra reflektáló újdonságai előtt is. A hálózat, mint alap infrastruktúra az IT minden területéhez elengedhetetlen.

{{'2022-11-16' | formatDate}}

Szabó Péter

⁣A One.Connectivity az ipar4.0 előszobája. A dolgok internete, a big data rendszerek, valamint a felhőalapú megoldások révén összekapcsolódó rendszereken keresztül nem csupán megalapozottabb döntésekhez gyűjtünk és értékelünk adatokat: a távlati cél a tömeggyártás átalakítása az egyedi igények kiszolgálására, amelyhez a fellépő veszteséget csökkenteni, a termelékenységet növelni, a hatékonyságot javítani kell.

A One.Connectivity elsősorban arról szól, hogyan lehet a legszerteágazóbb ügyféligényeket is a leginkább célirányosan, lehetőség szerint egyetlen szolgáltató révén kielégíteni. Ebben benne van egyebek közt a vállalatok teljes kommunikációs rendszerének leegyszerűsítése, hiszen az ügyfelek alapvetően azt szeretnék, hogy munkavállalóik bárhonnan dolgozva képesek legyenek egymással kommunikálni, miközben a megfelelő helyen és az elvárt biztonsággal érjék el az ehhez szükséges adatokat.

TechAround

Szintén elvárás a telekommunikációs és informatikai eszközök hatékony menedzselése. Mivel a használt eszközök száma megsokszorozódott, ezek összehangolt működését manuális módszerekkel már nehéz kézben tartani, egy bizonyos méret fölött pedig egyenesen lehetetlen. Ebben nyújtanak segítséget a hálózati evolúció következő lépcsőfokát jelentő, szoftveresen vezérelt(software-defined, SD)megoldások. Ezek révén a hálózat egy internetes dashboardon keresztül érhető el, amelyen egyben látjuk az egészet. Nem csupán azt követhetjük nyomon, mi hibátlan és mi akadozik, hanem ezen a műszerfalon állíthatjuk be, hogyan működjön a hálózat: ki kivel legyen kapcsolatban, milyen biztonsági megoldások legyenek érvényben, itt adhatjuk meg és módosíthatjuk az egyéni szintű hálózati jogosultságokat.

Az SD infrastruktúra egyik óriási előnye, hogy amennyiben bármilyen változás történik benne, az azonnal és a teljes hálózatra kiterjedően érvénybe lép. Így rendkívül gyorsan és célzottan lehet reagálni például egy hirtelen megjelent globális biztonsági fenyegetésre ahelyett, hogy manuálisan programoznánk át a hálózat elemeit. Az SD másik jelentős vívmánya a Zero Touch Provisioning (ZTP). Ez lehetővé teszi egy új eszköznek, hogy automatikusan, kézi beavatkozás nélkül konfigurálja és/vagy frissítse magát ott, ahol felcsatlakoztak vele a hálózatra, kézi beavatkozás nélkül.

A One.Connectivity következő, a termelékenység okos megoldásokkal történő növeléséről szóló rétege már az ipar4.0-ként is emlegetett negyedik ipari forradalomhoz vezet el: a dolgok internete (Internet of Things, IoT), a big data rendszerek, valamint a felhőalapú megoldások révén összekapcsolódó rendszereken keresztül nem csupán megalapozottabb döntésekhez gyűjtünk és értékelünk adatokat:

⁣a távlati cél a tömeggyártás átalakítása az egyedi igények kiszolgálására, amelyhez a fellépő veszteséget csökkenteni, a termelékenységet növelni, a hatékonyságot javítani kell.

⁣A One.Connectivity tehát több, mint korábban szigetszerűen működő megoldások egyetlen ökoszisztémába történő összekapcsolása. Az olyan innovációkkal, mint az automatikus készletellenőrzésre alkalmas Dronify vagy a valós idejű és nagypontosságú beltéri helymeghatározó rendszer, a Tracker a T-Systems segít magasabb sebességfokozatba kapcsolni az ipari digitalizációt, amivel egyebek mellett az olyan krónikus problémák is enyhíthetők, amilyen a gazdaságot sújtó munkaerőhiány. Az ügyfélnek már azt sem kell kitalálni, hogy az adott problémáját telekommunikációs vagy informatikai megoldással lehet jobban orvosolni: a One.Connectivity ezt a terhet is leveszi a válláról azzal, hogy egy kézből érkezik a valóban optimális, a lehetséges eszközöket a legjobban ötvöző megoldás.