adattárház

Hibrid adattárház

Az adattárház technológia már ma is sok döntéshozó életét könnyíti meg, egyre több helyen jelenik meg az adatokkal támogatott döntéshozatal. Ennek alapja az adattárház, és a jól rájuk épülő BI rendszerek – ideértve az önkiszolgáló technológiákat is. A meglévő és jól ismert relációs adatbázisokkal azonban több ügyfelünk sem tud hatékony választ adni az adatrobbanással megjelenő problémákra:

  • Nagy méretű adat gyors, vagy folyamatos betöltése
  • Ismeretlen formátumú és adattartalmú adatok befogadása és elemzése
  • Nem megbízható minőségben érkező adatok elemzése

A világban szerte, és Magyarországon is elkezdett meghonosodni az elképzelés, hogy az adattárházat két komponensre bontsuk: Data Lake-re és az arra (is) épülő adattárházra. A két technológia szoros integrációjával az adott technológia előnyös tulajdonságai kerülhetnek előtérbe, és így a teljes feldolgozás hatékonyabbá válik.
A Data Lake réteg felelős a beérkező elemi adatok gyors befogadásáért, az olcsó tárolásáért, a nagy számítási igényű feladatok elosztott végrehajtásáért, esetlegesen az adattárházi rétegek feldolgozásáért is.

A hagyományos adattárház réteg, szorosan integrálva a Data Lake-kel előállíthatja az adattárházi rétegeket, kezelheti az OLAP tranzakciókat, és minden esetben felelős a riportok gyors megjelenítésért változatos indexeléssel.

adattarhaz

A megnövekedett adatmennyiség, a heterogén adatforrások, a változatos kiaknázási lehetőségek és megfelelő IT biztonsági környezet kialakítása termesztésen további integrációkat igényel a teljes rendszer hatékony működéséhez.
A Data Lake és az adattárház közötti határ meghúzása, az integráció mértéke, a megrendelő IT biztonsági rendszerébe való beágyazhatóság mind olyan kérdés, amire nincs általános válasz. Minden ilyen megoldást egyedi, és felkészült, gyakorlott szakemberekkel valósítjuk meg.

Megosztás