Önkiszolgáló BI megoldások

Önkiszolgáló BI megoldások

Egy sikeres, modern vállalat számára elkerülhetetlen, hogy saját működését támogassa a vállalaton belül és kívül rendelkezésre álló adatvagyon effektív felhasználásával. Ez a feladat az évről évre exponenciálisan növekvő adatmennyiség következtében komoly kihívást jelent, viszont a rendelkezésre álló technológiáknak köszönhetően egy teljesíthető akadály, ezen adatok kiaknázása.

Az adat alapú döntéshozatal nem tud megfelelően működni modern üzleti intelligencia rendszerek nélkül. Egy jól felépített modern BI megoldás támaszkodik a releváns fellelhető adatforrásokra, mindezt teszi automatizált módon, különböző jogosultsági beállítások mentén úgy, hogy a döntéshozók számára egy átlátható és intuitív módon használható elemző felületet biztosít.

A T-Systemsben rendelkezésre álló tudás és tapasztalat az üzleti intelligencia területen eszköz független, forrásrendszer, valamint megjelenítési oldalon egyaránt. Egy üzleti intelligencia projekt terjedelme az adatok szervezésétől kezdve a megjelenítésig több különböző lépcsőfokból állhatnak, melyek nagyban függnek a rendelkezésre álló adatok minőségétől és struktúrájától, valamint a megfogalmazott üzleti igényektől.

Minden mai vállalat rendelkezik adatokkal, viszont aki ezen adatokat nem, vagy nem megfelelően használja fel a tényalapú döntéshozás támogatásához, az egy potenciális versenyelőnyt hagy kihasználatlanul. Ennek elkerüléseként tanácsadói segítséget tudunk nyújtani azon ügyfelek számára, akik az út elején járnak és most vágnának bele a „BI világba”, valamint azok számára is, akik már használnak BI megoldásokat.

A BI, mint fogalom komoly múltra tekint vissza az informatikán belül, viszont fontos megjegyezni, hogy a 2010-es évek második felére átalakult a piac, melynek köszönhetően azok a termékek váltak piacvezetőkké, amelyek megfelelő módon támogatják a mai kor igényeinek való megfelelést adatmennyiséget, valamint fejlesztői és felhasználói agilitást tekintve is. Ezeket az új vonalas BI eszközöket szokták Self-Service BI, vagy Data Discovery megoldásoknak is hívni. Ezek a szoftverek már támogatják azt, hogy a felhasználók saját maguknak készítsenek riportokat meglévő adatmodellekre, vagy akár lehetővé teszik, az adattranszformációkban jártasabb kollégáknak, hogy saját adatmodellt is készítsenek ehhez.

Ennek az iránynak a kapcsán felmerül a riportok megbízhatóságának kérdése, melyre kipróbált data governance, jogosultságkezelés, valamint folyamati koncepciókkal rendelkezünk, ezzel biztosítva mindkét fél számára az agilis, de megbízható működés támogatását.

GDPR

Az utóbbi években, főként a social media terjedése, a kép és hangrögzítés fejlődése, valamint a szinte korlátlan felhő alapú adattárolás miatt a személyes adatok védelme fókuszba került. Felhasználói oldalról a magyar és az európai törvények jogos elvárásokat fogalmaznak meg, és ezeket minden adatokat tároló, felhasználó cégnek szükséges betartani.

Hogyan lehet maradéktalanul betartani az összes rendelkezést? Be lehet-e egyálltalán? Milyen eshetőségekre kell felkészülni? Mi fog történni, akkor, ha… ?
Ezekre a kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, a törvények szövegét értelmezve egy informatikai vezetőnek vagy cégtulajdonosnak. A T-Systems, mint adatkezelő és adatfeldolgozó is, több szakértői terület bevonásával kialakított egy módszertant, amivel felmérhetők a kezelt személyes adatok, elkerülhetök a törvénysértések, és minimalizálhatók az adatszivárgások.

A komplex megoldás az adatok keletkezésétől, a felhasználók tájékoztatásán át, az informatikai rendszerek biztonságára is kiterjed. Mivel minden megrendelő különféle alkalmazásokban, változatos adatokat, más-más célhoz kötötten tárol, ezért a GDPR vagy akár más törvényi megfelelést az adott vállaltra, testre szabottan készítjük el, figyelembe véve a kötelező szabályozásokat, az elvárásokat, és a lehetőségeket is.

Megosztás