Térinformatikai megoldások

Térinformatikai megoldásainkkal, olyan eszközöket adunk megrendelőink kezébe, melyek segítségével térképen, illetve térben jeleníthetnek meg releváns adatokat. GIS megoldásainkkal különböző területeken tevékenykedő szervezetek munkáját támogatjuk

MÁV Pályavasút rendszer

Az informatikai megoldás a MÁV Térinformatikai Rendszer egyik üzleti területét fedi le. A rendszer alapját az AutoDesk termékek alkotja. Erre épül az az egyedi implementáció, mely lehetőséget ad arra, hogy a MÁV Zrt. az üzemeltetési területein lévő objektumait, és azok leíró adatait, térbeli adatok alapján, GIS módszertannak megfelelően, elhelyezhesse.

A szerkesztési és adat karbantartási feladatokat egy TopoBase térinformatikai rendszerre implementált fejlesztés teszi lehetővé. Itt történt annak az objektum modellnek a kialakítása, mely a rendszer alapját alkotja.

A szélesebb felhasználói kör számára a gyakorlatban már jól bevált MapGuide publikációs szervert vettük igénybe, és ágyaztuk be az egyedi fejlesztésünkbe.

A Pályavasút alrendszert úgy alakítottuk ki, hogy elhelyezhető, ábrázolható benne a körülbelül 7500 km vasúthálózat környezetében elhelyezkedő objektumok. Néhány példa: átereszek, hidak, felső vezetéktartó oszlopok, biztosító berendezések, kitérők, stb. A több tízezer objektum felmérése geodéziai eszközökkel sem kis feladat, ezért az adatok feldolgozásához a rendszer tartalmaz egy támogató eszközt, mely a felmérési módszertannak megfelelően kezeli, és juttatja a rendszerbe azokat.

Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)

A TIR a természetvédelem heterogén adatbázisainak, programjainak egységes, térinformatikai alapú programba szervezése. A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg, 2007 szeptemberében került a program bevezetésre.

A kifejlesztett termék a természetvédelem központi szerve (a Vidékfejlesztési Minisztérium részeként) és területei szervei (a nemzeti parkok) által használt, 11 példányban került telepítésre. Az egyes telepített alkalmazások egymással szinkronizációs rétegen keresztül cserélnek adatot.

A térinformatikai alrendszer ESRI termékeken alapul, az ArcPad, az ArcEngine, ArcGIS Desktop, ArcSDE, ArcGIS Server termékek integrálásával került kialakításra.

A TIR magja vékonyklienses kialakítású, így futtatásához egy böngészőre van csak szükség, ahol a térkép is megtekinthető.

A TIR moduláris felépítésű, moduljai a következők:

  • védett érték modul
  • birtok modul
  • vagyon modul
  • biotika modul
  • természetvédelmi kezelés modul
  • erdészet modul
  • vezetői modul

Fontosabb referenciáink:

Vágási József

Kapcsolat

Vágási József

Kompetenciaközpont vezető, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás