Facebook Share Image
Vissza
IoT

Narrow Band IoT

A Narrow Band-IoT egy új, szabványosított mobil technológia, amely a szolgáltatók jelenleg meglevő hálózatain fog futni az Internet of Things-re optimalizálva. Egyedülálló képességeinek köszönhetően nagyszámú, olcsó, és alacsony energiaigényű eszköz beltéri környezetben való használatára is kitűnően alkalmas amellett, hogy a jelenlegi mobil hálózat lefedettsége ezzel a szolgáltatással lényegesen megnő. Így eléhetővé vállhatnak a mezőgazdasági művelésben lévő mobil hálózattal részlegesen lefedett területek is, illetve a jelenleg gyengébben lefedett belterek is.

Narrow Band IoT – az új M2M technológia

A Low Power Wide Area (LPWA) technológia és a Narrow Band IoT (NB-IoT) a legizgalmasabb témakörök egyikének tekinthető az Internet of Things - M2M kommunikáció témakörén belül. Az elemzők szerint 2023-ig körülbelül 3 milliárd LPWA eszköz hálózatra kapcsolódása várható világszerte. Az olcsó, alacsony energiaigényű NB-IoT megoldás nagy területi lefedettséget és hatékony beltéri használatot kínál az ügyfelek számára.

Narrow Band IoT – az új M2M technológia Narrow Band IoT – az új M2M technológia

3GPP szabvány - a jelenlegi hálózatok használatával

Az NB-IoT-t olyan használatra tervezték, ahol a szokásos M2M csatornák, pl. mobilhálózat, DSL, WLAN vagy Bluetooth használata gazdaságtalan, vagy egyszerűen nem felel meg az adott követelményeknek, pl. beltéri használat, fogyasztás, stb. A megoldás a meglevő hálózatokon is üzemeltethető, és a 3GPP szabványt használja, vagyis az adott szolgáltató számára kijelölt, licenszelt spektrumban működik, ezzel stabilitást, megbízhatóságot és jövőállóságot biztosít.

Alacsony energiaigény, jó terjedés, alacsony eszköz költség

Az alacsony energiaigény és nagy területi lefedettség az NB-IoT/LPWA hálózat két legfontosabb alaptulajdonsága. Ezen igények teljesítése érdekében az M2M moduloknak külső áramellátástól függetlenül is működőképesnek kell lenniük. Mindemellett nagyon jó terjedési tulajdonsággal kell rendelkezniük, hogy a jelek kellő mélységben vagy csatornák mentén is eljussanak a rendeltetési helyükre. Mivel többnyire csak kis mennyiségű adatot továbbítanak, az alkalmazásnak megfelelően akár óránként vagy naponta egyszer, az NB-IoT modulok kis fogyasztásúak így megfelelő elemmel és akatkommunikációs gyakorisággal, akár 10 évig is működhetnek és nem igényelnek karbantartást. Az alacsony költséggel beszerezhető, M2M hálózatot használó NB-IoT eszközök kis-, és közepes méretű vállalkozások számára is jól hasznosíthatók. Számos területen és módon felhasználhatók:

Okos mérők: NB-IoT gáz és víz fogyasztás mérésére

Az NB-IoT egyik legkézenfekvőbb felhasználási területe az okos mérés: a gáz és víz mérőműszerek nincsenek az elektromos hálózatra csatlakoztatva, és gyakran pincékben kerülnek elhelyezésre, ahol a hagyományos mobil kapcsolat már gyenge vagy nem elérhető. Az elemmel működő NB-IoT moduloknak nincs szükségük külső áramellátásra és a NB-IoT techonlógia jó beltéri lefedettséget biztosít, megbízható kapcsolat nyújt a más technológián gyenge mobil térerő esetén is. A szolgáltató távolról is leolvashatja a mérőeszközt, így a végfelhasználónak nem kell az otthonában várakoznia a leolvasóra.

Smart City - Okos Város A közvilágítás és a parkolóhelyek foglaltsága

Az okos városokban az NB-IoT technológiát a közvilágítás terén is jól lehet hasznosítani. A megfelelő modulokkal ellátott lámpaoszlopok távolról kapcsolhatók, ill. a fényerejük is távolról szabályozható, sőt, hiba esetén riasztásra is képesek. Ha egy város a parkolókat NB-IoT kapcsolattal látja el, a szabad parkolóhelyek jobban kihasználhatóvá válnak. A vezetőket az okos parkolás-segítő rendszer a legrövidebb úton irányítja a legközelebbi szabad parkolóhelyre. Ugyanígy a szeméttárolókat is el lehet látni érzékelőkkel, amelyek jeleznek, ha megteltek. Ezzel a hulladékgyűjtő vállalatok optimalizálhatják a hulladékgyűjtő gépjárművek útvonalát, így csökkenthetik a költségeiket.

Szállítás és logisztika Konténer követés és újratölthető tartályok

A szállítás és logisztika területén gyakran nagyon kevés információ továbbítására van szükség, nagyon kicsi adatcsomagokban, és sokszor a valós idejűség sem fontos. Ilyen esetekben az NB-IoT a megfelelő alacsony költségű megoldás. Konténer követés esetén például bőven elég a konténer helyének óránkénti meghatározása. Újratölthető tartályok vagy palackok esetében az ipari folyadékok vagy gázok szintjét, nyomását, és hőmérsékletét is figyelemmel lehet kísérni. A vasúti szállítmányozók is könnyen beazonosíthatják egy adott kocsi pontos helyét.

Ipar NB-IoT raklapok és csővezetékek

Az M2M és NB-IoT ipari felhasználásra is alkalmas, különösen, ha nem éri meg WLAN kapcsolatot, vagy közeli átvitelre alkalmas berendezést kiépíteni. Az áruk raktári elhelyezkedésének beazonosítását segíti, ha a raklapot NB-IoT modullal látják el. Az Ipari Internet megoldás eredményeképpen hatékonyabb raktárkezelés valósítható meg. Az olaj és gázvezetékek esetében az érzékelők fontos információkkal szolgálhatnak a vezetékek nyomásával, áramlásával és esetleges szivárgásával kapcsolatban. A csővezetékek és nehezen hozzáférhető helyek esetében sokszor nem áll rendelkezésre külső áramforrás. Itt jöhet segítségünkre az NB-IoT, mert a modulok hosszú életűek, nem igényelnek karbantartást, és technológiának köszönhetően 15 - 20 decibellel nagyobb (közel hétszer akkora) területi lefedettséget lehet elérni mint a hagyományos mobilhálózatokkal.

Földművelés és erdőgazdálkodás Állatok megfigyelése

Az NB-IoT alkalmas továbbá mezőgazdasági felhasználásra, olyan területeken, ahol nincs áramellátás vagy gyenge a térerő. Segítségével figyelni lehet a növényeket, tartály szinteket, szivattyúnyomást és áramlási sebességet. A megoldás az állatállomány megfigyelésére is alkalmas, ezáltal megelőzhető többek között a betegségek terjedése. Az erdőgazdálkodás területén az olcsó érzékelők akár fákon is elhelyezhetők, így információt kaphatunk a helyi hőmérsékletről, füstképződésről, vagy az uralkodó szélirányról.

Elektronikai termékek: NB-IoT és követés

A NB-IoT házikedvencek, vagy értéktárgyak megfigyelésére is kiváló. Ha nem akarjuk kedvencünket, vagy egy értékes kerékpárt szem elől veszíteni, az NB-IoT modul olcsó alternatívát kínál a GSM követővel szemben.

A fenti példák mind igazolják, hogy nagy kereslet mutatkozik az olyan jövőbiztos, megbízható technológiákra, mint amilyen a Narrow Band IoT, és tapasztaljuk, ahogy új piacok, és üzleti modellek jönnek létre az erre nyitott vállalkozások számára.

Az új piac kiépülése

A GSMA-val együttműködésben - amely a mobil távközlési iparág globális szervzete - és a 3GPP szabvány használatával a Deutsche Telekom a fejlesztések továbbvitelén, valamint az NB-IoT/LPWA technológia és hálózatok egységes szabványainak megteremtésén és mihamarabbi bevezetésén munkálkodik.

„Figyelmünk a mobil Internet of Things megoldásokra irányul, melyek alapját nem a tulajdoni viszonyok, hanem globális szabványok biztosítják.” (Bruno Jacobfeuerborn, CTO Deutsche Telekom AG)

2015. szeptemberében a 3GPP tagjai megállapodtak az alapvető NB-IoT/LPWA specifikációkban a GSM és LTE hálózatokra vonatkozóan. Októberben a Deutsche Telekom a világ első vállalata lett, amely - a kínai Huawei-el közösen - sikeres NB-IoT/LPWA próbaüzemet végzett a mobilhálózatán. Az új technológia 3GPP általi szabványosítása 2016. második negyedévében zárul, melyet további tesztek követnek, és a tervek szerint 2017-től megjelennek az első, a nemzetközi roamingot is támogató kereskedelmi alkalmazások.