Hálózatelemzés

A jelenleg működő előrejelző modellek (portfolió-értékelési besorolások, score-ok, igénylési és viselkedési modellek, csalást előrejelző modellek, keresztértékesítési előrejelzések) elsősorban az adott ügyfél tulajdonságait, illetve viselkedési jellemzőit veszik figyelembe. A hálózatelemzés felhasználásával lehetővé válik az ügyfélreható környezeti tényezők bevonása az elemzési szempontok közé.

Az ügyfelek viselkedését ugyanis nagyban befolyásolják a kapcsolataik más ügyfelekkel, illetve az ügyfélkörön kívüli szereplőkkel. Egy újonnan indított cég kockázatosabb, ha az alapítói felszámolási- vagy csődeljárásban, illetve csalási ügyben korábban már érintettek voltak. Az az ügyfél pedig, akinek az ismerősei vettek már igénybe innovatív befektetési termékeket, nagyobb eséllyel lesznek fogékonyak hasonlótermékekre.

A hálózatelemzés tulajdonképpen egy szemléletváltás az előrejelző modellek terén. Jelentősen megnövelhető ugyanis az előzetes értékelés pontossága, ha a besorolási eljárások módszertanát kiegészítjük hálózat alapú információkkal. Mindez jóval pontosabb kockázatértékelést, csalásfelderítést eredményez, illetve növeli az értékesítés hatékonyságát.

A hálózatelemzési megoldások egyik kulcseleme a vizualizáció, vagyis maga a láthatóvá tett adat. A kapcsolati adatok kiaknázására elegendő lehet az egy-egy ügyfél környezetét bemutató vizualizáció. Erre a tudományos kutatásban, illetve más hálózat-intenzív szakterületen már bevált, akár ingyenes, integrálható eszközök állnak rendelkezésre.

Máskor a hálózati kapcsolatok segítségével súlyozott vagy újraszámolt mutatók, score értékek megjelenítésére vagy továbbadására van szükség, amely a hagyományos kiaknázási módszerekkel lehetséges.

Versenyelőnyhöz akkor juthat a hálózatelemzés felhasználója, ha ebben is a piaci szereplők előtt jár, azaz jobban ismeri az ügyfeleit és jobban előre tudja jelezni a viselkedésüket. Azok, akik előbb aknázzák ki a hálózatelemzés lehetőségeit, nagyobb eséllyel szabadulnak portfoliójuk nemkívánatos részétől, hiszen lesznek még szereplők, akik finanszírozzák ezeket az ügyleteket.

Kapcsolódó tartalmak

T-Systems Magyarország

Kapcsolat

T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás