Energia-menedzsment az intelligens épületekben

Mit jelent az energia-menedzsment egy intelligens épületben?

A különböző gépész-automatika, elektromos, informatikai és biztonságtechnikai rendszerek integrálása mért vagy számított adatokkal (jelenlét, nyitás, külső hőmérséklet, besugárzott fény, fogyasztói szokások, statisztikák).

Az energia-menedzsment előnyei

A költségcsökkenés mellett nagy előny a fenntartható környezeti működés (mai szóhasználattal zöld gondolkodás) oly módon, hogy a felhasználó az épület funkcionális működésében nem érez visszalépést.

Miért van szükség energia-menedzsmentre?

Az intelligens épületek koncepciója az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. Általános gyakorlattá váltak az IP hálózati alapokon megvalósított integrált rendszerek, amelyek az épületek komplex üzemeltetési, biztonsági feladatait költséghatékonyan képesek kezelni.Az eddig önálló alrendszerek egymással nem kommunikálva teljesítették a velük szemben támasztott követelményeket, pedig ezen alrendszerek közti kommunikáció megteremtésével jelentős költség takarítható meg, és az intelligens épület szolgáltatásai a felhasználók kényelmét, biztonságát fokozhatják.

Elektromos autótöltők

Az elektromos autók terjedését leköveti a töltők terjedése is. Ráadásul egyre nagyobb számban épülnek gyorstöltők. Mivel a garázsok jellemzően a nagy irodaépületek alatt vannak, a töltők elektromos áramigényét az épületek erősáramú rendszereinek kell kiszolgálniuk. Itt az energiamenedzsment a töltők szállításán túl azok szabályzását és az elszámolások nyomonkövetését jelenti.