HISCOM, intézményközi kommunikációs rendszer

2012. január 04., 10:02

Infoblokk A HISCOM kutatás-fejlesztés célja olyan rendszer modell és működőképes megoldás kialakítása, amely az egészségügyi ellátórendszer szereplői (kórház, szakrendelő, rehabilitációs intézet, háziorvos, magánorvos, patika, biztosító, egészségpénztár, betegek, stb…) között adatkapcsolatot teremt, biztosítva a vonatkozó adat- és információbiztonsági követelményeket. További célja, hogy az adatkapcsolatok létrehozása által új lehetőségeket teremtsen az ellátórendszer optimalizálása, hatékonyabbá tétele irányában: A betegek önrendelkezésének lehetővé tétele saját esettörténetük felett, intézmények közötti információátadás a betegek esettörténetének releváns részeivel, távoli egészségügyi szolgáltatási lehetőségek kialakítása, stb.. Mindezt úgy, hogy közel valós időben szolgáltasson adatot, a meglévő helyi kórházi rendszerekbe teljes mértékben integrálódva, robosztus működéssel (akár a helyi rendszer leállása esetén is), adatot és dokumentumokat egyaránt kezelve, több csatornán elérhetően (helyi rendszerek, internet böngésző, mobiltelefon, stb.).

A T-Systems Magyarország Zrt. résztulajdonában lévő Pan-Inform Kft. munkatársai kutatási céljaik meghatározásakor kiindulási pontként vették figyelembe azt, hogy jelenleg az egészségügyi ellátást végző szolgáltatók (kórházak, rendelőintézetek, klinikák, alapellátás, gondozás, stb.) szinte kivétel nélkül rendelkeznek saját informatikai rendszerrel, sőt egy részüknél bizonyos funkciók esetében használnak belső on-line adatkapcsolati kommunikációt is. Ugyanakkor a szolgáltatók közötti kommunikációt nézve azt tapasztalták, hogy az információ döntően papír alapon jut el egyik helyről a másik helyre, így az adatáramlás lassú, a papírok elveszhetnek, elkeveredhetnek. Több tanulmány bizonyítja, hogy a szükséges információ átlagosan 15-25% mértékben nem jut el a keletkezés helyéről, például a szakrendelőből, vagy a laborból a felhasználóhoz, például a háziorvoshoz. Az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők oldalán vizsgálódva szintén vannak hiányosságok: a páciens, vagyis a lakosság semmilyen módon nem tud elektronikusan kapcsolódni a szolgáltatók informatikai rendszereihez.

Életmentő lehet, amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, hogy ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk álljanak az őt ellátók rendelkezésére. A balatonfüredi fejlesztő központ egy olyan on-line rendszer kidolgozására vállalkozott, aminek a segítségével ilyen esetben azonnal a kezelőorvos rendelkezésére állnak a pontos és gyors ellátáshoz szükséges információk – mindez megbízható adatvédelmi szempontok mentén haladva valósul meg. A beteg kórtörténete (korábbi vizsgálati eredményei, leletei, zárójelentései) tehát nem papír alapon, hanem elektronikus formában kerül tárolásra, és nem a betegtől, hanem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatótól hozzáférhetővé válik.

Ezekre a kérdésekre a választ a Pan-Inform Kft. HISCOM-projektje. A HISCOM (Hospital Information System and COMmunication) ugyanis olyan alap, mint egy település vízvezeték-rendszere: összeköti az egészségügy szereplőit, és egy folyamatos szolgáltatást biztosít (informatikai közmű), mindeközben pedig megfelel az európai szinten is kiemelkedően szigorú magyar adatbiztonsági követelményeknek.

A legmodernebb és legmagasabb szintű, világújdonságnak számító technikai fejlesztések a háztartásokban általánosan elérhető eszközök (kábeltévé, mobiltelefon, internet) segítségével magas színvonalú egészségügyi ellátás elérését teszik lehetővé bárki számára. Ezzel párhuzamosan pedig nem szükséges, hogy az egészségügyi szolgáltatók lecseréljék az eddig használt informatikai eszközeiket, vagyis mindenki a saját, jól megszokott környezetében tudja végezni a munkáját.

A rendszer teljes kiépítése és használata érzékelhető kiadáscsökkenést fog eredményezni az egészségügy finanszírozási oldalán: csökken a feleslegesen elvégzett és megismételt vizsgálatok száma, javul az egészségügyi kapacitások kihasználási foka, és növelni lehet az aktív munkanapok számát, mivel kevesebb időt kell utazással, időpontigényléssel, leletekre várakozással tölteni.

Az említetteken kívül a HISCOM biztosítani tudja olyan egészségügyi informatikai alkalmazások fejlesztésének lehetőségét, amik nem csak egy adott intézményre, egy szakmára vagy tevékenységre vannak specializálódva, hanem ezeken átnyúlva régiós, országos vagy nemzetközi, inter-regionális felhasználásra is alkalmasak lesznek (pl. határon túli páciensek orvosi ellátása esetén).

A dokumentum alapú adattovábbítás mellett igényként merül fel az is, hogy megvalósítható legyen az adatok további feldolgozása a fogadó oldalon, vagyis kódolt információk is továbbíthatók legyenek a létrehozandó informatikai közmű által.

A HISCOM műszaki-technológiai megoldása messze meghaladja az eddigi fejlesztési kezdeményezésekét, mint például a személyes chipkártya, ami elvesztése esetén megsemmisülnek, vagy illetéktelen helyre kerülhetnek szigorúan személyes adatok. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások minden nap 24 órában működnek, egy olyan informatikai közművet kell kifejleszteni, aminek a rendelkezésre állása maximálisan ki tudja szolgálni ezt az igényt, vagyis egy technológiailag tökéletesen megbízható, üzembiztos, hibatűrő rendszert kellett létrehozni.

Az HISCOM Központ lesz felelős a teljes rendszer működésének az összehangolásáért: itt történik az adatforgalom irányítása és a jogosultságkezeléssel, beteg-rendelkezésekkel kapcsolatos ellenőrzések, szűrések elvégzése is, de fontos kiemelni, hogy a HISCOM Központ semmilyen adatot, betegdokumentációt nem tárol, azok tárolási helye továbbra is az egészségügyi ellátást végző intézmény lesz! A HISCOM tudja hol, milyen ellátásban részesült a beteg, lehetőséget ad a betegnek a megtekintésre, illetve az elérés szabályozására, de a beteg egészségügyi adatait csakis a beteg beleegyezésével kezeli.

A kétéves kutatómunka végeredményeként rendelkezésre álló teljes rendszer egyszerű, gyors és átlátható, illetve az év minden napján 24 órában megbízhatóan működtethető. A HISCOM az intézmények már meglévő informatikai hálózatára épül, működtetése és fenntartása is egyszerű, költséghatékony. A projekt megvalósítási időszaka 2011.11.30-án záródik, majd 2011.12.01-én kezdetét veszi a 3 éves hasznosítási fázis.

A HISCOM projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében valósította meg a balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft., amelyben résztulajdonos a T-Systems Magyarország Zrt. A program kidolgozásához az Európai Unió 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában.

Projekt neve: "HISCOM - intézményközi adatkommunikációs program
a Pannon-régió egészségügyi szolgáltatói részére."
Kedvezményezett: Pan-Inform Kft.
8230 Balatonfüred, Zsigmond u 2.
www.paninform.hu

Irányító szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.nfu.hu
A projekt tervezett befejezése:
2011.november 30.

Információtár

Aszódi Gábor

Kapcsolat

Aszódi Gábor

Üzletág igazgató - Egészségügy, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás