IP telefónia

Az IP telefónia – az elmúlt öt év vezető kommunikációs megoldása – a vállalat már kiépített informatikai hálózatára épülő telefonrendszer, melyen keresztül a hangkommunikáció is IP alapon kerül továbbításra. Terjedésének oka az a rugalmasság és hatékonyság-növekedés, melyet a vállalatok tapasztalnak üzleti folyamataik és az üzemeltetés terén egyaránt.

IP telefónia Az IP telefónia lehetővé teszi, hogy a vállalat minden dolgozója számára azonosan magas szintű kommunikációs szolgáltatásokat biztosítson függetlenül attól, hogy a központi irodában, regionális telephelyen, vagy távolról dolgoznak, esetleg mozgásban vannak.

Napjainkban az IP alapú hálózatok elterjedtsége jelentős, már a legtöbb szervezet rendelkezik saját informatikai LAN, esetleg WLAN hálózattal. Sok esetben azonban az informatikai hálózat mellett a hagyományos telefonhálózat is megtalálható, így az adat- és hangforgalom teljes mértékben elkülönül egymástól.Mindez azt eredményezi, hogy a rendszerek üzemeltetése és karbantartása is elválik egymástól.

Más szakértői gárda fenntartása szükséges az informatikai és a telefonhálózatok működtetéséhez. Az összetett üzemeltetési igények mellett a hagyományos telefonhálózat nem képes lépést tartani az egyre növekvő üzleti és műszaki igényekkel.

Hogyan tudjuk kezelni az esetleges költözéseket? Hogyan tudjuk biztosítani a távoli telephelyek azonos szolgáltatási szintjét? Az IP telefónia ad lehetőséget mindezek rugalmas és költséghatékony kezelésére.

Az IP telefónia a vállalat már kiépített informatikai hálózatára épül, melyen keresztül a hangkommunikáció is IP alapon kerül továbbításra. Mivel így a hangátvitel „mindössze” az egységes informatikai hálózat egy szolgáltatása lesz, az üzemeltetést ugyanaz a csoport képes ellátni, amely a vállalat IP hálózatáért felelős.

Mik az IP telefónia előnyei a hagyományos telefonrendszerekkel szemben?

 • Egyszerűbb használat
  A készülékek menürendszere a vállalati és dolgozói igények szerint testre szabható, így egyszerű használatot biztosít.
 • Egyszerűbb adminisztráció
  Az adminisztrációs felületen keresztül egyszerű a felhasználók kezelése, hozzáadása, adataik megváltoztatása.
 • Testre szabható alkalmazások
  A telefonok kijelzőjén megjeleníthetett információ igény szerint alakítható, figyelembe véve a felhasználók preferenciáit, a vállalati kultúrát, működést.
 • Mobilitás, rugalmasság, hordozhatóság
  Az IP telefónia a végpontok rugalmas konfigurálása révén egyszerűen és gyorsan költöztethető. A felhasználói mobilitás legmagasabb szintjén a munkatársak bármely végkészülékbe bejelentkezhetnek saját hozzáférésükkel, és azokat sajátjukként használhatják.
 • Bővíthetőség
  Az IP telefónia önmagában biztosít platformot újabb szolgáltatások bevezetésére. Egy alapszolgáltatásokkal rendelkező IP telefonrendszerből pl. néhány szoftver és hardver elem hozzáadásával kialakítható contact center.
 • Integrált rendszer
  Az IP telefónia minden egyéb, a szervezetnél már használt informatikai alkalmazáshoz illeszthető, valamint lehetőséget nyújt olyan infokommunikációs (ICT) szolgáltatások bevezetésére, melyek a hagyományos távközlési szolgáltatásokat is magukban foglalják.
 • Költség-megtakarítás
  • Alacsonyabb telepítési, karbantartási és üzemeltetési költségek.
  • Közvetlen, díjmentes hívás a telephelyek között.
  • Központosított hívásvezérlés a telephelyek számára, azaz elegendő egyetlen vezérlő-intelligencia telepítése, amelyhez a telephelyek távolról kapcsolódhatnak, biztosítva ezzel az azonos szolgáltatási szintet.
  • Távoli hibakezelés.
  • Mivel a hangátvitel „mindössze” az egységes informatikai hálózat egy szolgáltatása lesz, az üzemeltetést ugyanaz a csoport képes ellátni, amely a vállalat IP hálózatáért felelős.

Információtár

Megosztás