Virtualizáció

A kiszolgáló oldali informatikai erőforrásokat sok esetben egyenetlenül használják ki a cégek: nem ritka, hogy egy szerver alig néhány felhasználói kérést szolgál ki, míg egy másik folyamatos erőforrás-problémákkal küzd. Emellett a rendszerek „újraélesztése” másik infrastruktúrán jelentős időt igénylő feladat, legyen ez akár egy teszt környezet kialakítása miatti igény vagy egy tényleges meghibásodás okozta katasztrófahelyzet.

Továbbá az elkövetkezendő években Magyarországon is tapasztalni fogjuk azt, amivel már a fejlettebb nyugati országokban szembesültek: az adatközpontok kapacitása elfogy, illetve ezek energiaszükségletének fedezése komoly problémákat jelent. (Előrejelzések szerint a világ energiafelhasználásának 5%-a fog az adatközpontokban összpontosulni 1 éven belül.)

Emellett a rendszerek komplexitásának növekedésével kliens oldalon egyre nehezebb biztosítani, hogy mindig a megfelelő verziójú alkalmazás, a megfelelő konfigurációs beállításokkal elérhető legyen és működjön.

Ezen problémák megoldására nyílik lehetőségünk a virtualizáció használatával.

  • Szerver virtualizáció esetén lehetőségünk van több szervert (operációs rendszert, alkalmazást) futtatni egy fizikai hardveren, ezzel erőforrás, hely- és energiaköltségeket takarítva meg.
  • Alkalmazás virtualizáció segítségével gondoskodhatunk arról, hogy mindig a megfelelő verziójú alkalmazás, a megfelelő beállításokkal legyen elérhető a felhasználó számára, még akkor is, ha egyébként ezen beállítások ütközéshez vezetnének egy szintén használt másik alkalmazással.
  • Megjelenítés virtualizáció segítségével pedig lehetőségünk nyílik pusztán a képernyő illetve hang átvételére egy olyan eszközre, amely egyébként nem lenne alkalmas az adott tevékenység elvégzésére.

Miért előnyös a virtualizáció?

A rendszer menedzsmentje és rendelkezésre állása jelentősen növelhető virtuális szerverfarmok használatával, ahol adott virtuális szerverfarm több fizikai gépen fut. Ennek a megoldásnak köszönhetően a fizikai erőforrások rugalmasan eloszthatók – akár üzem közben is, leállás nélkül – a virtuális eszközök között. A megoldás alkalmas továbbá a bővítésre, cserére: egy-egy fizikai gép meghibásodása, cseréje, új gépek hozzáadása a rendszerhez, régi gépek kivonása a rendszerből üzem közben történhet, nem szükséges a hosszadalmas, bonyolult újratelepítési, visszaállítási feladatokat újra elvégezni.

A virtualizáció használatával kiválthatóak a régi, elöregedett hardvereken futó alkalmazások, amelyek cseréje valamilyen okból nem gazdaságos, vagy nem megoldható (pl. archívum, historikus adatok).

Kapcsolat

Németh László

üzemeltetési teamvezető, T-Systems Magyarország


Névjegy mentése QR kóddal