Számlázási rendszerek

Cégünk megalakulása óta foglalkozunk számlázási rendszerek fejlesztésével. Rendszereink a változó igényeknek megfelelően különböző ügyfélkapcsolati modulokkal egészültek ki, melynek eredményeként jelenleg az ügyfél igények kezelésétől, a létesítés támogatásán keresztül, a számlázásig, kintlévőség kezeléséig támogatják a teljes üzleti folyamatot. A kifejlesztett megoldások természetesen minden esetben megfelelnek a magyar, illetve a felhasználó ország törvényi előírásainak.

Legfontosabb ügyfeleink

A Magyar Telekom Nyrt. üzletágai: T-Systems, T-Com, és T-Home brand nevek alatt a Daten-Kontor Kft. számlázási megoldását használják az üzleti kommunikációs és az internet szolgáltatások számlázására.

A MOL GROUP hét tagvállalata szintén a Daten-Kontor Kft. számlázási megoldását használja a magyar és nemzetközi üzemanyagkártyás vásárlások tranzakcióinak számlázására.

A több éves fejlesztési tapasztalat eredményeképpen a Daten-Kontor Kft.-n belül kialakult egy olyan számlázási tudásbázis, illetve egy moduláris alapszoftver csomag, amelyre építve bármely nagy- és középvállalat számlázási megoldása költséghatékonyan kifejleszthető és bevezethető. A „dobozos” rendszerekhez képest nagy előny, hogy az alapszoftverekben tárolt tudás a cégen belül van, így bármilyen megrendelői oldalról indokolt változtatás a testreszabási fázisban gyorsan megvalósítható.

A számlázási alaprendszer jellemzői

Törzsadat modul

Több számlakibocsátó nevében is képes számlázni, az ügyféltörzsekhez és alapadatokhoz a hozzáférést szeparálni lehet.
Saját többszintű ügyféltörzset kezel, illetve képes külső ügyféladatbázisból származó adatok fogadására, előfizetők származtatására. A rendszeres és egyszeri díjak nyilvántartása a többszintű ügyféltörzshöz kapcsoltan egyszerűen karbantartható.

Tömeges számlázó modul

Tömeges számlázó modulja igen nagy mennyiségű forgalmi jellegű (hívásadat, kártyatranzakció …) rekordot képes feldolgozni a rendszeres és egyedi díjak számítása mellett. Támogatja a ciklikus számlázást ügyfél, vagy szolgáltatás alapon szegmentálva.
Kedvezmény modulja termék és ügyfélszintű kedvezményeket kezel: összegszerű, százalékos és sáv százalékos kedvezmények adhatók. A kedvezmény elemek egymásra építhetők rakódhatnak, vagy az alapdíjból kalkulálhatók. Ügyfél szinten az összes adható kedvezmény limitálható.
Átalánydíjas szerződéseknek megfelelő számlázáshoz „fix összegű számlák” állíthatók elő.
A rendszer rendelkezik saját számlaformázó modullal (nyomtatható kép, XML+XSL vagy PDF kimenet), illetve illeszthető hozzá külső printhouse megoldás (raw data, vagy PDF és leíró XML formában). Mindkét esetben rugalmasan paraméterezhető számlaképek állíthatók elő, ahol az elemi tételek összevonása, megjelenési sorrendje számlaképenként szabadon paraméterezhető.
Komplett nemzetközi számlázási modullal rendelkezik: automatikus árfolyamkezeléssel, deviza és forint alapú kétnyelvű számlaképpel és nemzetközi címkezeléssel. A modul támogatja az év végi kintlévőség átértékeléseket.

Egyedi (eseti) számlázások

Egyedi számlázó felületei az összes törvényben meghatározott, és a gyakorlat oldaláról felmerült számlázási igényt kielégítik: egyedi számla előállítása törzs, vagy korábbi számla alapján, helyesbítő számla, sztornó/javító számla, hiteles számlamásolat készítése, számlalista belső használatra (amely „fix összegű” és összevont számlák részletes díjadatait tartalmazza), illetve számlarészletező készíthető azonnal a rendszerből.

Postbilling modul

Banki interfésze támogatja az összes elterjedt fizetési módot: csekkes, átutalásos, csoportos beszedéses és (a webes modulon keresztüli) hitelkártyás fizetést. A hátralékok kezelése és a térülések feldolgozása forintban (saját valutában) és idegen valutában is rendelkezésre áll.
A postbilling folyamatok kezeléséhez több modul is rendelkezésre áll: késedelmi kamat automatikus kivetése a számla mellett, vagy külön levélként. Felszólító modul tértivevényes és normál levelekkel, listákkal
és e-mail küldési lehetőséggel, kötbér és behajtási folyamat kezelése. A behajthatatlan követelések esetén leíratások elvégzését is támogatja. A szerződésbontás támogatására végelszámolási modul áll rendelkezésre.
A különböző ERP rendszerek felé (SAP, Libra…) automatikus főkönyvi feladások generálhatók a főkönyvi modulból: a számlázás terén az árbevétel feladása, passzív és aktív időbeli elhatárolás átadása indítható. A postbilling modulból kezdeményezhető a térülési tételek, reklamációs függő tételek feladása, illetve az önrevíziós feladások. A kontrolling interfészen a termékek tulajdonságai alapján definiálható számlázási objektumok (naturáliák) adhatók fel.

Reporting és jogosultság

Saját reporting eszköze segítségével előre definiált, illetve utólag paraméterezhető lekérdezések kérhetők le: bevételi listák, áfa kimutatások, kintlévőségek, leltár… A számlázó rendszer sokrétűen támogatja a jutalékszámításhoz szükséges adatok legyűjtését és átadását a külső jutalékrendszer felé.
Önálló jogosultsági rendszerrel rendelkezik, amely külső LDAP authentikációhoz kapcsolható.

A rendszer architektúrája háromrétegű technológiára épül: Oracle adatbáziskezelőhöz kapcsolódik a saját fejlesztésű (J2EE) alkalmazásszerver, amelynek vékonyklienses eléréséhez csak egy internet böngésző szükséges. A megoldás robosztusságát és portolhatóságát mutatja, hogy telepített megoldások fut(ott)nak HP-Unix, Sun-Solaris, Redhat linux és IBM AIX környezetekben is.

A fenti alapokon fejlesztett és több éve üzemelő rendszerek jellemző adatai a következők.

BSS-BBCS

A Magyar Telekom Nyrt. számára fejlesztett üzleti kommunikációs szolgáltatásokat számlázó rendszer (Billing of Business Communication Services).

Egy tucatnál is több üzleti kommunikációs szolgáltatás számlázási folyamatát támogatja.

Több számlakibocsátó nevében is számláz.

Különböző összevonási szintű számlakép paraméterezhető a rendszerben.

Komplett nemzetközi számlázási modullal rendelkezik.

A hátralékok kezelése és a térülések feldolgozása forintban és valutában is rendelkezésre áll.

Banki interfésze támogatja az összes elterjedt fizetési módot, és az árfolyamkezelést.

A postbilling folyamatok kezeléséhez több modul is rendelkezésre áll:

 • késedelmi kamat kivetése
 • felszólító modul
 • végelszámolás

Sokrétűen támogatja a jutalékszámításhoz szükséges adatok legyűjtését és átadását a jutalékrendszer felé.

TANGO-SZP

A Magyar Telekom Nyrt. számára fejlesztett internet szolgáltatásokat számlázó rendszer (TANGO-Számlázási és Pénzügyi modul).

Modern 3 rétegű architektúra, könnyen menedzselhető rendszer.

A PORTAL/Infranet dobozos termékéhez illesztett számlázó modul.

A számlák a Xerox Magyarország printhouse szolgáltatásán keresztül kerülnek kiküldésre.

Postpaid és prepaid számlázásra is képes.

Támogatja a hitelkártyás fizetést is.

Felszólító modulja a műszaki rendszerekkel együttműködve képes:

 • e-mail alapú fizetési emlékeztető küldésére,
 • illetve a szolgáltatás műszaki korlátozására.

FCBC

A MOL Nyrt. számára fejlesztett üzemanyagkártyás vásárlásokat számlázó és elszámoló rendszer (Fuel Card Billing and Clearing, 2010- ).

Számlázás több vállalat nevében:

 • 7 vállalat számláit állítja elő
 • 7 országban: AT, HR, HU, RO, RS, SK, SI .
 • Heti/kétheti havi ciklusú számlázások támogatása
 • Lokális nyomtatással és printhouse kapcsolattal a tagvállalat döntésének függvényében

Nemzetközi kötegelt számlázás

 • Külföldi tranzakciók nyilvántartása 3 pénznemben:
  - elfogadói / elszámolási / számlázási valuta
 • Több számla egy borítékban egy számlaösszesítő alatt

Prepaid és postpaid számlázás

Elszámolási, Clearing funkciók

 • Belső elszámolás a tagvállalatok között
 • Külső (független) kártyakibocsátók tranzakcióinak kezelése
Bözöri Imre

Kapcsolat

Bözöri Imre

Kompetenciaközpont vezető, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás