Termelésirányítási és logisztikai megoldások

A Gyártás-Logisztikai Megoldások üzletága (PLS Team) az ipari, termelői szférára szakosodva közel 10 éve végez tanácsadási, tervezési és fejlesztési tevékenységet, valamint nyújt hatékony terméktámogatási szolgáltatást az ellátási lánc valamennyi területén az alapanyagok beérkezésétől, az anyagok és termékek mozgásának követésén át a termék kiszállításáig.

Az elmúlt évek során felhalmozódott jelentős ipari tapasztalat, valamint folyamat- és problémaismeret alapján döntöttünk úgy, hogy tudásunkat korszerű technológiai környezetbe helyezve, létrehozunk egy a gyártási és logisztikai folyamatokat ún. „best practice” megoldásokkal támogató moduláris rendszert, amelyet az egyes üzleti folyamatoknak megfelelően lehet testre szabni. A megoldásunk mára már olyan nagynevű cégeknél került bevezetésre, mint az Elcoteq, Sió-Eckes, Nokia, ZF, valamint a Bosch több magyarországi egysége.

Megoldásunk részei egy olyan csomagot alkotnak, amely alkalmas egy termelőegység teljes logisztikai és gyártási folyamatainak lefedésére a vevői igények feldolgozásától, az alkatrész-rendelésen át a késztermékek kiszállításáig, beleértve a gyártási események részletes követését és kontrollját.

Néhány a megoldás legfontosabb jellemzői közül:

 • készletek szigorú tárhely szintű követése
 • cikkszám/sarzs/egyedi csomag-szintű készletnyilvántartás támogatása
 • kiszállítások előkészítése (konszolidáció / komissiózás)
 • többféle ki- és betárolási algoritmus támogatása (lehetőség az automatizmusra)
 • tárhely-kihasználás optimalizálása
 • az optimális készletszint folyamatos biztosítása (min-max szintek figyelése)
 • termelési erőforrások tervezése és optimalizálása
 • gyártási tényadatok gyűjtése
 • gyártási folyamatok menedzselése
 • termelési terv- és tényadatok on-line bemutatása
 • termékek teljes valós idejű nyomkövetése
 • minőségbiztosítási követelmények érvényesítése
 • készletek zárolása, foglalása (gyártási vagy vevői rendelésre)
 • különböző menedzsment-szinteken jelentkező adatszolgáltatási és döntéstámogatási követelmények kielégítése
 • integráció különböző vállalati ERP rendszer(ek)rel (SAP, BaaN, Movex, stb...)
 • vonalkódos azonosítás
 • mobil- és érintőképernyős terminálok kiterjedt használata
 • integráció különböző raktári és gyártósori berendezésekkel
 • dolgozó-azonosítás, teljesítmény-monitoring (dolgozók, munkahelyek, folyamatok)
 • többnyelvű felhasználói felület, egyszerű konfigurálás

Megoldásaink korszerű IT technológiai alapokra épülnek. Az egységes központi mag köré épített, moduláris architektúra egyszerre biztosítja a felsorolt funkciók egységes, robusztus működését és teszi lehetővé az egyedi igények szerinti továbbfejlesztést, bővítést.

A hosszú távú együttműködés eredményeként szoros partneri kapcsolatot építettünk ki több berendezés- és eszközszállítóval (mobil terminálok, adatgyűjtők, intelligens gyártás-, ill. raktározás-technika stb.), így vevőink számára komplex logisztikai megoldásokat tudunk ajánlani.

A megoldás használatba vételével a termelő vállalkozások egy olyan eszközhöz jutnak, ami biztosítja számukra a gyártási és logisztikai folyamataik teljes átláthatóságát, a folyamatok optimalizálását és felügyeletét, valamint a termelésben részt vevő szereplők (anyagok, termékek, dolgozók, gépek stb.) informatikai kontrollját. A megoldás biztosítja a vállalkozás számára a gyorsan változó piaci igényekhez való azonnali és rugalmas alkalmazkodást, és vevőik bizalmának folyamatos fenntartását.

Néhány referenciánk a gyártási és raktári logisztika területén:

Elcoteq SE (Magyarország, Észtország, Mexikó) - 2000 óta Az elektronikai összeszereléssel foglalkozó finn cég több gyártóegységében a teljes logisztikai folyamat informatikai támogatása, az erőforrás-tervezés, a gyártáskövetés és folyamatvezérlés mellett, elemzési és adattárház-megoldások fejlesztésében, továbbá a többszintű Baan és SAP integráció megvalósításában veszünk részt több éve.

Sió-Eckes Kft. (Siófok) - A magyarországi gyümölcslé piac vezetőjénél a gyártástól a kiszállításig terjedő teljes logisztikai folyamatot lefedő raktár-gazdálkodási rendszerünk működik. Az alkalmazás támogatja a legfejlettebb mobil technológián alapuló raktári, így a vezeték nélküli (RF) és vonalkód technikát felhasználó megoldásokat, és kapcsolódik a helyi vállalatirányítási rendszerhez (SAP).

Nokia Komárom Kft. (Komárom) - A világ piacvezető mobilgyártójának komáromi gyáregységében, a gyár beérkező anyagainak forgalmát követjük a bevételezéstől a gyártás számára történő kiadásig. Az alkalmazás a pontos készletnyilvántartáson túl a gyártásból érkező rendelések kezelésével (átvétel, feldolgozás, teljesíthetőség vizsgálat, készletfoglalás) biztosítja a termelés folyamatosságát. Kiszállítás felügyeleti rendszerünk a gyár termék-kiszállítási folyamatainak tételes követését és kontrollját valósítja meg a helyi alkalmazás - környezetbe integrálva.

ZF Hungária (Eger) - A neves gépjárműipari beszállító vállalat egri telephelyén PLC irányítású gyártósoron működik a munkaműveleteket támogató, és egyben valós idejű adatgyűjtést (termelés monitorozást) végző alkalmazásunk, mely egy félautomata, PLC-vezérelt sebességváltó szerelő sor informatikai támogatását valósítja meg kétirányú kommunikációs interfészen keresztül.

Bosch Rexroth Kft. (Eger) - A Bosch Rexroth Kft. egri gyárában gépalkatrészeket, szervizanyagokat és mérőműszereket tárolnak Haenel lean liftekben. Az alkalmazásunk intelligens kapcsolatot valósít meg a berendezések és a felhasználó SAP rendszere között. A gyártósorok által definiált eltérő üzleti követelményeket igényre szabott, optimalizált betárolási, illetve komissiózási logikák elégítik ki.

Payer Industries Kft. (Ajka) - 2005 Logisztika, Haenel-lift vezérlés, MOVEX-integráció.

Bekomold Kft. (Budapest) - A Bekomold Kereskedelmi és Szerszámgyártó Kft. fröccsöntő szerszámok és gépek gyártásával, valamint kereskedelmével foglalkozik. Az alapanyagok és gépalkatrészek készletének jelentős része automatikus Haenel liftekben kerül raktározásra. Az általunk fejlesztett alkalmazás az ERP (Job Dispo) rendszerből átvett készletmozgási feladatok gyors, optimalizált és hibamentes végrehajtásában nyújt hatékony támogatást. A feladat végrehajtását automatikusan visszajelenti az ERP rendszer felé.

Bosch Elektronikai Kft. (Hatvan) - A Robert Bosch Elektronikai Kft. hatvani gyárában működnek az automata raktári lifteket (Haenel lean liftek, illetve páternoszterek) vezérlő alkalmazásaink, melyek lokáció mélységű készletnyilvántartást végeznek.

 Lóki  Csaba

Kapcsolat

Lóki Csaba

Kompetenciaközpont vezető , T-Systems Magyarország

Névjegy mentése QR kóddal

Megosztás