kerekparos-kozossegi-kozlekedes

Kerékpáros közösségi közlekedés | Közösségi bérkerékpár rendszer: a környezetbarát és vonzó alternatíva | Szolgáltatásaink | A közösségi kerékpáros közlekedési rendszer felépítése | Közösségi bérkerékpár rendszer referenciák

A legkorszerűbb technológiákkal kialakított, moduláris felépítésű közösségi bérkerékpár rendszereket tervezünk és építünk, melyeket az egyszerű üzemeltetést és könnyed használatot biztosító teljes körű informatikai háttér rendszerrel, kulcsrakészen adunk át ügyfeleinknek.

Kerékpáros közösségi közlekedés

A közbringa, azaz a kerékpáros közösségi közlekedés egy olyan újfajta, alternatív közösségi közlekedési szolgáltatás, amely egy település fontos közlekedési csomópontjain és egyéb területein elhelyezett, mindenki számára könnyen hozzáférhető, egyszerűen kölcsönözhető kerékpárokat működtet.

A közösségi bérkerékpár rendszer egy valódi Smart City megoldás: a település elektronikus jegy- és jogosultsági rendszerével teljes körűen integrálható, elektromos és smart kerékpárokkal (akár vegyesen is) kialakítható, az informatikai háttérrendszer pedig biztosítja az egyszerű üzemeltetést, és a kényelmes kölcsönzést (web, mobilapplikáció vagy a dokkolóállomáson a terminál segítségével.)

Vissza a kerékpáros közösségi közlekedés oldal tetejére!

Közösségi bérkerékpár rendszer: a környezetbarát és vonzó alternatíva

A kerékpáros közösségi közlekedés használata közvetlenül is jelentősen hozzájárul a környezettudatos életmódhoz, hiszen nincs károsanyag kibocsátás, de közvetetten is megjelenik a környezet óvásában, hiszen elterjedésével csökken a hagyományos közúti eszközök használata, terheltsége, csökken a közlekedési dugók intenzitása, a zsúfoltság és a zaj. A dokkolóállomások vagy az okoskerékpárok napelemes töltőrendszerrel is kialakíthatók, ami lehetővé teszi az elektromos hálózattól független üzemeltetést, és valódi környezetbarát megoldást nyújt.

A közbringa rendszer bevezetése vonzóbbá teheti a települést a turisták számára, és növeli a lakosság elégedettségét is, hiszen gyors és költséghatékony megoldást nyújt kisebb távolságok megtételére, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról vagy munkába járásról (akár más közlekedési eszközökkel kombinálva). Emellett támogatja a szabadidős célú kerékpározást is, melynek célja a turisztikai nevezetességek, kulturális értékek megtekintése, vagy pusztán a mozgás öröme.

Vissza a kerékpáros közösségi közlekedés oldal tetejére!

Szolgáltatásaink

A közösségi kerékpár projekt tervezési szakaszától az üzemeltetésig, minden ponton értékes partnerei lehetünk ügyfeleinknek.

A hazai önkormányzatok közlekedésfejlesztési, turisztikai vagy határon átnyúló pályázatokból is támogatottan építhetnek ki közösségi kerékpár rendszereket. A pályázati finanszírozásból megvalósuló projektekben szerzett tapasztalatainkat felhasználva, már a projekt előkészítés szakaszában, a pályázati anyagok összeállításában segíthetjük a munkát.

Az elkészült projekttervek specifikációja, illetve a közvetlen megrendelői igények alapján megtervezzük a közösségi kerékpár rendszert. Az egyedi igények függvényében – a teljesség igénye nélkül – ez kiterjedhet a kerékpárok felépítésére, megjelenésére; az állomások kialakítására, konfigurációjára, lokációjára és megjelenésére; illetve az informatikai háttérrendszer összeállítására, testre szabására és integrálására.

Az egyedi elemek gyártását követően elvégezzük a rendszer teljes körű helyszíni telepítését, beleértve az esetleges tereprendezési és parkosítási feladatok igény szerinti ellátását is. A fizikai rendszerelemek felállítása mellett, konfiguráljuk az informatikai rendszer elemeit.

Ezt követően biztosítjuk a háttérrendszer üzemeltetését, beleértve a szervert, frissítéseket, mentéseket, adatbázis karbantartást, monitoringot, biztonsági ellenőrzéseket, az adott rendszer honlapját, banki fizetési rendszereket, az adatkommunikációhoz szükséges SIM kártyákat, illetve – ha a kerékpárokba beszerelésre került – a GPS rendszert.

Vissza a kerékpáros közösségi közlekedés oldal tetejére!

A közösségi kerékpáros közlekedési rendszer felépítése

Smart kerékpárok, smart zár: Az elektromos vagy hagyományos kerékpárokba épített vezérlés gondoskodik a kerékpárok kölcsönzéséről mobilapplikáció segítségével. Állomások nélkül vagy virtuális állomások kijelölésével is működtethető, de kerékpártámaszok vagy fizikai töltőpontok telepítésével állomásalapú rendszerbe is integrálható. Az okoskerékpár ellátható kijelzővel és billentyűzettel azok számára, akik nem okostelefonnal kölcsönöznek.

Smart állomás: Okosdokkoló felel a kerékpár biztos rögzítéséért. A dokkoló állomás kialakítása több formában történhet a terepviszonyok és a rendelkezésre álló helyszín méretétől függően (egy soros, két soros, L alakú, halszálka). A kerékpárok kapcsolódása többféle technológiával is lehetséges, pl. RFID (rádiófrekvenciás azonosítás), elektromágneses zárszerkezet vagy kódzár/mobiltelefon. Hibrid rendszer esetében a dokkoló automatikusan felismeri és tölti az elektromos kerékpárokat.

Vezérlőoszlop: a vezérlőoszlopban található a vezérlő számítógép, kártyaolvasó, kijelző és egy billentyűzet. A vezérlő számítógép közvetlen kapcsolatban áll a diszpécser központtal, mely jelzi a kerékpárok kölcsönzésének kezdetét, végét, valamint a kikölcsönzött kerékpár sorszámát és a felhasználó minden adatát. Három féle kiépítésben érhető el, melyek a kölcsönzési- és az adatbeviteli lehetőségek módjában térnek el.

Kerékpárok: egyedi tervezésű hagyományos, elektromos vagy okoskerékpárok, melyeket nagy igénybevételhez terveztek. Megbízhatóak, biztonságosak és vandál biztosak: minden elemük egyedi, ezért csak speciális szerszámokkal szerelhetők, és értéktelenek a piacon. A kerékpárok megjelenése a megrendelő igényeihez igazodik, első és hátsó sárvédőjén nagyméretű reklámfelülettel. Igény esetén gyermek és teherhordó kerékpárokat is tartalmazhat a rendszerünk.

Biztonsági rendszer: a térfigyelő rendszer lehet kamera és lehet a kerékpárok vázának belsejébe szerelhető GPS, mely nyomkövetőként szolgál.

Diszpécser állomás: Magyarországon egy nagy központi állomás működik, mely a nap 24 órájában figyeli és ellenőrzi az összes rendszer helyes működését. Ezen felül minden településen, ahol a rendszer kiépül, szükséges egy helyi diszpécser állomás is, mely az induló és érkező kerékpárok felügyelete mellett a kerékpárok helyes eloszlásáért, a használati időtartamok rögzítéséért, a dokkoló állomások és kerékpárok karbantartásának irányításáért és egyéb, a közösségi bérkerékpár rendszer helyes működéséhez szükséges feladatokért felelnek.

Informatikai háttérrendszer: biztosítja a bérkerékpár rendszer működését, beleértve a felhasználói és az üzemeltetési oldali feladatokat is (pl. logisztikai, karbantartási, ügyfélszolgálati, fizetési folyamatok).

Vissza a kerékpáros közösségi közlekedés oldal tetejére!

Közösségi bérkerékpár rendszer referenciák

A pozsonyi Slovnaft Bajk smart közösségi kerékpárkölcsönző rendszer weboldala

Pozsony – Slovnaft Bajk smart közösségi kerékpárkölcsönző rendszer

Smart kerékpár rendszer

 • 121 parkoló állomás - 10db érintőképernyős, bankkártyás vezérlőoszlop, 111 db információs oszlop
 • 1726 db kerékpártámasz dokkoló
 • 900 db smart kerékpár, napelemmel, kijelzővel, billentyűzettel, kártyaolvasóval és smart zárral ellátva


Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a MOL BuBi közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Budapest – MOL BuBi közbringarendszer

2014-es indításakor a fedélzeti számítógéppel felszerelt 1100 kerékpárjával ez volt a világ legnagyobb okoskerékpár-rendszere. A MOL BuBi közösségi bringarendszer mostanra már

 • 157 gyűjtőállomásból, és
 • 2071 kerékpárból áll
Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a GyőrBike hibrid közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Győr – GyőrBike hibrid közösségi bérkerékpár rendszer

Okos dokkolós hibrid közösségi kerékpárkölcsönző rendszer, amelyben a hagyományos és elektromos Pedelec kerékpárok, valamint elektromos töltéssel rendelkező dokkolók is megtalálhatók. A 2017. évi Győri EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) hivatalos közlekedési eszköze.

 • 35 állomás – 2 db érintőképernyős és bankkártyás, 33 db nyomógombos vezérlőoszlop
 • 438 okos dokkoló - 84 db elektromos töltős dokkoló
 • 234 kerékpár – 35 db elektromos és 199 db hagyományos kerékpár

Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a Mária Valéria Bike (MVbike) hibrid közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Esztergom-Párkány – Mária Valéria Bike (MVbike) hibrid közösségi kerékpáros rendszer

Határon átívelő, több valutás városi hibrid közösségi kerékpár rendszerünk.

 • 20 smart állomás – 20 db nyomógombos vezérlőoszlop
 • 278 db okos, töltős dokkoló
 • 165 kerékpár – 120 db hagyományos, 45 db elektromos kerékpár, GPS-el ellátott.


Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a KOMBIbike hibrid közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

KOMBIbike hibrid közösségi kerékpáros rendszer

5 szlovák és 4 magyar város közötti határon átívelő, több valutás turisztikai hibrid közösségi kerékpár rendszerünk. (Érsekújvár, Naszvad, Ógyalla, Gúta, Komárnó, Komárom, Tata, Kisbér, Oroszlány)

 • 13 smart állomás – 13 db nyomógombos vezérlőoszlop
 • 195 okos dokkoló - 53 db elektromos töltős dokkoló
 • 130 kerékpár – 95 db hagyományos, 35 db elektromos kerékpár, GPS-el ellátott.


Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a PécsiKe elektromos közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Pécs – PécsiKe elektromos közösségi bérkerékpár rendszer

Teljesen elektromos kerékpár rendszerünk.

 • 7 smart állomás – 7db érintőképernyős, bankkártyás vezérlőoszlop
 • 107 db okos, töltős dokkoló
 • 70db elektromos kerékpár
Ismerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a KanizsaBike közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Nagykanizsa – KanizsaBike közösségi kerékpáros közlekedési rendszer

A geográfiai adottságokhoz jobban illeszkedő, 7 sebességes váltós kerékpárrendszerünk.

 • 12 smart állomás – 12 db nyomógombos vezérlőoszlop
 • 192 db okos dokkoló
 • 80 db hagyományos, GPS-el ellátott kerékpárIsmerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a UniBike egyetemi közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Debrecen – UniBike egyetemi közösségi bérkerékpár rendszer

Egyetem rendszer, melyet a debreceni egyetemisták és oktatók tudnak igénybe venni UniPass kártyájukkal.

 • 7 smart állomás – 7 db nyomógombos vezérlőoszlop
 • 152 db okos dokkoló
 • 100db hagyományos, GPS-el rendelkező kerékpárIsmerje meg közelebbről referenciáinkat, nézze meg a KanizsaBike közösségi bérkerékpár rendszer oldalát!

Badacsonytomaj – BaBi hibrid közösségi kerékpáros rendszer

 • 1 smart állomás – 1db érintőképernyős, bankkártyás vezérlőoszlop
 • 30db okos, töltős dokkoló
 • 30 kerékpár – 5db elektromos és 25db hagyományos kerékpár, mind GPS-el felszerelt

Szeged – NKM Nemzeti Közművek

Vállalati kerékpárkölcsönző rendszer, ahol az alkalmazottak 10 elektromos kerékpárral közlekednek az ottani telephelyek között.

 • 4 smart állomás – 4db kezelőszerv nélküli vezérlődoboz
 • 22 db okos, töltős dokkoló
 • 10 db elektromos kerékpár

További információkért forduljon ügyfélmenedzseréhez, vagy írjon szakértőinknek a berkerekparok@t-systems.hu e-mail-címre!

Vissza a kerékpáros közösségi közlekedés oldal tetejére!

Kerékpáros közösségi közlekedés | Közösségi bérkerékpár rendszer: a környezetbarát és vonzó alternatíva | Szolgáltatásaink | A közösségi kerékpáros közlekedési rendszer felépítése | Közösségi bérkerékpár rendszer referenciák