IQLib - Könyvtári Portál

IQPORTALA T-Systems Magyarország szabad forráskódú szoftverek felhasználásával fejlesztette ki portálmegoldását, amelyet az egyes intézmények informatikus bevonása nélkül keretként használhatnak saját intézményi portáljuk kialakítására. A keretrendszerhez különböző információkezelési, munkafolyamat támogatói és egyéb szektor specifikus modulok kerülnek folyamatosan kifejlesztésre, így a könyvtárak számára egy régóta hiányzó funkció, a könyvtárközi kölcsönzés informatikai támogatását biztosító modult építettük be elsőként a keretrendszerbe, amit számos könyvtárspecifikus modul követett.

A portál tudásmenedzsment funkcióit erősítik a cikkek, hírek, képtárak, a Gyakori kérések (GYIK) adattára, az RSS, a központi dokumentumtár, amely hatékony eszköz a csoportmunka támogatásában is, valamint a tematikus adatbázisok építését lehetővé tévő modul.
A legkorszerűbbnek számító Web2 eszközök alkalmazásával megnyitottuk a felhasználók számára a portál tartalmának bővítését és alakítását, blogok, fórumok (pl. Chat) és Wiki építésének lehetőségén kívül további közösségi szolgáltatásokkal, mint pl. Naptár, SMS, ill. e-mailen küldhető figyelmeztető funkciók, amelyek további kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak.
A könyvári portálok kialakításánál alapvető szempont, hogy a felhasználó egy ponton keresztül, minél egyszerűbben jusson információhoz, hogy keresését minél hatékonyabb eszközök támogassák, hogy egyetlen felületről különböző adatbázisokban, katalógusokban tudjon keresni. Így a közös kereső lehetőséget teremt több információforrásban történő együttes keresésre, amely a felhasználói környezettől és az igényektől függően változtatható. A találatok származhatnak OAI-PMH-val  (Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting) begyűjtött adatokból vagy Z39.50-es szabvány alapján lekérdezett távoli adatbázisokból. A portáljainkba beépíthető olyan kereső modul, amely magában foglalja a hagyományos internetes keresőmotorok tulajdonságait, így pl. a tanulási képesség adaptív logika alkalmazásával, vagy fogalmak közötti asszociációk építése és karbantartása.  A hagyományos szekvenciális találati listával szemben egy újszerűnek mondható, a fogalmak közötti összefüggéseket hálószerűen ábrázoló megjelenítést vezet be, szem előtt tartva a keresést végző személy jogosultságait, a dokumentumokhoz való hozzáférési lehetőségeit, és a kereséseiben használt szokványos fogalmi kapcsolatait.

A könyvtári portáljaink a hagyományos könyvtári portálfunkciók mellett számos intézményspecifikus igényt is kielégítenek.  Míg a Bács-Tudás-Tár vagy a Vasi Könyvtári portál a Bács,- illetve Vas megyében a kistelepülések számára biztosít korszerű szolgáltatást, addig a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtári Portálja az egészségügyi információ szolgáltatása mellett lehetővé teszi, hogy a portálon közvetlenül kérdéseket tegyenek fel a portálra látogatók a szakorvosoknak. Az Egészségügyi Szakkönyvtári portál másik érdekessége a „virtuális konzílium modul”, mellyel a kórházban és a kórház vonzáskörzetében dolgozó orvosok tudnak egymással konzultálni, mindezt úgy, hogy közös tudásbázist építenek megalapozva egy későbbi kutatómunka bázisát. A könyvtárak egyre bővülő feladatait támogatja a játékok, versenyek, rendezvények lebonyolítását, menedzselését végző modul, amely a feladatok kialakításától kezdve, a jelentkezéstől, a feladatmegoldáson át, egészen a kiértékelésig biztosít informatikai megoldást a portálon. A modul az olvasásnépszerűsítést teszi játékossá a Bács-Tudás-Tár portálon, míg a Közös Tudás- Innovatív Könyvtári portálon, mely egyetemi és múzeumi könyvtárak által létrehozott konzorciumi könyvtári portál, az oktatáshoz, a művészetekhez kapcsolódóan lehet versenyeket, játékokat létrehozni.

A könyvtárak munkáját segíti az e-learning képzés támogatására kifejlesztett modul is, amellyel nemcsak a képzési anyagok közzététele, de a szokásos vizsgáztatás automatikus kiértékeléssel is megoldott. A funkciót tovább erősíti a Kérdezd az oktatótmodul, amely segíti a tanulók és oktatók közötti kommunikációt.

 Zotterné Kótai   Katalin

Kapcsolat

Zotterné Kótai Katalin

Projektmenedzser , T-Systems Magyarország

Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás