Műszaki nyilvántartások

Nyomvonalas hálózatot üzemeltető szolgáltatók számára 1998-óta készítünk a működésükhöz, főbb üzleti folyamataikhoz szükséges támogató rendszereket. A tervezéssel, megvalósítással, üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenységek hatékonyságát, gazdaságosságát hivatott testre szabottan szolgálni. Mindezt az informatikai rendszerbe épített térinformatikai megoldásokkal.

Tervezés: fejlesztési, kiviteli tervek, tervdokumentációk, verziók, költségvetés, költségtervezés
Beruházás: beruházási folyamat nyomon követése, ütemek kezelése, megvalósulás, dokumentálás
Üzemeltetés: műszaki nyilvántartás, műszaki objektumok kezelése, riportolás, vezetői információk előállítása
Alapadat előállítás, felmérés: felmérés tervezése, módszertan készítés, felmérés, feldolgozás támogatás

A témában meglévő referenciáink közül néhány:

Klinvent Tedex rendszer

Magyar Telekom Nyrt. országos hálózatának fizikai, és logikai, réz- és optikai nyilvántartása. Tartalmazza a hálózat nyomvonalas (kábelek) és pontszerű objektumait, azok környezetét, hordozó objektumait (oszlopok, oszlopsorok, alépítmény hálózat csövekkel, csőszegmensekkel, és megszakítókkal) objektum kapcsolati szinten.

A rendszer hatékonyan szolgálja ki a hálózattal kapcsolatos fizikai tevékenységet végzőktől a tervezőkön keresztül a felsővezetői adatszolgáltatásig. A rendszer biztosítja Megrendelő széles szolgáltatás palettájához a fizikai hálózat alkalmassági információit.

A megoldás AutoDesk alapú, JAVA környezetben vékony és vastagklienses megoldással valósult meg. Több, funkcionalitásuknál praktikusan különválasztott alkalmazások csoporttal valósult meg.

  • KLTX: vékonykliens technológiára épülő MapGuide alapú alkalmazás. Széles felhasználói kör számára elérhető, elsősorban a hálózat állapotára vonatkozó lekérdező felület.
  • DNS: Map alapú vastagkliens technológiára épülő alkalmazás. A hálózat élőntartását teszi lehetővé mind alfanumerikus és grafikus adatok tekintetében elvi sémákon keresztül.
  • DNS- WFM: Szakági (helyszínrajzi) alfanumerikus és grafikus adatbázis. Vékonykliens technológia teszi lehetővé, hogy a felhasználók, helyszíntől függetlenül hozzáférhessenek a távközlési hálózat objektumainak állapot információihoz, és azok topológiai adataihoz.
  • HALESZ: a fenti rendszerek által közös adatbázisban tárolt adatokból elkészíti a hálózati leltárt. Összevetést tesz lehetővé a SAP-ban lévő tárgyi eszköz nyilvántartás adatainak és a fizikai hálózatban lévő objektumok mennyiségi adatai között. Ez a rendszer felelős a törvényi kötelezettség betartásához szükséges kötelező adatszolgáltatás elkészítéséért is.
  • KÖRTE: Környezetvédelmi tervező rendszer. A rendszer követi nyomon a hálózatban lévő objektumok életciklusát, a hálózatban történő megjelenésétől a bontásig, hulladékkezelésig. Mindez a rendszerben megtervezhető az objektumok anyagainak elemi szinten történő nyilvántartásával.
  • NETRA: A hálózat fenntartási karbantartási munkáinak követése, a beruházás tervezésétől a kivitelezésen keresztül a teljesítési bizonylatolásig, a szerződések ütemeinek megfelelően.

A fent leírt rendszer(–ek) tíz éves életciklusuk végére értek, jelenleg a kiváltásukat végezzük. A funkcionális kiváltás 2011-ben, az adatmigráció 2013-ban fejeződik be.

A felváltó rendszer GE gyártó SmallWord térinformatikai alapszoftverre épül. Az új rendszer integráltan tartalmazza a fenti rendszerek funkcionalitását, és integrálja magában az eddig külön rendszerek által kezelt adatokat.

NRHT (Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló, Bátaapáti)

A Bátaapátiban létesített kis –és közepes aktivitású radiokatív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló felszín alatti tároló üzemeltetés-támogatási illetve monitoring rendszerei. A rendszerek a felszíni telephely infrastruktúra-monitoring, valamint radiológiai monitoring feladatait látják el.

A rendszer a következő modulokat tartalmazza:

Központi Vezénylő Portál (KVP): a telephely üzemviteli (infrastrukturális) elemeinek felügyeletét ellátó SCADA rendszer: fűtés, szellőzés, erősáramú berendezések, tűzivíz tároló felügyelete. A rendszer felhasználói felületén (sémarajzok) egyértelműen jelzi a normálistól eltérő üzemállapot tényét, a hiba súlyosságát. A rendszer a saját eszközeivel naplózza az összes eseményt.

Radiológiai Ellenőrző Rendszer (RER): a telephelyen kiépített radiológiai mérőeszköz-hálózat adatait, valamint a mérőberendezések állapotinformációit gyűjtő, kiértékelő, és tároló SCADA rendszer. A rendszer segítségével történik a telephely radiológiai-radiometriai felügyelete.

NRHT-OSJER: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) számára a bátaapáti telephely környezetében telepített radiológiai kibocsátás-ellenőrző berendezések által mért adatokat gyűjtő, tároló és továbbító autonóm informatikai rendszer.

RER-RC: a radiológiai mérőberendezések kalibrációját, távoli konfigurációját lehetővé tevő webes alkalmazás.

Hulladék Nyilvántartó Rendszer (HNYR): a Paksi Atomerőmű Zrt-nél képződő kis –és közepes aktivitású radioaktív hulladékok Bátaapátiba történő szállításának logisztikai adminisztrációját, valamint a telephelyen belül a hulladékok bevételezését, nyilvántartását, különféle radiometriai szempontok szerinti (pl, izotóp, alfa, gamma, összesített, stb.) aktivitás-számítások elvégzését végző zárt informatikai rendszer.

Mindezeken túl, fontosabb referenciáink:

Vágási József

Kapcsolat

Vágási József

Kompetenciaközpont vezető, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás