MIPS GLIMS - Laboratóriumi információs rendszer

A T-Systems által forgalmazott, belga MIPS cég által készített GLIMS (General Laboratory Information Management System) Európa legelterjedtebb laboratóriumi informatikai rendszere, amely az alapvető labordiagnosztikai feladatokon kívül több területet is lefed.

 • Mikrobiológia (Microbiology)
 • Patológia (Anatomic patology)
 • Transzfúziológia (Blood transfusion)
 • Járványtan (Epidemology)

Az alkalmazás képes működni mind Unix, Windows, szervereken egy megbízható Progress 4GL vagy Oracle adatbázismotorra épülve, 24 órás rendelkezésre állás mellett. Az adatok biztonságát garantálja az írási/olvasási jogok, valamint menüpontok elérésének felhasználónkénti vagy felhasználó csoportonkénti szabályozhatósága, valamint egy kiterjedt naplózási rendszer. (Pl.: eredmény jóváhagyás csak bizonyos felhasználók végezhetnek, eredmények módosításának naplózása). A rendszerben a biztonságosabb adatkezelés érdekében kétszintű eredmény jóváhagyási funkció van beépítve, azaz az automatákról visszaérkezet eredményeket először az asszisztens nyugtázza (confirmation), majd ezután a diplomás orvos jóváhagyja (validation). A felhasználók kapcsolódási felületét egy többnyelvű (magyar / angol / német / spanyol / francia / holland) grafikus alapú kliens valósítja meg. A GLIMS több mint 300 analizátorral képes az online kommunikációra, amelynek segítségével a hálózaton keresztül kiküldésre kerülnek az automatákra a kérések, és érkeznek vissza az eredmények, kiküszöbölve a manuális eredménybevitelkor jelentkező veszélyeket. Mindezek mellett a szoftver online kommunikál az egészségügyi informatikai rendszerekkel (Pl.: e-MedSolution) ahonnan elektronikusan érkeznek a rendelések, valamint ahová az eredmények automatikusan továbbításra kerülnek. A laborban végezendő feladatok ellátását, és a laboratórium hatékony működését több alapvető funkció is segíti.

 • munkalisták generálása, megkönnyítve a manuális eredménybevitelt
 • automatikus számoltatások beállításának lehetősége (pl.: vizelet ürítés, kreatinin clearance)
 • előző két eredmény megjelenítése eredmény jóváhagyáskorbeteg összes előző eredményének megtekinthetősége
 • beteg eredményeiből grafikon előállítása
 • Quality Control, amely a műszerkommunikáció segítségével online fogadja a mért kontroll értékeket és tartalmazza az ellenőrző mechanizmusokat (Westgard check)
 • képes kontrol kártyák előállítására
 • Autovalidálás lehetősége, amely funkció a beállított referencia tartományok, pánik határok, delta check értékek alapján képes az eredményeket automatikusan kiértékelni és jóváhagyni hatékonyan csökkentve az eredmény visszajuttatási időt
 • Microsoft Office Word és Excel támogatás
 • Statisztikai modul

A rendszer paraméterezhetősége túlmutat az eddig megszokott eljárásokon, mivel az üzemeltető rendszergazdának egy beépített programnyelv (MISPL) áll a rendelkezésére. Ezzel az eljárással a program mentesült minden előre definiált módszertől vagy eljárástól, ami egy esetleges laboratóriumi vizsgálati módszerváltásnál eddig feltétlenül fejlesztői beavatkozást vont maga után.

A GLIMS biztosítja az adatszolgáltatás a finanszírozó felé, támogatja az OEP-től visszaérkezett hibalisták javítását, valamint a T-Systems Magyarország Zrt. folyamatosan biztosítja és naprakészen követi a hatályos jogszabály változásokat.

Aszódi Gábor

Kapcsolat

Aszódi Gábor

Üzletág igazgató - Egészségügy, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás