Hozzáférések, jogosultságok kezelése

Napjainkban már egy általános informatikai rendszerrel rendelkező cégnél is több alkalmazáshoz kap hozzáférést egy új felhasználó. Az idő múlásával a kolléga egyre több új feladatot, hatáskört és jogokat kap, a jogosultságok, felhasználónevek és jelszók pedig csak halmozódnak.

Hozzáférések, jogosultságok kezelése A kilépett kollégák nem megfelelő kezelése ennél is kritikusabb: számos aktív bejelentkezési azonosító, postafiók, akár távoli bejelentkezési lehetőség marad véletlenül a szervezettől már távozott embernél a központosított felhasználó-menedzsment hiánya miatt.

A probléma az első komolyabb auditig (rosszabb esetben visszaélésig, illegális adathozzáférésig) nem is derül ki. Megfelelő központi nyilvántartás nélkül utólag nem kideríthető sem az adott időpontban meglévő hozzáférés jogossága, sem a jogok odaítélésének felelőse.

Szolgáltatásaink

 • Jogosultságok kezelése
  Az alkalmazások általában komplex jogosultsági rendszerrel rendelkeznek. Jogosultságkezelési projekt alatt a hozzáférések és jogosultságok felderítését, osztályozását, rendszerezését és a kialakított rend menedzselésére alkalmas megoldás implementációját értjük.
  A megoldás jellemzően lehet előkészítő jellegű tanácsadói feladat, amelynek során a felderítés, rendszerezés szakaszát végezzük el, illetve megvalósítás is, amely során a jogosultságok menedzselését végző megoldást implementáljuk.
 • Erős azonosítás (smart card / token)
  Az informatikai rendszerhez és annak alkalmazásaihoz hozzáférő felhasználók azonosítása a felhasználónév/jelszó párosnál erősebb, biztonságosabb megoldással is kezelhető. Az erős azonosítás kétfaktorú azonosítók bevezetését jelenti, vagyis a felhasználók egy olyan tárgyat kapnak, amelynek birtoklásával, valamint az eszközhöz tartozó PIN kód ismeretével két azonosítási faktorral rendelkeznek.
 • Egyszerűsített bejelentkezés (Single Sign On, SSO)
  A felhasználók egyetlen, kiemelkedő biztonsági szintű – egy vagy több faktorú – azonosító egyszeri beírásával, egyszerre lépnek be az összes informatikai rendszerbe és alkalmazásba. A megoldás csökkenti az üzemeltetési költségeket, javítja a nyomon követhetőséget és szabályozottságot.
 • Szerepkörösítés
  A szolgáltatás tartalmazza a felhasználók csoportokba rendezését illetve azok jogainak és jogosultságaiknak pontos meghatározását az informatikai rendszerekben és alkalmazásokban. A megoldás különálló egységként is alkalmas a biztonsági szint növelésére, de alapvető szerepet játszik a komplexebb jogosultságkezelési projektek során is.
 Keleti  Arthur

Kapcsolat

Keleti Arthur

T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal