Early Warning - Korai kockázatfelismerés

A gazdasági válság következtében a hitelportfólió minősége romlott. A hitelportfólió további romlásának megakadályozását segítendő minden network bank számára szükséges egy korai értesítő rendszer azaz Early Warning Rendszer alkalmazása.

A korai értesítő rendszerek teljes körű megvalósítása lehetőséget teremt arra, hogy az ügyfelekkel kapcsolatos problémákat még azok súlyosabbá válása előtt észlelni lehessen és a szükséges preventív beavatkozások megkezdődhessenek, csökkentve ezzel a tényleges hitelezési veszteségek elszenvedésének valószínűségét, illetve a minimalizálandó az esetleges veszteség mértékét.  A korai megelőző rendszert használó pénzintézet a pénzügyi mutatók változásainak vizsgálatával, részben egyéb, kvalitatív információk felhasználásával definiált mutatókat számol, amelyek előre jelzik, ha egy ügyféllel kapcsolatban probléma van, vagy probléma lehetséges.

A rendszer működési elve

Amennyiben az egyes mutatók előre definiált határértékeket lépnek át, azt jelzésnek tekintjük, melyek színkódokkal láthatóak el.  Az EWS-rendszerben a jelzések azonban önmagukban nem kell, hogy cselekvést váltsanak ki, minden jelzést elemezni, magyarázni szükséges. Az ügyfél későbbi kezelése a jelek, azok magyarázatai, illetve az egyes magyarázott jelek kombinációjából levont következtetések együttese alapján kerül meghatározásra.

A jelzések magyarázatában, elemzésében, a kialakított pénzintézeti folyamattól függően a referens, a CRM-elemző és az EWS officer vesznek részt.

Információtár

Szemereki Viktor

Kapcsolat

Szemereki Viktor

Kompetenciaközpont vezető, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás